Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších sladkých náplní

video
2. února 2021 • 00:00

Štrúdl patří k našim nejoblíbenějším moučníkům. A není divu. Je snadný na přípravu, rychle hotový a dá se připravit s různými náplněmi. Právě ty jsme si dnes pro vás připravili! Milujete mák víc než jablka? Nebo raději dáte přednost tvarohu či ořechům? Je to jen na vás. Štrúdl snese všechno. Tak hurá na pečení!

Na závin můžete použít mnoho druhů těsta, nyní jsme se zaměřili na tu nejrychlejší možnost – koupené listové. Spěcháte nebo se vám zrovna nechce trávit delší čas v kuchyni? Vytáhněte těsto z lednice a vyberte si jednu z nejlepších náplní:

Jablečná

Maková

Tvarohová

Třešňová

Ořechová

Čokoládová

1. Jablečný závin je klasika, která neomrzí

Štrúdl z listového těsta s jablky je něco jako mini základ cukrařiny. Když koupíte kvalitní těsto, máte dobrá jablka a dáte závin do pořádně vyhřáté trouby, nemá se co zkazit. Spíš můžete malými triky tuhle dobrotu ještě vylepšit. Jak? Tak třeba místo strouhanky použijte na podsypání rozmixované nebo podrcené piškoty či sušenky lotusky. Místo skořice ochuťte jablka perníkovým kořením. A rozinky dostanou šmrnc, když je předem namočíte do rumu. Závin potřený rozšlehaným vejcem také můžete ve slavnostnější verzi před pečením posypat mandlovými lupínky. Bude pak na povrchu ještě křupavější.

Recept na jablečný štrúdl z listového těsta včetně použitého množství surovin najdete ZDE >>>.

2. Maková nádivka pro makovou panenku

Mák jedni milují, jiní moc nemusí. Ti, co jej milují, si ho ale v štrúdlu užijí bohatě. Makovou náplň připravíte tak, že ve 350 ml mléka povaříte 200 g mletého máku s cukrem a lžičkou nastrouhané citronové kůry. Přidat můžete skořici, trochu rumu či rozinky. K máku se taky hodí povidla (stačí jedna lžíce) nebo švestky, pak není náplň jen sladká, ale i lehce pikantní. Hotovou náplň vždy nechte vychladnout a dál postupujete jako u klasického závinu.

3. Tvarohová náplň je sázka na jistotu

Na jednu náplň budete potřebovat 250 g tvarohu, 2–4 lžíce moučkového cukru, trochu citronové kůry a 2 žloutky nebo jedno celé vejce. Všechny suroviny stačí jen smíchat. Aby náplň lépe držela pohromadě, můžete přidat 1–2 lžíce vanilkového pudinkového prášku. A opět se k ochucení hodí rozinky, ideálně předem přes noc namočené v rumu. Někdy se tvaroh také míchá s jablky nebo se do něj přidává sušené ovoce, jako jsou švestky či meruňky. 

Jednoduchý závin s třešněmi a tvarohem podle časopisu F.O.O.D. najdete ZDE >>>.

4. Třešně pro slavnostní chvíle

Šťavnatá, voňavá, lahodná třešňová náplň se hodí pro slavnostnější chvíle. Máte-li čerstvé třešně, potřebujete je jen umýt a vypeckovat, smíchat s cukrem a naplnit jimi rozválené listové těsto. Opět, jako u tvarohu, bude lepší k třešním přidat dvě lžíce vanilkového pudinku. Pokud máte třešně zavařené, je nutné je nejdříve scedit a nechat řádně okapat. Pak 500 g třešní smíchejte se dvěma lžícemi pudinkového prášku a můžete opět plnit těsto. K třešním se jako ochucení nádivky hodí pomerančová kůra, kandované ovoce nebo brusinky. Pod náplň je také dobré nasypat na těsto piškotové drobečky nebo strouhaný kokos.

5. Ořechová náplň je nejlepší z vlašáků

Máte rádi vlašáky? Tak šup s nimi do štrúdlu. Stačí vám smíchat 250 g mletých vlašských ořechů se čtyřmi lžícemi moučkového cukru, a to celé přelít vroucím mlékem (200 ml) a nechat vychladnout. Pak už můžete náplní potřít těsto, zabalit a upéct.

6. Čokoládový sen

V tomto případě postupujte jako při přípravě jablečného štrúdlu, jen do nahrubo nastrouhaných jablek nakonec rozlámejte jedny ledové kaštany. Náplň dejte na těsto, zabalte, upečte a konzumujte buď ještě teplé s vanilkovou zmrzlinou, nebo krájejte až po vychladnutí. Tak i tak je to doslova ráj v ústech!

Chcete si raději připravit domácí těsto na závin? Zkuste tažené! Recept najdete ZDE >>>.

Autor: Šárka Adámková