Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

22. listopadu 2017 • 10:53

Vánoční cukroví by nemělo chybět na žádném svátečním stole. Ať už se držíte tradičních druhů nebo rádi zkoušíte něco nového, vždy je dobré myslet na pečení s předstihem. Oslaďte si nejoblíbenější české svátky a upečte si výtečné cukroví podle těch nejlepších receptů z časopisu F.O.O.D.!

Křehké linecké je klasika, která nemůže na svátečním stole chybět. Patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Milují ho děti, i dospělí. Ať už spojené marmeládou a obalené v cukru nebo promazané některým z krémů, polité čokoládovou, rumovou nebo třeba citronovou polevou a ozdobené cukrářským zdobením. Recept na něj má každý určitě uložený ve své rodinné sbírce oblíbených a generacemi prověřených receptů, přesto můžete vyzkoušet recept na linecké, který se osvědčil v naší redakci. Kromě klasických ingrediencí, jako je mouka, máslo, žloutky a cukr, v něm nechybí ani kůra z citronu a dřeň z vanilkového lusku, které ho ovoní a dodají mu trochu jinou chuť. Nezapomeňte, že vypracované těsto je třeba zabalit do fólie a nechat ideálně přes noc v chladu odpočinout. Rozplánujte si tak pečení podle toho.

Pokud chcete dovést své linecké cukroví k dokonalosti, podívejte se na video, jak připravit těsto, které nelepí a po upečení nepraská.

V těsném závěsu za nimi jsou pak bezesporu v cukru obalené vanilkové rohlíčky, které se doslova rozplývají v puse. Bez nich by snad ani Vánoce nebyly Vánocemi. Celý byt provoní vanilkou a vnesou do něj tu pravou sváteční atmosféru. Při jejich přípravě se ale nesnažte máslo nahradit levnými rostlinnými tuky, odrazilo by se to nejen na chuti, ale i na konzistenci. Můžete se však inspirovat recepty našich babiček a dát ho půl na půl se sádlem. Pokud oříšky před přidáním do těsta necháte krátce opražit, budou mít pak výraznější chuť. Místo vanilinového cukru použijte raději dřeň vanilkového lusku nebo alespoň pár kapek vanilkové esence. Na obalování si vyrobte vlastní vanilkový cukr, stačí do dózy s moučkovým cukrem na pár dní přidat už prázdný vanilkový lusk. Rohlíčky pečte raději delší dobu při nižší teplotě. Příliš rychlé propečení by totiž způsobilo, že by se při obalování v cukru rozpadaly.

Za zkoušku stojí určitě i rohlíčky s rumovou polevou. Ty jsou připravené z křehkého těsta s mletými ořechy. Záleží jen na vás, zda do něj přidáte vlašské, které jsou chuťové výraznější, nebo jemnější oříšky lískové. Sáhnout můžete dokonce i po mletých mandlích. Těsto na ně ale nechte v lednici odležet alespoň 24 hodin.  Z něj pak tvarujte rohlíčky, které se pečou při 180 °C asi 10 minut. Ještě teplé se potřou jednoduchou polevou z moučkového cukru, citronovou šťávy a tuzemského rumu a nechají vychladnout. Okraje rohlíčků namočte do čokoládové polevy. Jak ji připravit dokonale lesklou a křupavou, se dozvíte ve VIDEU. 

I když vinné cukroví patří k nejrychlejším a nejjednodušším druhům, v našich domácnostech se příliš nepeče, což je určitě škoda.  Nepotřebujete na něj žádné speciální suroviny, nemusíte ho slepovat, ani nechávat odležet, hned po upečení je připravené ke konzumaci. Zkuste upéct jednu dávku a uvidíte, že všem zachutná. Navíc, když polovinu obalíte ve vanilkovém cukru a druhou ve skořicovém, máte hned dva druhy. Vykrajujte ale jen drobné tvary, protože hodně „naskočí“.

K základnímu sortimentu oblíbeného vánočního cukroví patří také plněné ořechy, které je třeba péct už na začátku prosince, aby se odležely. I na ořechy existují stovky receptů, někdo do těsta přidává kakao, jiný je má raději světlé. Plnit se dají v podstatě jakýmkoliv máslovým krémem, který může být neochucený, ale také s ořechy, rumem, kakaem a podobně. Také konečný vzhled může mít celou řadu podob. Se jen obalit cukrem, namočit do čokoládové nebo rumové polevy, posypat strouhaným kokosem, mletými ořechy. Fantazii se při zdobení meze nekladou.

Úžasně se na tácu mezi cukrovím vyjímají cukrem poprášené arašídové hvězdičky, které vypadají jako zasněžené. Nebojte se ale, že vám budou kousky oříšků zůstávat mezi zuby. Chuť arašídů totiž těstu dodá arašídové máslo, takže pokud sáhnete po tom jemném, krásně se do těsta zapracuje. Vyrobit si ho snadno můžete i doma. Recept na něj najdete ZDE.

Jestli máte rádi kokos, určitě ochutnejte střapáče z kokosového těsta ochuceného kakaem. Upečená kolečka se slepují krémem z másla, cukru, mandlí a kakaa, potírají vyšlehaným bílkem a obalují v kokosu.

Autor: Lenka Chvostová