Hromnice: Svátek s vůní zapálených svící a čerstvých palačinek

1. února 2024 • 00:15

V lidovém křesťanství jsou Hromnice svátkem přicházejícího jara a také posledním dnem k odstrojení stromečku a vánoční výzdoby, pokud je ještě máte. K Hromnicím, které připadají na 2. února, se váže spousta lidových pranostik a zvyků, které se liší podle země, kde se slaví. Co se týká jídla, mají však jedno společné. Jak říkají Francouzi, připravte se na jour des crêpes – podávají se palačinky!

Nejznámějším zvykem v den Hromnic je svěcení svící, takzvaných hromniček, které se pak dávají do oken, aby spolu s modlitbou během bouře ochránily domácnost. Tento a mnoho podobných zvyků často upadly v zapomnění, ale tradiční pokrm, palačinky, si lidé dopřávají dodnes.

Video se připravuje ...

Proč palačinky?

Palačinky měly údajně lákat lidi do kostela a od pohanských zvyků a také jsou spojovány se symbolikou zlatého disku, který připomíná slunce. Symbol světla se pojí i se rčením: „Na Hromnice o hodinu více.“ Pšeničná mouka na palačinkové těsto by měla být z předchozí sklizně a konzumace palačinek v den Hromnic má zaručit vydatnou sklizeň i v následujícím roce. Ve Francii také mnozí tvrdí, že pokud si člověk dá v tento svátek palačinku (une crêpe), bude mít štěstí až do příštích Hromnic. 

Palačinky s jablky a slaným karamelem Palačinky s jablky a slaným karamelem • Autor: F.O.O.D.

Palačinky můžete podávat na mnoho způsobů. Výborné jsou sladké, slané, překládané, srolované i vrstvené jako palačinkový dort. Nejdůležitější je správný poměr mléka, vajec a mouky. Inspirujte se vyzkoušeným základním receptem.

Těsto na palačinky:

  • 600 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky

Je jen na vás, co budete k palačinkám podávat a zda si je dáte raději nasladko ke snídani či odpolední kávě, nebo naslano k večeři. Pokud hledáte novou inspiraci, podívejte se do naší velké palačinkové galerie ZDE>>>.

Nejen palačinky mohou skvěle posloužit jako symbol k oslavě přicházejícího jara. Někde se připravují také dobroty z kynutého těsta, koblihy nebo domácí chléb.

Autor: red