Jedno těsto na 60 způsobů! Inspirujte se naší galerií pokrmů z listového těsta

27. května 2021 • 00:00

Listové těsto je oblíbené nejen pro svou jemnost, lehkost a dokonalou máslovou chuť, ale především pro své univerzální využití ve slané i sladké kuchyni. Pravdou je, že jeho domácí příprava zabere více času, než je tomu u jiných druhů těst, ale výsledek v podobě lahodných koláčů, řezů, rohlíčků i masových pečínek zkrátka stojí zato.

Známým francouzským dezertem je mille-feuille, lahodný řez skládající se ze tří tenkých plátů listového těsta, spojených jemným žloutkovým krémem, který v překladu znamená tisíc lístků. A také jako tisícilístkové je někdy listové těsto nazýváno. Pojďme si tedy prozradit, co za těmito křehkými vrstvičkami těsta stojí.

Příprava listového těsta se může zprvu jevit jako složitá, ale ve skutečnosti se skládá z jednoduchých kroků, které si snadno a rychle osvojíte. Za kýženým výsledkem v podobě nadýchaného těsta tvořeného nespočtem lístků stojí dokonalé spojení dvou druhů těst – tukového ve formě tukového čtverce a vodového, nazývaného vodánek. I když ve výsledku jde možná spíše o jejich nespojení, které má za následek právě žádoucí lístkování.

A jelikož není výroba těsta jen o správném postupu, ale také o výběru surovin, připravili jsme pro vás několik dobrých rad, díky nimž pro vás bude příprava jistě o mnoho snadnější:  

  • Důležitá je správná volba mouky. Vybírejte proto jen kvalitní hladkou mouku s vysokým obsahem lepku. Díky němu se nebude těsto při vyvalování trhat.
  • Přidejte ocet, ten napomůže aktivaci lepku, těsto tak bude pružnější a při pečení bude krásně lístkovat.
  • Doba odpočívání těsta mezi jednotlivými provalováními je závislá opět na množství lepku. Čas proto raději prodlužte, než zkraťte.
  • Pečte v dobře vyhřáté troubě. V opačném případě by se začalo máslo pomalu rozpouštět, vytékat a těsto by bylo ve výsledku tvrdé.
  • Těsto s větším množstvím náplně před pečením shora propíchejte, aby mohla pára volně unikat. Těsto by se jinak mohlo potrhat.

Tak co, pustíte se do domácí výroby listového těsta podle časopisu F.O.O.D., nebo vsadíte na jistotu a těsto si raději koupíte už hotové? V obou případech je pro nás však důležité, aby se vám připravovaný pokrm povedl a abyste si opravdu pochutnali. Vybrali jsme tak pro vás několik čtenáři ověřených receptů.

Vyzkoušet můžete například:

Třešňový závin

Pudinkový dort z listového těsta s jablky

Listové šátečky se zelím

Dýňovou panenku Wellington s batátovými hranolky

Vanilkový kremeš

Dijonský koláč s rajčaty

Medový závin

Šunku v listovém těstě

Švestkový koláč

Hermelín v listovém těstíčku

Hovězí sekanou Wellington

Listové pesto tyčinky

Závin se špenátem a slaninou

Autor: VDŠ