Zamilované prvomájové menu: Oslavte první máj dobrým jídlem!

1. května 2023 • 00:00

K prvnímu máji patří nejen polibek pod rozkvetlou třešní, ale i různá romantická gesta. A protože se říká, že láska prochází žaludkem, můžete svou drahou polovičku překvapit třeba láskyplnou večeří ve dvou, na které budete podávat speciální prvomájové menu.

Poskládejte si zamilované menu z několika lehkých chodů, které budou chutné a zároveň lákavé na pohled a zasytí vás tak akorát. Jistě nechcete od stolu odcházet s těžkým žaludkem. Do jídel můžete navíc zakomponovat suroviny, které mají afrodiziakální účinky, například krevety, zázvor, jahody, chřest, chilli nebo čokoládu.

Video se připravuje ...

Lehký rozjezd na začátek

Jako předkrm vyberte něco lehkého, co jen navnadí chuťové buňky. Ideální bude, když využijete sezónní zeleninu. Nechte se inspirovat italskou kuchyní a zkuste třeba zeleninovou variaci carpaccia z červené řepy a mangoldu. Nebo vyhlášené italské topinky zvané bruschetty s lehkou rajčatovou salsou. A kdybyste chtěli jen uzobávat něco malého k vínu, připravte antipasti. Inspirovat se můžete i japonskou kuchyní a oblíbeným sushi, ovšem opět v trochu netradiční úpravě v podobě sushi dortíku. A pokud jste zastánci známého pořekadla, že polévka je grunt, začněte menu lehce pikantním mrkvovým krémem se zázvorem.

Rafinovaný hlavní chod

Pokud se rozhodnete jako hlavní chod připravit maso, zvolte pokud možno jednoduchou úpravu a rafinovanou kombinaci surovin. Velmi jemná a rychlá na přípravu je vepřová panenka ochucená šalvějí a podávaná s olivovou tapenádou. Dokonalé a originální spojení chutí nabízí i kachní prsa s grilovanými fíky a sladkou omáčkou z medu a sušené levandule.

Kachní prsa dokonale doplní fíky Kachní prsa dokonale doplní fíky • Autor: iStock

Pro milovníky steaků bude ideální volbou klasický steak Chateaubriand se šalotkou a kapkou brandy. Nebo zvolte chytré řešení, které bude vyhovovat jak milovníkům masa, tak příznivcům zeleniny – chřestový salát se šťavnatým steakem ochuceným tymiánem.

Ostatně i důvtipně poskládaný salát může být hlavním chodem a stačí ho doplnit třeba křupavou bagetou nebo pečenými bramborovými lupínky. Využijte sezónu chřestu, která není moc dlouhá, a udělejte si z něj výborný chřestový salát s kozím sýrem, žampiony, rajčátky a ořechy. Velmi luxusně vypadá i chutný pikantní salát s pečenou řepou, tamarindem a wasabi. Milovníky mořských plodů jistě potěší salát z grilovaných krevet s pomelem. Dostatečně sytý a zároveň svěží je rukolový salát s novými bramborami a dresinkem z řeckého jogurtu ochuceným medovou hořčicí.

Dokonalý prvomájový dezert

Sladká tečka na závěr rozhodně nesmí chybět. Zapomeňte na těžké dorty nebo pečené buchty. Na prvního máje to chce opět něco rafinovanějšího. Například lahodnou pěnu z mléčné čokolády doplněnou čokoládovou polevou a ozdobenou čokoládovými hoblinkami a jedlými květy. Můžete si ji dokonce připravit i ve veganské verzi.

Velmi zajímavě vypadají i jahody Romanoff s pomerančovým likérem určené všem, kteří se nechtějí spokojit s klasickými jahodami se šlehačkou nebo kysanou smetanou. Jahody můžete zakomponovat i do oblíbeného tiramisu.

Ideálním dezertem je čokoládová pěna, kterou můžete doplnit vrstvou ovocného želé a čerstvým ovocem Ideálním dezertem je čokoládová pěna, kterou můžete doplnit vrstvou ovocného želé a čerstvým ovocem • Autor: iStock

Kdybyste přece jen chtěli do prvomájových příprav zapojit troubu, dobrou volbou jsou cupcakes s borůvkovým srdcem. Možná si troufnete i na makronková srdíčka.

Ideálním zakončením romantické večeře bude i domácí sorbet, například z růžového grapefruitu s campari nebo mandarinkový.

Myslete i na dobré pití

K dobrému jídlu bezesporu patří i dobré pití. Nic nezkazíte kvalitním sektem nebo vínem, ideálně stále populárnějším růžovým. Národní sommelierka Klára Kollárová doporučuje suchá rosé podávat k zeleninovým salátům, například s kozím sýrem a brusinkami, grilovaným klobáskám nebo studeným kvalitním uzeninám, k tučnějšímu lososu na mnoho způsobů nebo vepřové panence. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými karí. Polosuchá i sladší růžová vína pak vhodně nakombinujte s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety.

Nebo si namíchejte vlastní zamilovaný koktejl:

Připravte si svůj koktejl z brusinkového džusu, vodky, grenadiny a prosecca Připravte si svůj koktejl z brusinkového džusu, vodky, grenadiny a prosecca • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 150 ml brusinkového džusu
  • 1 lžíci grenadiny
  • 50 ml vodky
  • led
  • limetku
  • prosecco na dolití

Ve větší nádobě smíchejte brusinkový džus, grenadinu a vodku s hrstí ledu. Přimíchejte trochu šťávy z limetky, rozlijte do skleniček a doplňte dobře vychlazeným proseccem.

Video se připravuje ...

Autor: AK