Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí

4. prosince 2023 • 00:15

Co nevidět přijde v podvečer 5. prosince Mikuláš se svým nebeským doprovodem a čertovskou družinou. Pokud u vás tato tradice také každoročně ožívá, inspirujte se našimi tipy, co připravit za mikulášskou nadílku do punčochy dětem, které mají v knize hříchů jen čisté stránky bez puntíku. A odměnit se na Mikuláše samozřejmě mohou i hodní dospělí.

Tradice mikulášské nadílky

Tradice mikulášské nadílky je u nás velmi oblíbená, a aby také ne. Je jakousi předzvěstí blížících se Vánoc. V předvečer svátku sv. Mikuláše, který připadá na 6. prosince, obchází postava zpodobující světce v biskupském šatu se svou družinou jednotlivé domácnosti a obdarovává naše nejmenší. Balíčky naplněné čerstvým a sušeným ovocem, oříšky, oblíbenými sladkostmi, ale i bramborami či uhlím nachystaným pro nezbedy předávají dle místních zvyklostí dětem buď osobně, nebo je nechávají v punčoše za oknem. Ať tak, či onak, i přes to, že jde v této tradici hlavně o zážitek než o štědré dary, naditá punčocha rozhodně potěší. Aby však nebyla obtěžkána jen zemáky, přichystali jsme pro vás bohatou nadílku receptů, na kterých si smlsnou děti i dospělí.

Video se připravuje ...

Zprvu dokáže veselá družina i postrašit, ale sladká odměna v podobě čokolád, sušenek a bonbonů rychle vše napraví.

Příprava domácí čokolády

Příprava takové domácí čokolády nezabere příliš mnoho času a děti si na ní rozhodně pochutnají. Vyšperkovat ji můžete oříšky, sušeným ovocem, lentilkami a dalšími sladkostmi, které mají vaši nejmenší nejraději. Vyzkoušejte mramorovanou čokoládu s želé bonbony nebo bílou čokoládu s marshmallow, sušenými brusinkami a jahodami. Pokud máte doma formičky, nenechte bez povšimnutí ani osvědčený recept na figurky z domácí bílé čokolády s barevným máčkem.

Připravte domácí sušenky

Mikulášská nadílka v podobě výtečných sušenek přijde se sklenicí mléka vždycky vhod. Děti školou povinné si je mohou vzít i jako adventní sladkost ke svačině do školy. Takové sobí sušenky vonící po vanilce nebo máslové ve tvaru zvířátek zpestří každý balíček. Výtečně chutnají také sušenky pekanové, zázvorové, arašídové, perníkové, ovesné s hořkou čokoládou či pistáciové. Pro odrostlejší mlsouny jsou zase jako stvořené sušenky amaretti provoněné mandlovým likérem. Díky bílkovému sněhu jsou lehké jako obláček a podle receptu časopisu F.O.O.D. je budete mít raz dva hotové.

Perníkové koření

K adventnímu času neoddělitelně patří také aromatická směs perníkového koření, jehož chuť a vůni v sobě nesou tradiční perníčky. Vtiskněte jim podobu Mikuláše, anděla, čerta či zvonu, ozdobte je polevou a naplňte do punčochy. Věřte, že takovou medovou nadílku ocení gurmáni všech generací. Nechte se vést recepty, jako jsou rychlé čokoládové perníčky, měkké perníčky nebo úžasné perníčky podle časopisu F.O.O.D.

Co do nadílky pro dospělé?

V případě, že budete chtít obdarovat naditým balíčkem například i babičku, tatínka, kamarády nebo sourozence, potěšte je třeba domácím vaječným likérem, kachní či zvěřinovou paštikou nebo rumovými kuličkami a užijte si společně tradici mikulášské nadílky plnými doušky.    

Video se připravuje ...

Autor: red