Jak upéct dort, kterým všem vyrazíte dech?

29. srpna 2017 • 13:40

Pečení bývalo vždycky velkou tradicí, kdo by neměl rád koláče nebo buchty od babičky. Tento trend se vrací, rozmáhají se jak domácí pekárny, tak i dorty všech možných podob a chutí. Na žádné rodinné narozeninové oslavě nebo firemní akci rozhodně dort nesmí chybět. Milují je jak děti, tak i dospělí, a to zejména, pokud jsou krásně nazdobené a rozplývají se na jazyku. Jak tedy udělat perfektní dort dle vašich představ?

Dříve se pekly dorty klasicky kulaté, s máslovým krémem a čokoládovou polevou. Čím honosnější měl dort být, tím více pater se přidávalo. To u klasických, například svatebních dortů, platí pořád, ale čím dál více se rozmáhají dorty rozličných tvarů, polev a náplní.

Kvalitní korpus je základ

Základem každého správného dortu je dobrý korpus. Piškotové těsto však nemusí zůstat nudné, abychom ho trochu ozvláštnili, můžeme do něj přidat například kakao, skořici, kávu, mleté ořechy nebo kokos, které lehce změní jeho chuť i vzhled. Pokud přidáte nějaké sypké suroviny, stejné množství potom uberte na mouce. To samé však neplatí u vajec, pokud máte vejce větší, vůbec to nevadí, těsto totiž bude jemnější a vláčnější.

Recept na jednoduchý, ale skvělý tradiční korpus, najdete ZDE.

Autor: iStock"

Náplň dodá dortu chuť

Konečná podoba dortu už bude potom záležet na vás, na vaší fantazii a také na příležitosti, pro kterou je dort určený.

U náplně se můžete držet klasické máslové, která sice asi nezklame, ale pro mnoho lidí je těžká a špatně stravitelná. Můžete ji zkusit částečně nahradit třeba náplní z tvarohu a zakysané smetany, pudinku anebo kokosového mléka, které jí dodá specifickou chuť.

Autor: iStock"

Efektní zdobení udělá dobrý dojem

Dort můžete potáhnout marcipánovou hmotou, kterou si můžete buď vyrobit sami, anebo koupit ve všech možných barevných variacích. Z marcipánu se také dají vytvarovat různé ozdoby nebo postavičky. Můžete být originální, vytvořit si vlastní a potom je nabarvit potravinářským barvivem.

Jaký je rozdíl mezi marcipánem a fondánem, si můžete přečíst ZDE.

Autor: iStock"

Druhou možností je poleva. Ať už klasická čokoládová anebo třeba karamelová, vanilková, citronová, kávová či rumová, to už závisí na tom, co preferujete.

Na finální ozdobení jsou k dispozici různé barevné posypky všech možných tvarů, velikostí a chutí, čokoládové hoblinky nebo zdravější mleté ořechy. Využít můžete i již zmíněný marcipán anebo ovoce, které dodá dortu nejen svěží chuť, ale i krásnou barvu.

Autor: iStock"

Autor: Redakce