Velikonoční mazanec není žádná věda. Naučte se ho podle video návodu

Video se připravuje ...
2. dubna 2021 • 06:00

Nádherně nadýchaný, voňavý, posypaný mandlemi a dozlatova upečený. Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta by neměl na svátečním stole chybět. Chuť toho ze supermarketu vás ale příliš uspokojit nemusí. Pokud si chcete skutečně pochutnat, upečte si mazanec vlastní. Není na tom nic těžkého a s naším video postupem to zvládne každý.

Pokud máte z přípravy kynutého těsta obavy, návod jak na něj krok za krokem najdete ZDE. Hotové těsto nakonec můžete ještě doladit. Mazanec bude mnohem chutnější a voňavější, když do něj přidáte rozinky nebo kandované ovoce, které jste alespoň hodinu předem naložili do rumu. Budou pak nejen krásně vonět, ale budou i nádherně měkké. A pokud používáte vanilkový cukr nebo esenci, kupte si tentokrát pravý vanilkový lusk. Neuvěříte tomu, jak markantní bude ten rozdíl. Vanilku jen podélně rozřízněte, nožem vyškrabte dřeň a přidejte ji do těsta. Podívejte se na video v úvodu článku, ve kterém vám přípravu mazance ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
100 g másla
sůl
2 dl mléka
2 žloutky
rozinky
1 kostka droždí
mandle
muškátový oříšek
citronová kůra
vejce na potření

Postup na přípravu velikonočního mazance

1. Do misky rozdrobte droždí, přisypte asi lžíci cukru, vidličkou rozmíchejte na kašičku, přidejte lžičku mouky a vše zalijte vlažným mlékem. Rozmíchejte a na teplém místě nechte asi deset minut kvásek vzejít.

2. Do prosáté mouky přidejte cukr, špetku muškátového oříšku, žloutky a okapané rozinky přes noc namočené v rumu. Nastrouhejte si kůru z chemicky neošetřeného citronu a přidejte ji do mísy. Nakonec přilijte rozehřáté máslo, zbytek mléka a kvásek.

3. Vše vařečkou promíchejte a pusťte se do ručního hnětení, aby se ingredience spojily dohromady. Počítejte s tím, že vám to zabere asi 10 minut. Na vále ho pak ještě prohnětením zbavte přebytečného vzduchu.

4. Důkladně prohnětené těsto dejte zpátky do mísy, zlehka poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo na 60 až 90 minut kynout.

5. Z vykynutého těsta na vále zpracujte bochánek, který nechte ještě 30 minut nakynout. Velikonoční mazanec potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlemi. Nakonec do těsta svrchu uprostřed prostřihněte kříž, aby z něj mohla unikat pára.

5. Pečte v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírněte asi na 150 °C a dopékejte asi 40 minut. Zda je hotový, zjistíte špejlí.

Stále si nejste jistí, jak mazanec připravit, aby to vyšlo na poprvé? Podívejte se na video v úvodu článku, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua, a s tímto tahákem to zvládnete na první pokus.

Zkuste jednoduchého tvarohového beránka. Recept najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová