Co upéct na neděli? Jednoduchý a lahodný koláč s bílou čokoládou a ovocem

13. května 2023 • 10:00

Receptů na sladké koláče není nikdy dost! Tento je od talentované cukrářky Andrey Burešové Liškové, mladší sestry herečky Alice Bendové. Bude vám chutnat k odpolední kávě, a protože nejen skvěle chutná, ale také krásně vypadá, můžete ho dát třeba i jako sladký dárek mamince ke Dni matek, který je už tuto neděli.

Základem koláče je křehké těsto zjemněné šlehačkou, které se nejprve peče takzvaně naslepo, tedy bez náplně. Těsto se ve formě zakryje papírem na pečení nebo alobalem, zasype vrstvou suchých luštěnin (většinou se používají fazole) a krátce zapeče. Díky tomu se těsto pod náplní nerozmočí a zůstane hezky křehké a na dně rovné.  

Z křehkého těsta si můžete upéct i jednoduchý koláč s tvarohem a jablky nebo hruškami>>>

Video se připravuje ...

Koláč s bílou čokoládou a čerstvým ovocem

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 110 g másla
  • 220 g hladké mouky
  • 55 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 135 ml smetany ke šlehání
  • špetku soli

Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 3 žloutky
  • 250 g mascarpone
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g bílé čokolády (nejlepší je čokoláda s vysokým obsahem kakaového másla, cca 32 %, ale postačí i s menším obsahem, kterou koupíte v každém obchodě)
  • 3 bílky

Na ozdobení:

  •  maliny, borůvky, jahody

Koláč s bílou čokoládou a čerstvým ovocem Koláč s bílou čokoládou a čerstvým ovocem • Autor: Kniha Cukrařinka: pečeme s láskou

Postup:

1. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme mouku, cukr, žloutek, sůl a smetanu. Těsto, které vypracujeme, by mělo být pevné. Necháme ho cca 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.

2. Poté těsto vyválíme na kulatý plát, přibližně o 3 cm širší, než je forma, do které těsto budeme dávat. Formu vymažeme nebo vystříkáme olejem ve spreji, vložíme do ní těsto, které po okrajích vtlačíme do formy. Na těsto položíme alobal a zatížíme ho suchými fazolemi. Troubu si předehřejeme na 175 °C a pečeme cca 15 minut. Po 15 minutách alobal s fazolemi odstraníme a pečeme dalších cca 10 minut.

3. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, mascarpone, žloutky. Přidáme cukr, nastrouhanou čokoládu a zamícháme. Z bílků si ušleháme pevný sníh, který zlehka zapracujeme do tvarohové náplně.

4. Korpus necháme cca 5 minut vychladnout, poté ho potřeme tvarohovou náplní, dáme zpět do trouby, jejíž teplotu jsme snížili na 160 °C, a pečeme cca 35 minut. Pak koláč vyndáme a necháme vychladnout ve formě. Nakonec ho ozdobíme malinami, borůvkami, jahodami (záleží na tom, co preferujete nebo co se zrovna dá koupit čerstvé). A jako třešničku na dort můžeme koláč pokapat rozehřátou marmeládou smíchanou se lžící vody.

TIP: Pokud nemáte čerstvé ovoce, zkuste použít nakrájené broskve nebo meruňky z konzervy. Jen je nezapomeňte nechat pořádně odkapat.

Autor: AK