Čatní neodoláte! Připravte si ho z fíků, jablek nebo rajčat a doplňte jím sýry i maso

10. listopadu 2018 • 00:00

Hodí se k pečenému a grilovanému masu, paštikám i výrazným sýrům a jeho hřejivá chuť je symbolem podzimu. Připravili jsme pro vás výběr receptů, se kterými si to nejlepší čatní připravíte snadno v pohodlí domova a každý rok se k nim rádi vrátíte. Zkuste pikantní rajčatové, jablečné nebo to ze sladkých fíků.

Původně chutney pochází z Indie, kde se připravuje vždy čerstvé. Jde o hustou omáčku z ovoce nebo zeleniny s kořeněnou nasládlou chutí, s mírně nakyslými nebo pikantními dozvuky. Nejčastěji se podává k masovým pokrmům, grilovaným rybám, šmrnc dodá jídlům ze zeleniny, vychutnáte si ho ale i s dobrými sýry, masovou paštikou nebo třeba sušenou šunkou. Recept a celý postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Dýňové čatní s nakládaným česnekem

Sezóna dýní je v plném proudu, tak proč právě tuto chutnou zeleninu nevyužít při výrobě pikantního, orientem inspirovaného dýňového chutney. Při přípravě můžete využít kteroukoliv z u nás nejčastěji používaných dýní, ať už je to Hokkaidó, máslová nebo muškátová dýně. Toto chutney můžete podávat k masu, ať už kuřecímu, krůtímu nebo třeba jehněčímu, k polotvrdým nebo čerstvým kozím sýrům, k paštikám, šunce. Namazat si ho můžete na toasty a pečivo jako pomazánku, skvěle chutná přimíchané do rýže.

Blumy ke grilovanému masu i plísňovým sýrům

Vynikající je i čatní z červených blum, které teď seženete v každém supermarketu. Omáčka vonící hřebíčkem, skořicí a novým kořením vhodně doplní studené masové mísy, drůbeží maso a hodí se i do zeleninových salátů. Nejlepší kombinaci ale tvoří s výraznými a plísňovými sýry, čerstvým pečivem a červeným vínem.

Čatní z rajčat s pikantní papričkou

Nejen ke grilovanému masu, rybě, sýrovému i masovému fondue, ale třeba i k pokrmům z červené čočky se hodí čatní z rajčat, kterému dodává šmrnc pálivá paprika, kari a zázvor. Při přípravě nezapomeňte rajčata zbavit slupky, která by v hotové omáčce překážela.

Čatní z jablek, rozinek a chilli

Dalším sezónním ovocem, kterého je teď všude habaděj, jsou oblíbená jablka. A ta sladkokyselá jsou pro přípravu téhle omáčky ideální. V jablečném čatní spolu s karamelovou cibulí, rozinkami, zázvorem, česnekem a chilli vytvářejí chuťově neodolatelnou kombinaci, která se hodí k masu, rýži, do sendviče, k sýrům, ale i opékaným klobáskám. A pokud máte na zahradě hrušky, zkuste připravit chutney z nich. Uvidíte, že bude chutnat stejně báječně.

Fíkové čatní skvěle chutná s hermelínem

Svojí sladkokyselou chutí vás stoprocentně dostane fíkové čatní. Vyzkoušejte ho například podávané s pokrájeným hermelínem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a kvalitním červeným vínem. V této kombinaci totiž chutná naprosto božsky.

Další skvělé recepty a tipy na zavařování ovoce najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová