Co takhle dát si závin? Máme pro vás švestkovou, hruškovou i houbovou variantu, po které se jen zapráší!

12. září 2021 • 00:00

Závin není jen jablečný moučník s rakouskou historií. Jednoduše jej lze variovat a připravit na opravdu mnoho způsobů z různých druhů těst i náplní. Oblíbenou svinutou delikatesu si tak můžeme vychutnat nejen jako sladké potěšení ke kávě, ale i jako lahodou svačinku naslano.

Že už se vám sbíhají sliny ze vší té dobroty? Vůbec se vám nedivíme, i nás při výběru úžasných receptů přepadla chuť na tuto tradiční delikatesu. Volba byla opravdu těžká, protože úžasných receptů na osvědčené klasiky, ale i neotřelé nápadité kombinace je skutečně celá spousta. V čase babího léta, když dozrávají jablka, švestky i hrušky a v lesích se za ranních mlh derou z pod mechu voňavé houby, jsme nemohli jinak, než se nechat řídit přírodou a vybrat pro vás dobroty plné šťavnatých plodů zkrášlujících naše zahrady i lesy.

Švestkový závin z kynutého těsta

Největší chuť jsme dostali na nadýchanou klasiku v podobě závinu naditého sladkými švestkami, pod jejichž tíhou se nyní sklání mnohé větve a oplývá nejeden pult stánků na tržištích. Skořicí provoněný moučník z kynutého těsta vám jistě přijde vhod i jako sladká snídaně v chladných ránech, kdy jej s šálkem teplého čaje jako když najdete. Jestliže však nedáte dopustit na náplň makovou, máme samozřejmě recept i pro vás.

Houbový závin z listového těsta

Jako zástupce slané varianty svinuté dobroty jsme vybrali houbový závin připravený z chlazeného listového těsta, díky němuž je příprava pohoštění o mnoho snazší a rychlejší. Houbami, slaninou a čerstvou petrželkou provoněné pečivo si vychutnáte nejen jako slanou svačinku, ale i lehkou večeři v pracovním týdnu.   

 

Jablečný štrúdl z pivního těsta

Staročeskou klasiku v podobě jablečného štrúdlu si můžete upéct snad na tisíc způsobů. Vláčný moučník z tenkého plátu těsta prohýbajícího se pod tíhou sladké ovocné náplně provoní alespoň jednou za rok snad každou českou domácnost a nejen ji. Jablečný závin ohromil svou chutí mlsné jazýčky i v moha jiných zemích. Kromě tradičního těsta taženého, si oblíbený dezert snadno připravíte také z plátu pivního, na jehož zhotovení vám postačí jen mouka, tuk a trocha zlatavého moku.

Slaný závin s hruškami a gorgonzolou

Zářijové dny nám oslazují také plody hrušní, které krášlí naše zahrady i sady. A protože chuť tohoto ovoce náramně ladí se sýry s modrou plísní, vybrali jsme pro vás závin s hruškami a gorgonzolou. Tato kombinace chutí není žádnou novinkou, ale ve verzi závinu je neotřelou variantou, kterou jistě překvapíte nejednu návštěvu. Nejlépe si jej vychutnáte se sklenkou bílého vína. Zkrátka delikátní pohoštění, jak má být.  

Autor: VDŠ