Borůvkový koláč je letní hit. Zkuste kynutý nebo s bílou čokoládou

10. července 2018 • 00:00

Už rostou! Borůvková sezóna začala, tak rychle do lesa! Úrodu je ale potřeba rychle zpracovat, v ledničce totiž vydrží maximálně tři dny. To je o důvod víc, proč se pustit do borůvkového koláče. Ať už zdokonalujete klasiku nebo hledáte tipy na něco netradičního, s našim výběrem nejlepších borůvkových dobrot nešlápnete vedle.

Nezůstávejte letos pouze u klasického borůvkového koláče s drobenkou. Nadchnou vás lehké tvarohové dezerty a nebe v ústech poznáte s lehkým koláčem s lahodným krémem z bílé čokolády. Zkuste letos něco nového, konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Koláč s borůvkami a čokoládovým krémem

Dokonalou kombinaci i pro o trochu kyselejší borůvky představuje borůvkový koláč s krémem z bílé čokoládyZákladní ingrediencí pro výrobu bílé čokolády je kakaové máslo, proto zvolte kvalitní čokoládu s alespoň 20 % obsahu. Za kvalitu se rozhodně vyplatí si trochu připlatit, rozdíl na chuti poznáte.

Kynutý koláč s drobenkou i koláč bez kynutí

Kynutý borůvkový koláč zkrátka nepřekonáte. Příprava sice zabere více času, s těmito chytrými tipy, jak na kynuté těsto, si s droždím a kváskem poradí hravě i začátečník. 

Přesto se vám do kynutého těsta nechce? Tenhle recept na rychlý borůvkový koláč s drobenkou si zamilujete. Je jednoduchý, ale poctivý a chutná skvěle. Pokud vám zbývá bílý jogurt, můžete ho využít na  borůvkový koláč z jogurtového těsta s drobenkou. Je lehčí než kynutá klasika, chutná ale stejně báječně. 

Nepečený cheesecake s omáčkou z čerstvých borůvek

Rychlé, ale dokonalé – nepečený cheesecake s omáčkou z čerstvých borůvek je ideální letní dezert. Milovníkům lehkých tvarohových dortů a snadného pečení by pak určitě neměl uniknout hit internetu cheesecake jen ze tří ingrediencí – překvapí svou jemností. Přelít ho můžete například horkou borůvkovou marmeládou podle našeho receptu. Pokud také milujete jemný islandský skyr, pusťte se do nepečeného borůvkového dortu ze skyru a smetany. Chutná totiž naprosto famózně a k odpolední kávě bude během léta tím pravým osvěžujícím dezertem.

Tartaletka s krémem a borůvkami

Oblíbený dezert z lineckého těsta si můžete užít jako malé košíčky, pokud máte doma formičky, nebo těsto namačkat do velké koláčové formy. Borůvková tartaletka se stala, díky svěží kombinaci zakysané smetany, pudinku a ovoce, naším letním favoritem.

Autor: Kristina Hamplová