Květákové placičky i pizza. Tenhle květák dětem na talíři nezůstane!

3. července 2018 • 00:00

Vařit s květákem nemusí být nuda. Díky této běžně dostupné zelenině vykouzlíte vynikající polévky i nápaditá hlavní jídla zdravě a za pár kaček. Vybrali jsme pro vás recepty, které nás nejvíce zaujaly. Na trojobal už si ani nevzpomenete!

Přesvědčte se, že květákové pokrmy neznamenají pouze květák s vajíčkem nebo květák v trojobalu. Pokud vám děti velké kusy smaženého květáku jíst nechtějí, nabídněte jim některou z těchto dobrůtek a uvidíte, že talíře zůstanou prázdné. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Květákové placky na několik způsobů

Květákovo-vločkové placičky jsou oběd, který vás bude bavit. Podávejte je s novými bramborami s pažitkou a k dokonalosti už jim bude scházet jen skvělý domácí dip. Dáte přednost smetanovému česnekovému, nebo pikantnímu kari dresinku? Máte-li rádi voňavou slaninu, budou vám chutnat bramborovo-květákové placičky.  Podávejte je se zakysanou smetanou a stanou se receptem, ke kterému se určitě budete v mnoha obměnách rádi vracet.

I klasické masové karbanátky budou šťavnatější a chutnější, dopřejete-li jim porci zeleniny, ochutnejte zeleninové karbanátky s květákem, brokolicí či cuketou.

Květáková pizza bude mít úspěch i u dětí

Zajímají vás nové a neotřelé recepty? Zkuste trend posledních několika let, kterým je květáková pizza. Chutná naprosto skvostně, nemusíte se bát, že po ní přiberete a lahodí i oku.

Pečený květák: na kari i do polévky!

Jemný květák a výrazné kari tvoří ideální dvojku. Nejlépe si tuto kombinaci užijete díky pečenému květáku s jednoduchým dipem z jogurtu. Kari navíc nejenže dodá květáku šmrnc, ale prospěje i vašemu srdci.

Na květákovou polévku samozřejmě nemůžeme zapomenout. A tento recept na polévku z pečeného květáku vám pomůže dotáhnout představu k dokonalosti. Ozdobte polévku nasekanými mandlemi, čerstvou petrželkou a chybět vám bude už jen křupavý kváskový chléb.

Těstoviny s květákovou omáčkou

Zachraňují vám těstoviny pravidelně večeře na poslední chvíli? Proto se hodí mít vždycky v rukávu pár originálních bleskových receptů. Těstoviny s květákovou omáčkou byste rozhodně vyzkoušet měli, díky květáku bude omáčka hustá a krémová i bez smetany. 

Třicet minut vám zaberou i smetanové květákové makarony. Chutnají báječně, voní pancettou a nechybí jim pořádná porce rozteklého sýra! Nad těmito zapečenými těstovinami neohrnou nos ani ti největší frfňalové.

Pokud chcete zkusit domácí těstoviny jako z Itálie, bude se vám hodit jednoduchý návod na domácí těstoviny. Taková večeře vám sice zabere víc času, ale uvidíte, že v tomto případě se to vyplatí.

Slaný koláč s květákem

Stejně skvělé k večeři jako na večírek jsou slané koláče. Pokud doma nemáte formu na quiche, nevadíkvětákovému koláči stačí vyšší plech nebo jakákoliv jiná hlubší forma. Listové těsto s náplní z kvalitní šunky od kosti, květáku a olomouckých tvarůžků? Spolehněte se, že tenhle koláč zmizí na každé párty ze stolu jako první!

Lákají vás další recepty na lehké zeleninové pokrmy? Více inspirace naleznete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová, KF