Domácí jogurt: Vyrobte ho doma a zkuste dip, muffiny i kuře

19. dubna 2018 • 00:00

Od salátových zálivek přes maso až po dezerty  jogurt je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Jaro volá po něčem lehkém a svěžím, takže recepty s jogurtem jsou přesně to pravé. Podívejte se na ty nejlepší tipy na zdravou snídani, lehký jogurtový oběd i dokonalý moučník.

Domácí jogurt: Když víte, co jíte

Všechny jogurtové dobroty budou chutnat ještě lépe z domácího jogurtu. A proč si vlastně vyrábět jogurt doma, když je daleko pohodlnější prostě si pro něj skočit do obchodu? I když je zákonem stanoveno, že bílý jogurt nesmí obsahovat žádné přidané látky, při výrobě jogurtu doma ušetříte nejen peníze, ale i životní prostředí. A nakonec  domácí vždycky chutná nejlépe.

Domácí jogurt vyrobíte jednoduše i bez jogurtovače podle tohoto jednoduchého návodu. Potřebovat budete jenom hrnec, mléko a lžíci bílého jogurtu s živou kulturou.

Kromě jednoduchých snídaní z jogurtu a ovoce nebo třeba osvěžujícího okurkového salátu existuje spousta originálních sladkých i slaných receptů s jogurtem, které jsou pro odlehčený jarní jídelníček jako stvořené. A my pro vás vybrali ty nejlepší.

Kuskusový salát s jogurtem

Ideální lehké jarní jídlo, které zároveň zasytí a jeho příprava zabere jen pár minut. Kuskusový salát s jogurtem je díky okurce, zelí a kuřecím prsům dietní, svěží a jen tak vám po něm nevyhládne. A protože se dá jíst i studený, hodí se i jako oběd s sebou do práce.

Pokud si chystáte jídlo do práce pravidelně a ocenili byste další nápady, inspirujte se zdravými tipy na oběd do kabelky. Salát z quinoy nebo tuňákový wrap si ale raději ve společné lednici nenechávejte, mohli byste o ně přijít.

Mrkvové smoothie s jogurtem

Obyčejné smoothie vám jogurt zahustí a zjemní. Vyzkoušejte svěží vitamínovou bombu  mrkvovo-mangové smoothie s jogurtem. Zkuste přidat jogurt i do dalších svých oblíbených receptů na smooties. Zvýšíte jim tak výživovou hodnotu, lépe zasytí, a pokud přimícháte ještě lžíci ovesných vloček, plnohodnotná snídaně je na světě.

Jogurt mrkvové smoothie zahustí a zjemní Jogurt mrkvové smoothie zahustí a zjemní • Autor: istock

Jogurtový chléb

Nejen saláty a dezerty, také chléb bude s trochou jogurtu chutnat lépe. Vyzkoušejte recept na nadýchaný ovesný chleba. Jogurt prospěje vašemu trávení, ovesné otruby vás skvěle zasytí a navíc obsahují až 30 % vlákniny.

Koláč s mandarinkami a jogurtem

Moučník jako stvořený pro slunečný den. Nepřekonatelná kombinace medu, jogurtu, brusinek a šťavnatých mandarinek vás zkrátka dostane. Mandarinky můžete použít kompotované nebo čerstvé, ale v každém případě musíte tenhle jogurtový koláč vyzkoušet.

Jogurtovo-bylinková zálivka

Univerzální dokonalá zálivka, se kterou dotáhnete každý zeleninový salát k dokonalosti. Máta, pažitka a citron dodají zálivce na svěžesti, takže ať už se rozhodnete pro klasický salát nebo třeba vyzkoušíte některý z našich oblíbených 5 nevšedních salátů, výsledek bude zdravý a bude výborně chutnat.

Mít v rukávu dokonalou salátovou zálivku se vám bude hodit celé jaro i léto Mít v rukávu dokonalou salátovou zálivku se vám bude hodit celé jaro i léto • Autor: istock

Zmrzlina s mátovým sirupem a pomeranči

Patříte k těm, které, hned jak se začne dělat teplo, přepadá chuť na zmrzlinu? Pak by vám rozhodně neměl ujít tenhle geniální recept na lehkou jogurtovou zmrzlinu. Anebo zkuste jako sladkou tečku krvavý pomeranč přelitý svěžím mátovým sirupem s kopečkem zdravé jogurtové zmrzliny navrchu. Tenhle dezert je zkrátka mistrovské dílo.

Láká vás zkusit i jiné příchuti domácí zmrzliny? Vyzkoušejte borůvkové nanuky nebo ovocné ledové kostky.

Jogurtová kuřecí křidélka

Vyzkoušejte jogurt jako základ marinád na maso. Nejenže jsou dietní, ale maso v jogurtu krásně zkřehne. Jogurtová kuřecí křidélka jsou stejně jemná uvnitř jako křupavá na povrchu. Skvělá k večeři i jako občerstvení na večírek.

I kuřecí křidélka budou neodolatelně jemná a křehká s jogurtem I kuřecí křidélka budou neodolatelně jemná a křehká s jogurtem • Autor: istock

Jogurtové muffiny

Do bábovky nebo do muffinů jogurt přidává kdekdo, tyhle jogurtové muffiny ale mají všechno. Voní skořicí a oříšky, vláčné jsou díky jogurtu a o to, aby nebyly nudné a vysušené, se postarají i nastrouhaná jablka. Zkrátka muffiny, jak je máme rádi.

Autor: Kristina Hamplová