Sladké recepty z krajových kuchařek: Upečte si mouřenína, buriána nebo ještědský štrúdl
Pokud jde o gastronomii, má toho severní a východní část naší republiky hodně co nabídnout. Samostatnou kapitolou jsou Krkonoše, oblast proslulá svou kuchyní. Opravdové skvosty lze ale najít i jinde. Seznamte se s krajovými moučníky, na něž jsou místní lidé hrdí a na které se recepty předávaly z generace na generaci.
Krajové moučníky:
Sejkory s medem
Ještědský štrúdl
Jablonecký koláč
Hlinecký burián
Mouřenín
Základem moučníků v chudších oblastech naší republiky bývaly suroviny, kterým se v tamějších, často drsnějších klimatických podmínkách alespoň trochu dařilo, tedy hlavně brambory, ořechy nebo ovoce jako jablka či hrušky. Zejména v západních Krkonoších byl velmi důležitou surovinou i med, jelikož se tu ve druhé polovině 19. století značně rozšířil chov včel.
Máte hodně jablek? Upečte z nich štrúdl>>>
Vyzkoušejte některé z polozapomenutých sladkých receptů, jejichž názvy vám možná nic neříkají, ale chutnají skvěle. A to i přesto, že jsou často jen z pár „obyčejných“ surovin.
Sejkory s medem
Suroviny:
- 300 g uvařených brambor
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce moučkového cukru
- 5 lžic mléka
- sůl
- olej na smažení
- med
Postup:
1. Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, žloutky, cukr, špetku soli a podle potřeby mléko, aby vzniklo akorát husté těsto. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme ho do těsta.
2. Do rozpáleného oleje lžící klademe placičky a osmažíme je z obou stran.
3. Sejkory podáváme s medem, můžeme přidat i oslazenou zakysanou smetanu a strouhaný perník nebo třeba zavařeninu.
Ještědský štrúdl
Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 140 g cukru
- 200 g hery
- 4 žloutky
- 2 lžíce mléka
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
Na náplň:
- 6 jablek
- mletá skořice
- 1 vanilkový lusk
- vlašské ořechy
- 4 bílky
- 100 g moučkového cukru
Postup:
1. Z mouky, cukru, tuku, žloutků, mléka a prášku do pečiva zpracujeme těsto, z něhož jednu třetinu dáme zmrazit.
2. Zbývající těsto vyválíme na plát a vyložíme jím plech s pečicím papírem. Těsto poklademe šesti nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, dření z vanilky a nasekanými ořechy.
3. Na náplň opatrně rozetřeme sníh ušlehaný z bílků a cukru, na který nastrouháme zmrazené těsto.
4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 až 20 minut.
Jablonecký koláč
Suroviny:
- 1 listové těsto
Na tmavé těsto:
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 80 g mletých ořechů
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
Na krém:
- 5 lžic solamylu
- 500 ml mléka
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g másla nebo margarínu
Postup:
1. Listové těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme je na stejné pláty, dáme na plech s pečicím papírem a upečeme dozlatova.
2. Na tmavé těsto vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme ořechy s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme ho do těsta, nalijeme na plech s pečicím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.
3. Solamyl uvaříme s mlékem na hustý pudink a necháme vychladnout. Cukr a vanilkový cukr vymícháme s máslem nebo margarínem a spojíme s pudinkem (obě hmoty musí mít stejnou teplotu).
4. Na upečený plát listového těsta rozetřeme polovinu krému, na ni položíme tmavé těsto, na něj natřeme zbylý krém a přiklopíme druhým plátem listového těsta.
Hlinecký burián
Suroviny:
- 800 g brambor uvařených ve slupce
- 150 g krupice
- 400 g jablek
- 1 vejce
- mléko podle potřeby
- sůl
- tuk na vymazání pekáče
Postup:
1. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme nastrouhaná jablka, vejce, špetku soli, krupici a tolik mléka, aby vzniklo hustší těsto (aby v něm stála vařečka).
2. Těsto vlijeme do dobře vymaštěného pekáčku a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Mouřenín
Suroviny:
- 4 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 hrnek vody
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 250 g hery
- máslo na formu
- strouhaný kokos na posypání
Postup:
1. Heru, cukr, kakao a vodu rozpustíme na mírném plameni. Třetinu směsi odložíme stranou.
2. Mouku promícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, vejci a vlijeme dvě třetiny připravené hmoty. Umícháme lité těsto a nalijeme ho na hluboký máslem vymazaný a kokosem vysypaný plech. Dáme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme necelých 20 minut.
3. Na ještě horký moučník nalijeme odloženou třetinu kakaové směsi a posypeme ji strouhaným kokosem. Koláč mouřenín nakrájíme na kostky a podáváme.
Spoustu dalších skvělých a nejen sladkých krajových receptů najdete v Krkonošské kuchařce, která je právě v prodeji>>>