Lehké recepty s vůní jara podle časopisu F.O.O.D.: Jarní závitky, šakšuka nebo řepový hummus

28. února 2019 • 00:00

Cítíte se na sklonku zimy unavení? Vsaďte na avokádo, cuketu, brokolici, špenát, kadeřávek, salátové listy všeho druhu. Zelené druhy zeleniny se skvěle hodí jako životabudič. A když je ještě doplníte narůžovělou červenou řepou, které se přezdívá krvavý elixír mládí, vykouzlíte energií nabité pokrmy, které vás doslova postaví na nohy.

Přesvědčte se, že i bezmasá jídla z jarní zeleniny mohou být chutná, sytá a na talíři vypadat skvěle, a vyzkoušejte tři recepty z březnového čísla časopisu F.O.O.D. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Šakšuka: recept na klasiku v zeleném kabátku

Zeleninový pokrm, který tak trochu připomíná naše lečo, s poněkud exotickým názvem má svůj původ ve slunné severní Africe. V poslední době se ale stal velmi populárním na Balkáně a v Izraeli, kde je považován za národní jídlo a s opečenými tousty se zde obvykle konzumuje k snídani. Vy si ho ale klidně můžete připravit k večeři nebo jako lehký oběd. Výhodou je, že neušpiníte příliš nádobí, stačí vám jedna pánev. V původní verzi jsou hlavními ingrediencemi rajčata a papriky, my vám ale tentokrát přinášíme variantu plnou zářivě zelených druhů křupavé zeleniny. Recept na zelenou šakšuku najdete zde.

Jarní závitky v barvách duhy

Jarní závitky jsou spolu s polévkou Pho asi nejznámější z vietnamských jídel. Základ tvoří rýžové nudle zabalené v rýžovém papíru, doplněné o libovolnou zeleninu, bylinky a další suroviny. Všechny ingredience jsou zabalené do namočeného rýžového papíru a hotové závitky se podávají studené. Jsou ideální jako rychlý předkrm, lehká večeře nebo jako snack na narozeninové party. Protože ale jíme i očima, zkuste k rýžovému papíru přidat ještě list křehkého salátu a nudle obarvit červenou řepou. Bezmasé jarní duhové závitky nejen výborně chutnají, ale jsou i efektní. V případě, že zrovna nemáte moc času, nemusíte se s barvením nudlí zdržovat. Výslednou chuť to nijak neovlivní. Důležitá je především omáčka z arašídového másla a sójovky, do které se závitky namáčejí.

Recept na hummus s červenou řepou

Tohle tradiční jídlo východního Středomoří je přesně to, co teď potřebujete. Je to skvělá večeře, svačina, oběd do práce. Zasytí, dodá živiny a energii. A báječně chutná. Navíc, pokud použijete sterilovanou cizrnu, hummus připravíte za pár minut. Když si s ním ale chcete trošku vyhrát, můžete popustit uzdu fantazii a tvořit nové chuťové kombinace. Vylepšit se dá třeba avokádem, pečenou paprikou, sušenými rajčaty a báječně chutná také hummus s červenou řepou a vlašskými ořechy. Tradičně se podává s olivovým olejem a pita chlebem, ale dát si ho můžete s jakýmkoliv oblíbeným pečivem nebo jen hromadou zeleniny, klidně pečené.

Více receptů na barevná jídla sršící energií a nejen na ně najdete v březnovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: F.O.O.D., Lenka Chvostová