Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Vlastní úroda je vždy potěšení. A uchovat si ji na zimu je i současným trendem. Jak si poradit s velkým množstvím rajčat? Poradíme vám.
V dnešní době už koupíte rajčata v obchodech po celý rok. Ale ta domácí jsou chuťově i kvalitativně naprosto fantastická. Rajčata patří k těm druhům zeleniny, se kterými jde kouzlit zasyrova i v teplé kuchyni. Navíc tepelné zpracování rajčat pomáhá lidskému tělu snáz absorbovat lykopen, který rajčata obsahují a který má pozitivní vliv na náš organismus. Kromě toho je dobré vědět, že lykopen je rozpustný v tucích, proto pro jeho lepší vstřebatelnost rajčata kombinujte s olejem.
Uvařte si třeba výborné těstoviny s tuňákem a rajčaty >>>
Jak rajčata uchovávat a zpracovávat?
Je potřeba reagovat rychle, abyste o tyto úžasné poklady nepřišli. Nedávejte rajčata do chladničky, protože by mohla zmoučnatět a ztratila by chuť.
Zralá rajčata můžete zmrazit, usušit, sterilovat, připravit z nich kečup, protlak nebo třeba passatu či pesto. Nebudete pro ně muset do obchodu, navíc chuťově budou zajisté o mnoho lepší než ty kupované.
Jestliže chcete rajčata zmrazit, pak jedině v případě, že je budete chtít později použít do omáček. Před zamražením rajčata nařízněte v horní části, spařte je asi 15 sekund ve vroucí vodě a poté dejte do ledové vody. Takto spařená rajčata oloupejte. Díky naříznuté slupce to jde téměř samo. Nakrájejte rajčata na větší kousky a vložte je do dobře uzavíratelných sáčků vhodných k mražení. V mrazáku vydrží až rok.
Pokud byste si rádi uchovali rajčata na zimu, vyzkoušejte tyto tři recepty:
Sušená rajčata s česnekem v olivovém oleji
Suroviny:
- 1 kg cherry rajčat
- 10 stroužků česneku
- 3 lžíce sušené bazalky
- olivový olej
- hrubozrnná sůl
Postup:
1. Rajčata řádně omyjte a osušte.
2. Plech vyložte papírem na pečení a rozložte na něj na poloviny nakrájená rajčata, ideálně slupkou dolů. Osolte a posypte bazalkou. Pracujte tak, aby všechny kousky byly rovnoměrně ochucené.
3. Troubu rozpalte na 180 °C a rajčata sušte asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a sušte dalších 30-35 minut. Poté naposledy snižte teplotu na 100 °C a pokračujte v sušení ještě 30-35 minut.
4. Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
5. Do připravených sklenic naskládejte rajčata a prokládejte je plátky česneku. Na závěr zalijte olivovým olejem tak, aby rajčata byla ponořená.
Rajčatová passata
Suroviny:
- 1 kg zralých rajčat
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 lžičky krupicového cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Passata nebo domácí pasírovaná rajčata jsou základem italské, francouzské i španělské kuchyně. Přípravu začněte tím, že oloupete cibuli a česnek a nakrájíte je nadrobno. Stonek celeru omyjte a nakrájejte na plátky.
3. Na plotýnku dejte velkou pánev a rozehřejte v ní olej. Vsypte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a za občasného míchání restujte asi 4 minuty.
4. Rajčata nakrájejte na kostičky, vsypte je do pánve a přimíchejte cukr. Osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a na silném plameni vařte asi 5 minut. Promíchejte, odkryjte a na mírném ohni vařte ještě asi 30-35 minut doměkka.
5. Rajčatovou směs nechte vychladnout a poté ji přes jemný cedník přepasírujte do mísy. Nechte vychladnout a plňte do sklenic.
6. Passatu skladujte v ledničce nebo zavařte, aby vydržela delší dobu.
Pesto z čerstvých a sušených rajčat
Suroviny:
- 250 g zralých rajčat
- 150 g sušených rajčat
- hrst čerstvé bazalky
- 150 ml olivového oleje
- 120 g loupaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Mandle opražte na pánvi dozlatova. Pozor, míchejte, aby se vám na pánvi nepřipálily. Nemusíte je podlévat žádným tukem. Nechte je zchladnout a rozmixujte najemno.
3. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
4. Rajčata, mleté mandle, česnek a bazalku rozmixujte na hrubou pastu. Přilijte olej, osolte, opepřete a krátce promixujte.
5. Pesto naplňte do skleniček a uchovávejte v chladnu. Hodí se jako pomazánka na chuťovky doplněné čerstvým parmazánem, k těstovinám, pro přípravu různých omáček nebo jím může vylepšit lečo.