10 nejlepších velikonočních receptů podle časopisu F.O.O.D.: Jehněčí na bylinkách, bramborový salát i ovocné košíčky

20. března 2018 • 14:00

Velikonoce jsou za dveřmi a vy se ještě poohlížíte po těch nejlepších receptech? Načerpejte inspiraci z časopisu F.O.O.D. Ať už hledáte poctivé tradiční recepty nebo byste to rádi letos zkusili jinak, tyhle pokrmy stojí za to vyzkoušet.

1. Kopřivová nádivka jak má být

Na Velikonoce chybět nemůže a šidit ji se rozhodně nevyplatí. Aby vaše nádivka byla jako od babičky, vyzkoušejte ji podle tohoto poctivého receptu na velikonoční nádivku. Kromě klasických kopřiv v ní budou chutnat výborně i sedmikrásky, pampelišky, medvědí česnek nebo popenec. Kostičky pečiva nezapomeňte nejprve osmažit na másle, jejich chuť bude výraznější.

Nádivka navíc nepatří jenom na pekáč, vyzkoušet můžete i nádivkového beránka s baby špenátem.

2. Hlavní chod provoní pesto

 Vepřová panenka s bylinkovým pestem bude jako hlavní velikonoční chod perfektní. Syté a poctivé jídlo, zároveň díky pestu svěží a zajímavé.  Pokud nemáte bylinky čerstvé po ruce nebo alespoň v mrazáku, poslouží i pesto kupované. Je ale potřeba si hlídat jeho kvalitu, jinak by byla panenka s pestem škoda práce.

3. Svěží jarní bramborový salát

Jarní salát s vajíčky na hniličko je přesně ten barevný a svěží recept, který rozzáří váš velikonoční stůl. Základ tvoří brambory, zelené fazolky a ředkvičky, kterým dodávají chuť slanina a vynikající zálivka. Vejce samozřejmě chybět nemůžou, salát navíc můžete dozdobit i jedlými květy. Takové květy lichořeřišnice nejenže krásně vypadají a dobře chutnají, navíc jsou i zdravé.

Jarní salát by na vaší velikonoční hostině chybět neměl Jarní salát by na vaší velikonoční hostině chybět neměl • Autor: istock

4. Ovocné košíčky nejen pro koledníky

Koledníci se budou olizovat a neodoláte ani vy. Košíčky s řeckým jogurtem a ovocem jsou jemné, barevné a slaďounké. Slušet jim bude jakékoli ovoce, které máte zrovna po ruce – jahody, banány, rybíz, borůvky, kiwi, ostružiny... volba je na vás.

I těstu na muffiny prospěje trochu jogurtu nebo kefíru na odlehčenou I těstu na muffiny prospěje trochu jogurtu nebo kefíru na odlehčenou • Autor: istock

5. Dokonalá omeleta

Vejce jsou jedním z hlavních symbolů Velikonoc, pokud vás ale víc než tradice zajímá, jak z nich vykouzlit to nejlepší jídlo, rozhodně byste měli zkusit omeletu se šunkou a špenátem. Jemná díky smetaně a čedaru, s dušenou šunkou a čerstvým špenátem na jarní cibulce, tahle omeleta je nejlepší sváteční snídaní jakou byste si mohli nejen na Bílou sobotu přát.

Co je hezčí než se probudit vůní šunkovo-špenátové omelety? Co je hezčí než se probudit vůní šunkovo-špenátové omelety? • Autor: istock

6. Přivítejte jaro lehkým dezertem

Velikonoční oběd nejlépe zakončíte svěžím dezertem. Citronový koláč se pro tuto příležitost hodí dokonale. Pokud ale budete používat citronovou kůru, nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou citrony chemicky neošetřené.

Milujete lehké a ovocné dezerty? Pak byste měli určitě vyzkoušet meruňkový chlebíček nebo čokoládovou pěnu s malinami, recepty najdete zde.

7. Jehněčí, které se rozplývá na jazyku

Stejně jako mazanec nebo beránek i jehněčí k Velikonocům zkrátka patří. Jehněčí kotlety na bylinkách nejenže chutnají nepřekonatelně, ale navíc je máte za chvilku hotové. Je potřeba je sice naložit, ale potom už máte jídlo pro celou rodinu hotové do dvaceti minut. Pokud chcete servírovat poctivý velikonoční hlavní chod, ale zároveň nemáte chuť trávit víkend v kuchyni, je tenhle recept přímo pro vás. 

Perfektně vyladěné Velikonoční menu od polévky po dezert? Další inspiraci pro vaše velikonoční hody najdete zde.

Jehněčí kotlety – voňavé, šťavnaté a rychlé Jehněčí kotlety – voňavé, šťavnaté a rychlé • Autor: istock

8. Rukolová polévka – originální a jemná

Nejlepší jarní polévka? Zkuste rukolovou! Originální recept na jemnou, hustou a zároveň svěží polévku vám určitě zachutná a rádi se do něj pustíte nejen na Velikonoce.

9. Vajíčková pomazánka jinak

I vajíčková pomazánka může být delikatesa. Vyzkoušejte recept na vajíčkovou pomazánku s hráškem a lučinou a přesvědčte se sami, jak dobrá může být. Špetka chilli navíc vajíčkové pomazánce přidá překvapivě chutné pikantní aroma. 

10. Jidáše jako od babičky

Sladké pečivo vás má podle pověry uchránit před nemocemi, hlavně si ale pochutnáte. Jidáše jsou na Velikonoce základ. Tuhle dobrotu, kterou byste měli snídat na zelený čtvrtek, zkuste upéct podle tohoto tradičního receptu na jidáše. Těsto na jidáše se nebojte rozválet do tenka, bude se vám s ním lépe pracovat a hodně kyne. Jidáše musí být potřené medem, nejlépe hned po vytažení z trouby.

 

Autor: Kristina Hamplová