Jaro v jídelníčku: Recepty z chřestu, rukoly či medvědího česneku

16. dubna 2018 • 00:00

S příchodem jara přichází chuť opustit vydatná zimní jídla a nahradit je čerstvými surovinami plnými vitamínů a minerálů. Díky odlehčené stravě se budete cítit lépe a také dodáte tělu energii, kterou využijete při boji s jarní únavou. Které suroviny na jaře hrají prim a jak je používat v kuchyni? Inspirujte se našimi jarními recepty!

Špenátové recepty

Listový špenát můžeme sice v obchodech sehnat celoročně, a to jak čerstvý, tak i mražený, ale jeho zelená barva nejvíce ladí s jarem. V mnoha receptech hraje hlavní roli, někde funguje pouze jako doplnění pro osvěžení a barvu. Výborná je například špenátová polévka, špenát ale můžete použít i jako náplň do palačinek nebo slaného špenátového závinu se slaninou a sýrem. Pokud vás láká slané pečení, přidejte špenát do nádivky nebo do slaného koláče s kozím sýrem.

Špenátem můžete plnit i palačinky Špenátem můžete plnit i palačinky • Autor: istock

 

Chřestové recepty

Chřest je doslova symbolem jara, jeho sezóna trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. Dá se samozřejmě sehnat i později, ale tento chřest se k nám musí dovážet, a je tedy méně čerstvý. Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle pevných konců s lesklým povrchem. Při naříznutí z něho vytéká bílá tekutina. Z chřestu je výborná známá chřestová polévka, která uspokojí i náročné, milovníci koláčů zase ocení slaný koláč s chřestem. Chřest můžete zpracovat i jednoduše, například do salátů.

Sezona českého chřestu startuje: Zdravé afrodiziakum jde na dračku!

Čerstvý chřest z Čech dostanete pouze na jaře Čerstvý chřest z Čech dostanete pouze na jaře • Autor: istock

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku začíná v březnu a končí v okamžiku, kdy rostlina začíná kvést. Má velmi silné aroma, které poznáte i na omak. A která jídla jsou s jeho typickým aroma nejlepší? Jeho využití je velmi mnohostranné, ochutí jakékoliv jídlo. Dá se přidat do polévky nebo rizota, určitě oceníte máslo s medvědím česnekem nebo omeletu ochucenou touto bylinkou. Medvědí česnek lze použít pro pesto z medvědího česneku, které velmi silně voní a skvěle chutná třeba s těstovinami.

 

Recepty z ředkvičky

Ředkvičky jsou výborným zdrojem vitamínu C a jsou vhodným společníkem i při hubnutí. Mají totiž velmi nízkou kalorickou hodnotu. Ty nejčerstvější chutnají pálivě, někdy vodově, závisí na počasí a kvalitě půdy. Výborná je ředkvičková pomazánka s tvarohem nebo ředkvičkový salát s bramborem. Jedlé jsou dokonce i listy ředkviček. Z těch můžete připravit pesto.

Čtěte také: Chybí vám vláknina? Zaměřte se na ředkvičky a ředkve

Ředkvičky mají různou sílu v závislosti na počasí a kvalitě půdy Ředkvičky mají různou sílu v závislosti na počasí a kvalitě půdy • Autor: istock

Rukola

Rukola je skvělým doplňkem do salátů, protože má skvělou pikantní chuť. Výborný je třeba rukolový salát se ztraceným vejcem, chutná skvěle také s mangem a pikantní zálivkou. Pokud se vám urodí rukoly tolik, že nebudete vědět co s ní, určitě zkuste rukolovou polévku.

Hrášek

Hrášek je doslova vitamínová bomba. Už půl hrnku obsahuje víc než 20 % vitamínu C. Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20 % denní dávky vitamínu C, navíc obsahuje také vlákninu a bílkoviny. Ideální je dát si hrášek jako přílohu, velmi dobrý je hrášek podušený na másle, výborná je také hrášková polévka. Tu můžete kombinovat různě, zkuste třeba hrášek s pórkem nebo hrášek se slaninou.

Čtěte také: V hlavní roli čerstvý hrášek: Vyzkoušejte z něj třeba rizoto!

Hrášková polévka je výborná s chlebovými krutony Hrášková polévka je výborná s chlebovými krutony • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová, Tereza Langmajerová