Jak udělat skvělý domácí kečup s minimem práce? Zkuste ho upéct v troubě!

8. září 2023 • 06:15

Když se urodí hodně rajčat, je domácí kečup jedním z nejlepších způsobů, jak se dají zpracovat. Pro ty, kteří nechtějí stát u plotny, míchat a hlídat, aby se rajčata nepřipálila, je ideální příprava kečupu v troubě. Je to mnohem jednodušší, a kečup navíc díky pečení získá ještě lepší chuť!

Domácí kečup je fajn, když se ale rozhodnete ho vařit, musíte stát u sporáku a dlouho ho míchat. Pokud se rozhodnete připravit ho v troubě, nic takového podstupovat nemusíte. Trouba (téměř) všechnu práci odvede za vás, zatímco vy se můžete věnovat jiným, a možná i příjemnějším činnostem. Díky pečení navíc rajčata i další přidané suroviny získají intenzivnější koncentrovanější chuť, a kečup tak bude chutnat ještě lépe, než kdybyste ho jen uvařili. A rozhodně bude zdravější než ten kupovaný.

Z letních rajčat si můžete udělat i výborný oběd>>>

Video se připravuje ...

Co všechno potřebuje kečup?

Stejně jako na ten vařený, i na pečený kečup budete potřebovat především dobrá, hodně zralá rajčata. Čím zralejší rajčata budou, tím výraznější bude mít kečup chuť. Dejte jen pozor, aby nebyly plody ani trochu nahnilé nebo plesnivé. Dalšími důležitými přísadami jsou ocet a cukr, které fungují nejen jako dochucovadla, ale také jako přirozené konzervanty, a samozřejmě sůl. Pro výraznější barvu se do kečupu přidává červená paprika nebo červená řepa. Kečup lze doplnit i jablky, která jeho chuť zjemní, přidají na sladkosti, a protože obsahují hodně pektinu, také kečup přirozeně zahustí. A důležité je koření. Zpravidla se používá bobkový list, skořice, mletá paprika, pepř, nové koření. Lze přidat i bylinky, například tymián nebo bazalku, a pokud chcete mít kečup ostřejší, tak trochu kajenského pepře nebo sušených chilli papriček. Protože se koření přidává v celku, je dobré ho zabalit do kousku gázy. Díky tomu ho mezi rajčaty nebudete muset po upečení lovit.

Máte-li chuť pustit se do domácího pečeného kečupu, vyzkoušejte jeden z těchto receptů:

Domácí pečený kečup s paprikou

Domácí kečup Domácí kečup • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 3 kg hodně zralých rajčat
  • 4 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 červené papriky
  • 2 lžíce soli
  • 6 lžic krupicového cukru (může být i třtinový)
  • 100 ml octa
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 hřebíčků
  • 4 bobkové listy
  • 1 svitek skořice

Postup:

1. Omytá rajčata nakrájejte na kousky a dejte do hlubšího pekáče. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou nahrubo, oloupané stroužky česneku a očištěné papriky nakrájené na kousky.

2. K zelenině přidejte sůl, cukr, ocet a mletou papriku a vše lehce promíchejte. Nové koření, hřebíček, bobkové listy a skořici zabalte do kousku gázy a vložte mezi zeleninu do pekáče. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu a půl až dvě. Během pečení hlídejte, zda se zelenina nepřipaluje, a občas ji promíchejte. 

3. Po upečení gázu s kořením odstraňte, zeleninu přesuňte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pak ji můžete naplnit do čistých skleniček, pokud ale chcete mít kečup hezky hladký, propasírujte směs přes jemné síto do hrnce a ještě krátce zahřejte, případně i povařte, kdyby se vám kečup zdál řídký. 

Horký kečup naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Domácí pečený kečup s jablky

Domácí kečup si můžete chuťově upravit podle vlastních preferencí Domácí kečup si můžete chuťově upravit podle vlastních preferencí • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 kg hodně zralých rajčat
  • 250 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g jablek 
  • 160-200 g cukru (podle toho, zda máte rádi kečup sladší, či ne)
  • 1 vrchovatou lžíci soli
  • 1 lžíci mleté sladké papriky
  • 130-150 ml jablečného octa  
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 hřebíčků
  • 1 svitek skořice

Postup:

1. Rajčata omyjte, nakrájejte na větší kusy a dejte do hlubšího pekáče. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kusy, stroužky česneku oloupejte, omytá rajčata zbavte jádřinců a vše přidejte k rajčatům. Dále přidejte cukr se solí a mletou paprikou, vše zalijte octem a promíchejte. Bobkové listy, pepř, nové koření, hřebíček a skořici zabalte do kousku gázy a vložte mezi zeleninu.

2. Pekáč dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi hodinu. Během té doby hlídejte, zda se zelenina nepřipaluje, a občas ji promíchejte. Pak stáhněte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 50 minut. 

3. Z pekáče odstraňte gázu s kořením, zeleninu opatrně přelijte do mixéru a rozmixujte. Nebo ji přelijte do hrnce a rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete mít kečup hladký, rozmixovanou zeleninu ještě propasírujte přes jemné síto a znovu zahřejte. 

4. Horký kečup naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Aby se vám kečup nezkazil

Abyste měli jistotu, že se kečup po týdnu či dvou nezkazí, je dobré ho ještě sterilovat. Buď klasicky ve velkém hrnci s vodou 20-25 minut při teplotě 80 °C.  Naplněné skleničky můžete sterilovat i v myčce na nádobí nebo v troubě. Připravte si hlubší plech, vyložte ho utěrkou a nalijte do něj horkou vodu do výšky asi dva centimetry. Troubu zahřejte na teplotu 200–220 °C a nastavte na horní i spodní ohřev. Dejte do ní sklenice s kečupem a sterilujte asi 5–13 minut (podle velikosti sklenic). 

Omáčka na těstoviny z trouby

A jestli vás příprava kečupu v troubě zaujala, můžete si podobným způsobem připravit i rajčatovou omáčku, která se vám bude hodit na těstoviny, domácí pizzu nebo třeba k pečenému masu.

Domácí rajčatová omáčka Domácí rajčatová omáčka • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg zralých rajčat
  • 1 střední cibuli
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrubou sůl a mletý pepř

Postup:

1. Předehřejte troubu na 210 °C. Omytá rajčata rozkrojte na půlky a rozložte je řeznou stranou dolů do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na klínky, oloupanou mrkev nakrájenou na kolečka, oloupané stroužky česneku a tymián. Dobře osolte a opepřete, pokapejte olejem a pečte doměkka 45 minut až hodinu. Pokud zelenina začne během pečení hnědnout, přesuňte ji do středu pekáčku.

2. Upečená rajčata nechte trochu vychladnout a pak z nich stáhněte slupku (prsty nebo pomocí kleští). Pak rajčata i s ostatní zeleninou dejte do mixéru a rozmixujte. 

3. Omáčku ihned naplňte do čistých sklenic, uzavřete, a pokud chcete, aby vám vydržela delší dobu, sterilujte ve velkém hrnci naplněném vodou 20 minut při teplotě 80 °C, případně některým ze způsobů uvedených výše. 

Zkuste si kvíz o rajčatech>>>

Video se připravuje ...
Autor: AK