Sladké recepty z krajových kuchařek: Upečte si mouřenína, buriána nebo ještědský štrúdl

22. září 2023 • 00:00

Pokud jde o gastronomii, má toho severní a východní část naší republiky hodně co nabídnout. Samostatnou kapitolou jsou Krkonoše, oblast proslulá svou kuchyní. Opravdové skvosty lze ale najít i jinde. Seznamte se s krajovými moučníky, na něž jsou místní lidé hrdí a na které se recepty předávaly z generace na generaci.

Krajové moučníky:
Sejkory s medem
Ještědský štrúdl
Jablonecký koláč
Hlinecký burián
Mouřenín

Základem moučníků v chudších oblastech naší republiky bývaly suroviny, kterým se v tamějších, často drsnějších klimatických podmínkách alespoň trochu dařilo, tedy hlavně brambory, ořechy nebo ovoce jako jablka či hrušky. Zejména v západních Krkonoších byl velmi důležitou surovinou i med, jelikož se tu ve druhé polovině 19. století značně rozšířil chov včel.

Máte hodně jablek? Upečte z nich štrúdl>>>

Vyzkoušejte některé z polozapomenutých sladkých receptů, jejichž názvy vám možná nic neříkají, ale chutnají skvěle. A to i přesto, že jsou často jen z pár „obyčejných“ surovin.

Sejkory s medem

Sejkory s medem Sejkory s medem • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 300 g uvařených brambor
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • sůl
  • olej na smažení
  • med

Postup:

1. Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, žloutky, cukr, špetku soli a podle potřeby mléko, aby vzniklo akorát husté těsto. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme ho do těsta.

2. Do rozpáleného oleje lžící klademe placičky a osmažíme je z obou stran.

3. Sejkory podáváme s medem, můžeme přidat i oslazenou zakysanou smetanu a strouhaný perník nebo třeba zavařeninu.

Ještědský štrúdl

Ještědský štrúdl Ještědský štrúdl • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 140 g cukru
  • 200 g hery
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2  sáčku prášku do pečiva

Na náplň:

  • 6 jablek
  • mletá skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • vlašské ořechy
  • 4 bílky
  • 100 g moučkového cukru

Postup:

1. Z mouky, cukru, tuku, žloutků, mléka a prášku do pečiva zpracujeme těsto, z něhož jednu třetinu dáme zmrazit.

2. Zbývající těsto vyválíme na plát a vyložíme jím plech s pečicím papírem. Těsto poklademe šesti nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, dření z vanilky a nasekanými ořechy.

3. Na náplň opatrně rozetřeme sníh ušlehaný z bílků a cukru, na který nastrouháme zmrazené těsto.

4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 až 20 minut.  

Jablonecký koláč 

Jablonecký koláč Jablonecký koláč • Autor: profimedia.cz

Suroviny:

  • 1 listové těsto

Na tmavé těsto:

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 80 g mletých ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 5 lžic solamylu
  • 500 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g másla nebo margarínu

Postup:

1. Listové těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme je na stejné pláty, dáme na plech s pečicím papírem a upečeme dozlatova.

2. Na tmavé těsto vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme ořechy s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme ho do těsta, nalijeme na plech s pečicím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.

3. Solamyl uvaříme s mlékem na hustý pudink a necháme vychladnout. Cukr a vanilkový cukr vymícháme s máslem nebo margarínem a spojíme s pudinkem (obě hmoty musí mít stejnou teplotu).

4. Na upečený plát listového těsta rozetřeme polovinu krému, na ni položíme tmavé těsto, na něj natřeme zbylý krém a přiklopíme druhým plátem listového těsta.

Hlinecký burián 

Hlinecký burián Hlinecký burián • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 800 g brambor uvařených ve slupce
  • 150 g krupice
  • 400 g jablek
  • 1 vejce
  • mléko podle potřeby
  • sůl
  • tuk na vymazání pekáče

Postup:

1. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme nastrouhaná jablka, vejce, špetku soli, krupici a tolik mléka, aby vzniklo hustší těsto (aby v něm stála vařečka).

2. Těsto vlijeme do dobře vymaštěného pekáčku a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Mouřenín 

Mouřenín Mouřenín • Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 hrnek vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky krupicového cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 250 g hery
  • máslo na formu
  • strouhaný kokos na posypání

Postup:

1. Heru, cukr, kakao a vodu rozpustíme na mírném plameni. Třetinu směsi odložíme stranou. 

2. Mouku promícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, vejci a vlijeme dvě třetiny připravené hmoty. Umícháme lité těsto a nalijeme ho na hluboký máslem vymazaný a kokosem vysypaný plech. Dáme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme necelých 20 minut.

3. Na ještě horký moučník nalijeme odloženou třetinu kakaové směsi a posypeme ji strouhaným kokosem. Koláč mouřenín nakrájíme na kostky a podáváme.

Spoustu dalších skvělých a nejen sladkých krajových receptů najdete v Krkonošské kuchařce, která je právě v prodeji>>>

Krkonošská kuchařka Krkonošská kuchařka • Autor: archiv redakce

Autor: Blesk Česká kuchařka, AK