Hromnice: Svátek s vůní zapálených svící a čerstvých palačinek
V lidovém křesťanství jsou Hromnice svátkem přicházejícího jara a také posledním dnem k odstrojení stromku a vánoční výzdoby, pokud je ještě máte. K Hromnicím se váže spousta lidových pranostik a zvyků, které se liší podle země, kde se slaví. Co se týká jídla, mají však jedno společné. Jak říkají Francouzi, připravte se na jour des crêpes – podávají se palačinky!
Nejznámějším zvykem v den Hromnic je svěcení svící, takzvaných hromniček, které se pak dávají do oken, aby spolu s modlitbou během bouře ochránily domácnost. Tento a mnoho podobných zvyků často upadly v zapomnění, ale tradiční pokrm, palačinky, si lidé dopřávají dodnes.
Proč palačinky?
Palačinky měly údajně lákat lidi do kostela od pohanských zvyků a také jsou spojovány se symbolikou zlatého disku, který připomíná slunce. Symbol světla se pojí i s rčením „Na Hromnice o hodinu více“. Pšeničná mouka na těsto by měla být z předchozí sklizně a díky konzumaci palačinek v den Hromnic bude vydatná sklizeň následovat i v příštím roce.
Inspirujte se recepty na tenoučké palačinky neboli francouzské crêpes
Palačinky můžete podávat na mnoho způsobů. Výborné jsou sladké, slané, překládané, srolované i vrstvené jako palačinkový dort. Nejdůležitější je správný poměr mléka, vajec a mouky. Inspirujte se vyzkoušeným základním receptem.
Těsto na palačinky:
600 ml mléka
2 vejce
špetka soli
250 g hladké mouky
Je jen na vás, co budete k palačinkám podávat a zda si je dáte raději nasladko k snídani či odpolední kávě, nebo naslano k večeři. Pokud hledáte novou inspiraci, podívejte se do naší velké palačinkové galerie ZDE>>>.
A pokud hledáte alternativu k pšeničné mouce, určitě zkuste pohankovou variantu podle časopisu F.O.O.D.
Nejen palačinky mohou skvěle posloužit jako symbol k oslavě přicházejícího jara. Někde se připravují také dobroty z kynutého těsta, koblihy nebo domácí chléb.
Symbolem pro oslavu přicházejícího jara jsou i jiné recepty, třeba domácí chléb nebo dobroty z kynutého těsta