Velikonoční menu: Vsaďte na lokální speciality

Velikonoční menu: Vsaďte na lokální speciality
Autor: Regionální potravina
26. března 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Na stůl se díky velikonočním svátkům dostávají potraviny, které si řada lidí dopřává pouze jednou za rok. Pochutnejte si na jehněčím masu, sladkých pochutinách a v rozumné míře i na ovocných pálenkách.

Nezanevřete na ovčí produkty

Po půstu se lidé konečně mohli odměnit masem. Na jídelních lístcích najdete z jehněčího nejčastěji kýtu, hřebínek nebo žebra. Vyplatí se překonat počáteční obavy ze specifické vůně a chuti. To stejné platí i o mléčných produktech. Ovce uvidíte běhat třeba za Prahou ve Středočeském kraji. Zde sídlí rodinná tavírna sýrů Salix vyrábějící např. ovčí jogurty, které zvítězily v soutěži Regionální potravina ve Středočeském kraji. 

Autor: Regionální potravina"

Kvalitní slivovici najdete i v Čechách

Dospělým koledníkům se nabízí i štamprle na zahřátí. Možná Vás překvapí, že pálenkám se daří v jižních Čechách, kde se daří hruškám i švestkám. Za ochutnání stojí Zlatá Lžínská Slivovice, která zraje po dobu více než 12 měsíců, díky čemuž se chutí podobá spíše koňaku. Ochutnejte i destilát z hrušek zvaným Bozízovka, který byl společně se výše uvedenou slivovicí oceněn v Jihočeském kraji v soutěži Regionální potravina. 

Autor: Regionální potravina"

Za chrusty do Slezska, za mazancem do vlastní kuchyně

Nenechte se zaskočit možná šokujícími názvy. V Čechách se dělaly boží milosti, které mají ve Slezsku obdobu v podobě chrustů. Smažené pečivo ve tvaru broučka se na rozdíl od západní varianty posypává cukrem se skořicí. Oblíbený mazanec najdete také ukrytý, a to pod názvem velikonoční svěceník. Výborně bude chutnat čerstvý krajíc, pomazaný libavským květovým medem z včelařství Vranik, Michalíková Pavla, který je vítězem Regionální potraviny v Moravskoslezském kraji.

Autor: Regionální potravina"

Velikonoční mazanec

- 400 g polohrubé mouky
- 100 g čerstvého másla od Ing. Lucie Andrýskové vítěz Regionální potraviny v Olomouckém kraji
- 70 g cukru
- 20 g droždí
- 2 dl Jersey mléka z Horského statku Abertamy, vítěz Regionální potraviny v Karlovarském kraji
- 3 žloutky
- 50 g rozinek
- 50 g mandlových lupínků
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- vejce na potření

Jak na to?

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků
vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Potom z
těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout.
Potom povrch bochníku nakrojíme či nastřihneme do kříže, potřeme vajíčkem,
posypeme mandlemi a pečeme 30 minut při teplotě 170 °C.

Autor: Regionální potravina"

Regionální potravina je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Na webových stránkách Regionální potraviny – www.regionalnipotravina.cz najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce.

Autor: Regionální potravina"