Lehké recepty s vůní jara podle časopisu F.O.O.D.: Jarní závitky, šakšuka nebo řepový hummus
Cítíte se na sklonku zimy unavení? Vsaďte na avokádo, cuketu, brokolici, špenát, kadeřávek, salátové listy všeho druhu. Zelené druhy zeleniny se skvěle hodí jako životabudič. A když je ještě doplníte narůžovělou červenou řepou, které se přezdívá krvavý elixír mládí, vykouzlíte energií nabité pokrmy, které vás doslova postaví na nohy.
Přesvědčte se, že i bezmasá jídla z jarní zeleniny mohou být chutná, sytá a na talíři vypadat skvěle, a vyzkoušejte tři recepty z březnového čísla časopisu F.O.O.D. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.
Šakšuka: recept na klasiku v zeleném kabátku
Zeleninový pokrm, který tak trochu připomíná naše lečo, s poněkud exotickým názvem má svůj původ ve slunné severní Africe. V poslední době se ale stal velmi populárním na Balkáně a v Izraeli, kde je považován za národní jídlo a s opečenými tousty se zde obvykle konzumuje k snídani. Vy si ho ale klidně můžete připravit k večeři nebo jako lehký oběd. Výhodou je, že neušpiníte příliš nádobí, stačí vám jedna pánev. V původní verzi jsou hlavními ingrediencemi rajčata a papriky, my vám ale tentokrát přinášíme variantu plnou zářivě zelených druhů křupavé zeleniny. Recept na zelenou šakšuku najdete zde.
Jarní závitky v barvách duhy
Jarní závitky jsou spolu s polévkou Pho asi nejznámější z vietnamských jídel. Základ tvoří rýžové nudle zabalené v rýžovém papíru, doplněné o libovolnou zeleninu, bylinky a další suroviny. Všechny ingredience jsou zabalené do namočeného rýžového papíru a hotové závitky se podávají studené. Jsou ideální jako rychlý předkrm, lehká večeře nebo jako snack na narozeninové party. Protože ale jíme i očima, zkuste k rýžovému papíru přidat ještě list křehkého salátu a nudle obarvit červenou řepou. Bezmasé jarní duhové závitky nejen výborně chutnají, ale jsou i efektní. V případě, že zrovna nemáte moc času, nemusíte se s barvením nudlí zdržovat. Výslednou chuť to nijak neovlivní. Důležitá je především omáčka z arašídového másla a sójovky, do které se závitky namáčejí.
Recept na hummus s červenou řepou
Tohle tradiční jídlo východního Středomoří je přesně to, co teď potřebujete. Je to skvělá večeře, svačina, oběd do práce. Zasytí, dodá živiny a energii. A báječně chutná. Navíc, pokud použijete sterilovanou cizrnu, hummus připravíte za pár minut. Když si s ním ale chcete trošku vyhrát, můžete popustit uzdu fantazii a tvořit nové chuťové kombinace. Vylepšit se dá třeba avokádem, pečenou paprikou, sušenými rajčaty a báječně chutná také hummus s červenou řepou a vlašskými ořechy. Tradičně se podává s olivovým olejem a pita chlebem, ale dát si ho můžete s jakýmkoliv oblíbeným pečivem nebo jen hromadou zeleniny, klidně pečené.