Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu

13. září 2023 • 00:15

Vlastní úroda je vždy potěšení. A uchovat si ji na zimu je i současným trendem. Jak si poradit s velkým množstvím rajčat? Poradíme vám.

V dnešní době už koupíte rajčata v obchodech po celý rok. Ale ta domácí jsou chuťově i kvalitativně naprosto fantastická. Rajčata patří k těm druhům zeleniny, se kterými jde kouzlit zasyrova i v teplé kuchyni. Navíc tepelné zpracování rajčat pomáhá lidskému tělu snáz absorbovat lykopen, který rajčata obsahují a který má pozitivní vliv na náš organismus. Kromě toho je dobré vědět, že lykopen je rozpustný v tucích, proto pro jeho lepší vstřebatelnost rajčata kombinujte s olejem.

Uvařte si třeba výborné těstoviny s tuňákem a rajčaty >>>

Video se připravuje ...

Jak rajčata uchovávat a zpracovávat?

Je potřeba reagovat rychle, abyste o tyto úžasné poklady nepřišli. Nedávejte rajčata do chladničky, protože by mohla zmoučnatět a ztratila by chuť.

Zralá rajčata můžete zmrazit, usušit, sterilovat, připravit z nich kečup, protlak nebo třeba passatu či pesto. Nebudete pro ně muset do obchodu, navíc chuťově budou zajisté o mnoho lepší než ty kupované.

Jestliže chcete rajčata zmrazit, pak jedině v případě, že je budete chtít později použít do omáček. Před zamražením rajčata nařízněte v horní části, spařte je asi 15 sekund ve vroucí vodě a poté dejte do ledové vody. Takto spařená rajčata oloupejte. Díky naříznuté slupce to jde téměř samo. Nakrájejte rajčata na větší kousky a vložte je do dobře uzavíratelných sáčků vhodných k mražení. V mrazáku vydrží až rok.

Pokud byste si rádi uchovali rajčata na zimu, vyzkoušejte tyto tři recepty: 

Sušená rajčata s česnekem v olivovém oleji

Rajčata v olivovém oleji s česnekem Rajčata v olivovém oleji s česnekem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg cherry rajčat
  • 10 stroužků česneku
  • 3 lžíce sušené bazalky
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl

Postup: 

1. Rajčata řádně omyjte a osušte.

2. Plech vyložte papírem na pečení a rozložte na něj na poloviny nakrájená rajčata, ideálně slupkou dolů. Osolte a posypte bazalkou. Pracujte tak, aby všechny kousky byly rovnoměrně ochucené. 

3. Troubu rozpalte na 180 °C a rajčata sušte asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a sušte dalších 30-35 minut. Poté naposledy snižte teplotu na 100 °C a pokračujte v sušení ještě 30-35 minut.

4. Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

5. Do připravených sklenic naskládejte rajčata a prokládejte je plátky česneku. Na závěr zalijte olivovým olejem tak, aby rajčata byla ponořená.

Rajčatová passata

Rajčatová passata Rajčatová passata • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky krupicového cukru 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Passata nebo domácí pasírovaná rajčata jsou základem italské, francouzské i španělské kuchyně. Přípravu začněte tím, že oloupete cibuli a česnek a nakrájíte je nadrobno. Stonek celeru omyjte a nakrájejte na plátky.

3. Na plotýnku dejte velkou pánev a rozehřejte v ní olej. Vsypte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a za občasného míchání restujte asi 4 minuty.

4. Rajčata nakrájejte na kostičky, vsypte je do pánve a přimíchejte cukr. Osolte, opepřete, přikryjte pokličkou a na silném plameni vařte asi 5 minut. Promíchejte, odkryjte a na mírném ohni vařte ještě asi 30-35 minut doměkka.

5. Rajčatovou směs nechte vychladnout a poté ji přes jemný cedník přepasírujte do mísy. Nechte vychladnout a plňte do sklenic.

6. Passatu skladujte v ledničce nebo zavařte, aby vydržela delší dobu.

Pesto z čerstvých a sušených rajčat

Rajčatové pesto Rajčatové pesto • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g zralých rajčat
  • 150 g sušených rajčat
  • hrst čerstvé bazalky
  • 150 ml olivového oleje
  • 120 g loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Mandle opražte na pánvi dozlatova. Pozor, míchejte, aby se vám na pánvi nepřipálily. Nemusíte je podlévat žádným tukem. Nechte je zchladnout a rozmixujte najemno.

3. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

4. Rajčata, mleté mandle, česnek a bazalku rozmixujte na hrubou pastu. Přilijte olej, osolte, opepřete a krátce promixujte.

5. Pesto naplňte do skleniček a uchovávejte v chladnu. Hodí se jako pomazánka na chuťovky doplněné čerstvým parmazánem, k těstovinám, pro přípravu různých omáček nebo jím může vylepšit lečo

Video se připravuje ...

Autor: PL