Srdeční záležitost: Potěšte své blízké dortem ve tvaru srdce, 40 nejkrásnějších najdete v naší galerii

5. února 2024 • 00:00

Sladký dárek v podobě krásného dortu zaručeně potěší. Překvapte své blízké doma připraveným dezertem, který nejenže vykouzlí úsměv na tváři, ale stoprocentně zahřeje i u srdce. Inspirujte se osvědčenými recepty a bohatou galerií, ve které naleznete tipy na pestrá zdobení. Vždyť Valentýn je už za dveřmi!

Přemýšlíte, čím překvapit manžela či přítele na Valentýna? Upečte jim dort ve tvaru srdce, na který hned tak nezapomenou. S radostí a lehkostí vám půjde práce od ruky, když se necháte vést skvělými recepty.

Video se připravuje ...

Na přípravu takového slavnostního dortu vám postačí obyčejný ráfek nebo rozevírací dortová forma ve tvaru srdce. Pokud ale tyto cukrářské doplňky nevlastníte, snadno si ve většině receptur poradíte i bez nich. Dort ve tvaru srdce jednoduše zhotovíte z piškotového plátu upečeného na plechu a kýžený tvar jen vykrojíte nožem podle papírové šablony. Nebo v případě, že se rozhodnete obdarovat své milované mini dortíčky, zkompletujete je z kousků vypíchaných pomocí kovového vykrajovátka na perník.

Miluje váš partner či partnerka dort Pavlova? Není nic snadnějšího, než bílkovou hmotu rozetřít do požadovaného tvaru přímo na pečicí papír. V tomto případě se obejdete bez forem i vykrajování. Dejte jen pozor, abyste po předkreslení srdce obyčejnou tužkou nezapomněli obrátit list naruby. Pokud byste tak neučinili, vytvořená linie by se vám obtiskla a následně zapekla do sněhového korpusu. Již přemýšlíte, jak dort nazdobit? Inspirujte se receptem na Pavlovu s granátovým jablkem a sušenými malinami nebo Pavlovu s marakujou a mangem. Výtečné jsou i mini dortíčky Pavlova s kokosovým krémem.

Zdánlivě obyčejnému dezertu, jako je tiramisu, podobu srdce zase propůjčí keramická forma na koláč, ve které jej můžete i servírovat. Připravit lze také tiramisu v dortové formě vyložené potravinářskou fólií, kterou po zatuhnutí nepečené delikatesy odstraníte. Fantazii a chuti se zkrátka meze nekladou. Proto se nenechte limitovat pouze speciálními recepty na dortová srdce. Vždy jen mějte na paměti, že je zapotřebí upravit jak množství ingrediencí podle vámi zvolené formy, tak následně i dobu pečení, aby nebyl moučník přesušený, nebo naopak syrový.

Má rád váš Valentýn čokoládu? Pak ho jistě potěší smetanovo-čokoládový dort, kubánský dort, čokoládový dort z červené řepy nebo zamilovaný dort s jahodami. V dortové formě ve tvaru srdce ale můžete upéct také hříšně dobrý ultračokoládový dezert, jakým je brownie. Podle receptu časopisu F.O.O.D. se vám určitě povede.

Milovníci šťavnatého ovoce určitě ocení exotický mangový dort s kokosem, makový dort s malinami, kokosovo-ananasový dort nebo borůvkový či mangový cheesecake. Seženete-li v tomto zimním období jahody, upéct můžete také dort srdce se smetanovým krémem a jahodami. Jestliže hledáte recept na nepečený dezert, určitě vyzkoušejte delikátní jogurtový tropik dort s kompotovaným ovocem.

Ve tvaru srdce lze připravit také Red Velvet Cake neboli dort „červený samet“, pro který je typický červený korpus a krém ze smetanového sýra. Upřednostňujete-li hrnkové recepty, pak je pro vás tento moučník jako stvořený. Milují vaši blízcí bábovky? Pak není nic snadnějšího než upéct bábovkový dort.

Video se připravuje ...

Autor: red