Křupavé domácí pečivo k snídani: Zkuste 4 osvědčené italské recepty

  • 6. srpna 2017 • 13:40

    Není nad vůni čerstvého pečiva, která spolu s vůní kávy otevírá člověku nový den. Upečte si víkendovou snídani podle tradičních italských receptů.

     

  • Ořechový chléb

    1 bochník, příprava: 80 minut + kynutí

    375 ml podmáslí, 20 g droždí, 2 lžičky medu, 250 g pšeničné celozrnné mouky (typ 405) + na podsypávání, 250 g žitné mouky (nebo pšeničné chlebové), 1 lžička soli, 30 g rozpuštěného másla, 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce plnotučného mléka

    Ve vlažném podmáslí rozmíchejte droždí s medem a 3 lžícemi celozrnné mouky. Obě mouky prosejte a smíchejte se solí a máslem. Přidejte podmáslí a uhněťte hladké pružné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo podmáslí. Nakonec zapracujte nahrubo nasekané ořechy (část jich můžete nechat úplně nenasekaných). Překryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, těsto zhruba zdvojnásobí objem. Plech vyložte pečicím papírem.

    Autor: iStock"

    Z těsta vytvarujte bochník a položte na plech, použít můžete samozřejmě i ošatku nebo formu na chleba. Povrch třikrát lehce našikmo nařízněte a nechte v teple ještě 15 minut kynout. Mezitím troubu předehřejte na 220 °C. Bochník potřete troškou mléka. Pečte asi 50 minut dozlatova. Krájejte až vychladlý, aby se těsto nesrazilo.

  • Grissini al papavero

    20 kusů, příprava: 55 minut + kynutí

    10 g droždí, 200 g hladké mouky + na podsypání, 50 g krupice, 1 špetka soli, 75 ml olivového oleje, 1 lžička krupicového cukru, 2–3 lžíce máku, hrubá mořská sůl na posypání

    Rozdrobené droždí smíchejte s moukou, krupicí (ideálně semolinovou), špetkou soli, 50 ml oleje, 100 ml vlažné vody a cukrem. Uhněťte hladké tužší těsto. Přikryjte a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout. Těsto ručně propracujte a vyválejte silnější váleček. Ten rozdělte na 20 kousků. Na pomoučněné podložce z nich vytvarujte asi 20 cm dlouhé tyčinky. Ty klaďte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.

    Autor: iStock"

    Nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím troubu zapněte na 180 °C (nebo 160 °C – horkovzdušná trouba). Plech vložte na 10 minut do trouby. Vyjměte a teplotu zvyšte na 220 °C. Tyčinky potřete zbývajícím olejem, posypte mákem a solí a ještě asi 10 minut dopečte do zlatohněda.

    NÁŠ TIP: Grissini podávejte na konci omotané kouskem sušené šunky. Na stole by neměly chybět ani různé omáčky, ve kterých lze tyčinky namáčet.

  • Focaccia s olivami a rozmarýnem

    1 placka asi 20 x 30 cm, příprava: 65 minut + kynutí

    20 g droždí, 400 g hladké mouky + na podsypávání, 1 lžička soli, extra panenský olivový olej, hrst vypeckovaných černých oliv, čerstvý rozmarýn, hrubá mořská sůl na posypání

    Pokud zatoužíte po sladké snídani, upečte si sladký ovocný koláč. Recept najdete ZDE.

    Droždí rozpusťte ve 200 ml vlažné vody. Mouku smíchejte s obyčejnou solí, přidejte rozmíchané droždí a 3 lžíce olivového oleje. Uhněťte hladké pružné těsto. Podle potřeby přidejte trošku mouky nebo vody. Přikryjte a nechte asi 45 minut na teplém místě kynout (dokud nezdvojnásobí objem). Na pomoučněné pracovní ploše rukama propracuje nakynuté těsto.

    Autor: iStock"

    Položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte pořádnou dávkou olivového oleje. Zakryjte fólií nebo igelitovým sáčkem a nechte ještě 15 minut kynout. Troubu zapněte na 220 °C. Znovu pokapejte olejem a prsty vymáčkněte prohlubně do těsta. Zamáčkněte do nich olivy a posypte nasekaným rozmarýnem a hrubou solí. Pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte ideálně ještě teplé.

  • Celozrnné krekry

    Asi 20 kusů, příprava: 15 minut + odležení a pečení

    200 g jemných ovesných vloček, 100 g celozrnné mouky, 50 g loupaných slunečnicových semínek, 75 g sezamových semínek, 75 g lněných semínek, 1 lžíce soli

    Vločky a mouku zalijte 600 ml vlažné vody a nechte asi hodinu odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Slunečnicová semínka nasekejte nahrubo a spolu s ostatními semeny zapracujte do nabobtnalých vloček s moukou. Hmotu rozetřete dotenka na plech (rozměry asi 30 x 40 cm). Pečte 15 minut. Pak vyjměte, nařežte na kousky a pečte dalších asi 40 minut dozlatova.

    NÁŠ TIP: Slunečnicová a sezamová semínka nejdřív zlehka nasucho opečte na pánvi. Budou pak vonět po oříšcích.

    Autor: iStock"

    Italská mouka

    I když možná nepatříte k těm, kteří si ze zahraniční dovolené vozí kilo mouky na vyzkoušení, při příští návštěvě Itálie nad tím popřemýšlejte nebo si aspoň zajděte do italského obchodu. Italové jsou moukou doslova posedlí a dokážou o ní mluvit celé hodiny. Jedním ze základních typů italské mouky je semolina, tedy hrubá mouka (někdy je označovaná přímo jako krupice, semola di grano duro) z tvrdé pšenice. Má vyšší podíl lepku, díky němuž se hodí třeba na těstoviny.

    Zároveň má oproti klasické pšenici nižší glykemický index. Další specialitou je mouka vhodná na pizzu a focacciu. Ta je naopak namletá extra jemně, jedná se o tzv. 00 (farina tipo 00). Díky vysokému podílu lepku těsto krásně nakyne a je vláčnější. Bohatě ji využijete i při pečení klasických českých buchet, budou s ní ještě lepší než obvykle. V posledních letech se těší velké oblibě i celozrnná mouka (integrale).

Autor: Redakce