Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
I když dá někdy práci otrhat všechny keříčky obsypané záplavou sladkých kuliček, šťavnaté koláče, pikantní zavařeniny, sladké sirupy, nebo dokonce domácí víno za to stojí. Pokud hledáte inspiraci, jak s úrodou rybízu chutně naložit, my ji pro vás máme.
Rybíz je pro své snadné pěstování velmi oblíbeným ovocem. Někdy bývá kyselejší (obzvlášť ten červený). Je to ale jeden z mála druhů ovoce, u kterého nevadí, když se sklízí přezrálý, a tudíž sladší. Rybíz je i velmi zdravý. Pomáhá v prevenci vzniku vysokého krevního tlaku a upravuje krevní obraz, také podporuje regeneraci buněk (vyhlazuje pokožku, působí preventivně proti vráskám a celulitidě), jeho ovocné barvivo zabraňuje vápenatění cévních stěn. Ještě prospěšnější než červený je černý rybíz. Nápoje z něj pomáhají při angíně (tiší bolesti v krku), léčí revmatismus a všeobecně prospívají těhotným ženám, dětem i starším lidem.
Z rybízu se připravují oblíbené zavařeniny, kompoty, šťávy nebo vína. Výborně se hodí jako náplň do sladkých knedlíků, na koláče nebo do bublaniny (někdo jej pro jeho kyselost míchá s malinami, jahodami či jiným sladším ovocem). Červený rybíz využijete i při zdobení pohárů a dortů, ale třeba také do slaných jídel (místo brusinek ke zvěřině nebo svíčkové, k oživení některých omáček, zajímavý je v kombinaci s rybím masem). Šťáva z červeného rybízu se využívá jako přírodní potravinářské barvivo, lze ji přidávat i místo cukru do čaje.
Rybíz můžete přimíchat i do těsta na bábovku:
Zdroj: Videohub, CNC
Máte ho moc? Zamrazte ho!
Pokud máte velkou úrodu rybízu, určitě stojí za to ho zmrazit. Po zamražení nemění svou chuť a můžete ho kdykoli později použít do moučníků, dezertů nebo třeba smoothie. Kuličky oberte ze stonků, operte je opatrně v sítu, rozložte na tác s papírovými utěrkami a nechte oschnout. Pak je sesypte do sáčků a uložte do mrazáku. Pokud chcete mít jistotu, že se k sobě jednotlivé kuličky nepřilepí, zamrazte je stejným způsobem jako jahody. Rozložte je na tác nebo plech a dejte do mrazáku. Když dostatečně ztuhnou, sesypte je do menších sáčků, dobře uzavřete a opět uložte do mrazáku.

Jak na rybízovou zavařeninu
Chcete-li zužitkovat bohatou úrodu z vaší zahrádky, pak je skvělým řešením udělat z rybízu zavařeninu. Její příjemně nakyslou chuť oceníte ve vánočním cukroví i v lineckém koláči. Výhodou rybízu je, že obsahuje hodně pektinu, takže vám zavařenina ztuhne i bez použití želírovacích prostředků. Vyzkoušejte třeba tento jednoduchý recept na rybízovou marmeládu jen ze dvou surovin. Při výrobě rybízových zavařenin můžete kombinovat různé barvy rybízu, ale také rybíz s jinými druhy ovoce. Výborný je například tento třešňový džem s rybízem.
Rybízový kompot
Máte-li rádi kompoty, určitě si část rybízu zavařte i jako kompot. Vzhledem k tomu, že jsou kuličky rybízu malé, je lepší použít menší skleničky.
Co budete potřebovat:
- 1 kg červeného rybízu
- 200 g cukru
- vodu
Postup:
Opraný rybíz otrhejte od stonků, nasypte do mísy, prosypejte cukrem a nechte několik minut stát, aby rybíz mírně pustil šťávu. Pak ho nasypte do čistých zavařovacích skleniček a poklepáváním na skleničky kuličky setřeste. Skleničky dolijte převařenou vodou, dobře uzavřete a vložte do zavařovacího (nebo jiného velkého) hrnce s teplou vodou. Obsah hrnce pozvolna zahřívejte a od okamžiku, kdy teplota dosáhne 80 °C, sterilujte kompoty při této teplotě 10 až 15 minut. Pak horké sklenice s kompotem opatrně vyndejte, zkontrolujte, zda víčka dobře přilnula ke sklenicím, a kompoty nechte vychladnout.
Zavařte letos rybíz také na způsob oblíbených brusinek a můžete jej podávat v neděli například ke svíčkové nebo grilovanému kuřeti a novým bramborám. Úspěch u strávníků je zaručen.

Rybízový sirup do limonád a koktejlů
Rybízový sirup je skvělé sladkokyselé osvěžení, které bude chutnat nejen během horkých letních dní. Připravit ho zvládne i naprostý začátečník, jen si dejte pozor na délku vaření. Při delším vaření by sirup mohl zrosolovatět. Naředěný vodou bude dokonalým základem osvěžujících domácích limonád.
Skvělé rybízové koláče
S rybízem bude mít každý koláč šťávu a jeho nakyslou chuť skvěle vyváží právě sladké těsto a drobenka. Potřebujete osvědčený recept na klasiku, která nikdy nezklame? Zkuste tento snadný a rychlý rybízový koláč nebo náš oblíbený vláčný rybízový koláč s tvarohem a drobenkou. Potřebujete upéct něco rychlého? Bleskový rybízový koláč s polevou máte hotový za půl hodiny a díky smetanové polevě chutná naprosto božsky. Do horkých letních dní se výborně hodí také rybízový koláč s čepicí ze zakysané smetany. A určitě nezklame ani mřížkový koláč z křehkého těsta s náplní z tvarohu a rybízu.

Rybízová bublanina
Bublanina je velmi vděčný dezert, který můžete péct celé léto. Je rychlá, jednoduchá a dá se do ní použít jakékoli ovoce. Využijte sezonu a bublaninu s rybízem zpestřete ještě dalšími druhy ovoce – třeba meruňkami nebo třešněmi. Budete překvapeni, jak skvěle spolu budou ladit.
Dort s rybízem i bábovka
Hledáte inspiraci na chutný moučník, kterým překvapíte své blízké? Vyzkoušejte rybízový nepečený dort, který je do letních veder ideální. Nakyslá chuť rybízu skvěle vyváží chuť sladkých piškotů. Pro úplnou dokonalost stačí přidat šlehačku nebo zakysanou smetanu. Oslnit ale nemusíte jenom dortem. Vsaďte na poháry s ovocným želé a mascarpone, rybízové muffiny nebo bábovku s rybízem. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Rybízové víno
Pokud máte letos opravdu bohatou úrodu červeného i černého rybízu, pusťte se do výroby rybízového vína. Říká se, že je nejchutnějším ovocným vínem, a pochutnávat si na něm můžete ještě dlouho po létě. Aby chutnalo co nejlépe, smíchejte červené bobule s černými v poměru 2 : 1.
Co budete potřebovat:
- 3,5 litru rybízové šťávy (vylisované ze směsi červeného a černého rybízu)
- 2,2 kg krystalového cukru
- 2–3 litry vody
- kousek droždí velikosti lískového oříšku
Postup:
Cukr smíchejte s vlažnou vodou a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak přilijte rybízovou šťávu a hlídejte teplotu, roztok by měl mít asi 23 °C.
Pak přidejte droždí rozmíchané v trošce rybízové šťávy a vše nalijte do vhodné nádoby. Umístěte ji na světlé místo a směs nechte při pokojové teplotě kvasit 6–8 týdnů. Směs nemíchejte, jen kontrolujte. Pokud nebude kvasit, přidejte ještě kousek droždí.
Když víno přestane kvasit, stočte ho do čistého demižonu, abyste ho zbavili kalu, a nechte stát další dva měsíce. Po této době ho můžete rozlít do láhví.
Celé stonky rybízu můžete použít na ozdobení dezertů. Třeba těchto cupcaků:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Ceskatelevize.cz, Vimcojim.cz