Rozkvetlé májové dezerty: Dodejte sladkostem šmrnc jedlými květy i voňavými bylinkami

12. května 2023 • 00:00

Všude už to kvete a pučí. Zkuste použít při přípravě dezertů voňavé byliny a jedlé květy. Odměnou vám budou originální chutě i vůně a sladkosti povýšené na umělecké dílo. Výborný dárek třeba na druhou květnovou neděli mamince k svátku.

Jedlé květy umí překvapit nejen širokou paletou barev, ale také chutí. Mnoho květů má spíše neutrální chuť a hodí se prakticky k čemukoli. U některých květů je už ale potřeba dát trochu pozor. Například léčivý měsíček je lehce nahořklý, begonie kyselá a oblíbená lichořešnice má celkem palčivou chuť, která se hodí spíš do salátů nebo na chleba. Levandule nebo šeřík mají zase typické aroma, které nemusí vyhovovat každému. Teď na jaře můžete využít například květy sedmikrásky, petrklíče, rozmarýnu, pampelišky, hluchavky, lesních jahod, jetele, fialky, violky, šípkové růže nebo třeba lípy.

Na ozdobení můžete využít i květy jahod vypěstovaných třeba na balkoně v truhlíku>>>

Video se připravuje ...

Kam pro jedlé kvítí?

Nejvíc jedlých květů vám může poskytnout zahrádka, vypěstovat se dají i v truhlíku nebo na balkoně. Na vlastní zahradě máte částečně pod kontrolou, že květy nebudou zasažené chemikáliemi a jiným znečištěním. Navíc je budete mít k dispozici vždy čerstvé a také víte, co na zahradě máte. I u jedlých květů totiž platí: co neznám, to nejím. Květy sbírejte nejlépe ráno, podle druhu buď ve stadiu poupěte, nebo plného čerstvého květu. Sbírejte vždy jen zdravé květy, které nejsou napadené škůdci ani chorobami. Odstraňte z nich stonky, u větších květů pak i tyčinky a pestíky a jezte jen okvětní lístky. Jedlé květy (čerstvé i sušené) se dají koupit i v některých obchodech a na internetu. Určitě je ale nekupujte v květinářství. Čerstvé květy lze uchovávat několik dní v ledničce. Rozložte je na ubrousek, aby neležely na sobě, a dejte je do vzduchotěsné nádoby.

Využijte i bylinky

Čerstvé bylinky dodají dezertům zajímavější chuť i svěží zelenou barvu.

  • Skvělou bylinkou pro sladké pečení je máta. Můžete jí zákusky nejen zdobit, ale třeba ji i nasekat do krémů nebo rozmixovat do korpusu, kterému dodá svěží nádech.
  • Tymián si výborně rozumí s citronem, obzvlášť ten citronový. Přidejte ho do citronových dezertů, krémů nebo polev. A krásně se s ním dezerty i dekorují.
  • I bazalka to umí nasladko. Výborný je bazalkový cukr, který skvěle chutná třeba v kombinaci s jahodami.
  • S aromatickým rozmarýnem zacházejte opatrně, ale klidně ho použijte v kombinaci s chuťově výraznějším ovocem. 
  • Vysloveně dezertní bylinkou je levandule, která jako dekorace vypadá nádherně. Chcete-li ji použít na ochucení, zacházejte s ní decentně. Do těsta na dort stačí rozemnout jen malou lžičku.

Sladce rozkvetlé dezerty

Sladkosti ozdobené jedlými květy potěší vaše chuťové buňky i estetické cítění a pozvou vás do zahrady, i když třeba žádnou nevlastníte. 

Mangový cheesecake

Mangový cheesecake Mangový cheesecake • Autor: F.O.O.D.

Oblíbený americký dezert zvaný cheesecake existuje v celé řadě variant a příchutí. Tento kombinuje tři vrstvy - sušenkový základ, tvarohový střed a polevu z manga. A samozřejmě nechybí ozdoba z jedlých květů a bylinek. Recept najdete ZDE.

Dort s jabloňovými květy

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 300 g másla + na vymazání
  • 300 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 3 lžíce mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíci rumu

Na ozdobu:

  • jabloňové květy (nebo květy jiných ovocných stromů)

Postup:

1. Rozehřejte troubu na 180 °C. Tři dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a dna vyložte papírem na pečení.

2. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vejci. Přilijte mléko a nakonec po částech vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto rozdělte do forem, uhlaďte a pečte zhruba 20 minut. Vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu těsta, zda je upečené. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout.

3. Na krém uvařte z mléka a pudinkového prášku hustý pudink. Nechte ho vychladnout, občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Změklé máslo s cukrem vyšlehejte a po lžících vmíchejte vychladlý pudink. Nakonec zašlehejte rum. 

4. Krémem potřete korpusy, spojte je a ozdobte jabloňovými květy.

Košíčky s ovocem a jogurtem

Košíčky s ovocem a jogurtem Košíčky s ovocem a jogurtem • Autor: F.O.O.D

Máte-li rádi kombinaci křupavého těsta, ovoce a sladkého krému, jsou tyto košíčky pro vás jako dělané!  Korpus je z hotového filo těsta, které se plní ovocem a řeckým jogurtem. Ozdobené jedlými květy vypadají košíčky nádherně. Recept najdete ZDE

Jahodová roláda

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • máslo na vymazání
  • pikantní džem na potření

Na náplň a ozdobení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tvarohu z vaničky
  • moučkový cukr podle chuti
  • 300 g jahod
  • 2 lžíce nesolených pistácií + na ozdobení
  • hrst okvětních lístků růží

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a jemně do ní vmíchejte prosátou mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení potřený máslem, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut, dokud se nezačnou okraje zvedat. 

2. Pak korpus opatrně překlopte na pečicí papír poprášený cukrem, stáhněte z něj papír, na kterém se pekl, stočte ho i se spodním papírem do rolády a nechte vychladnout. 

3. Jahody omyjte a nakrájejte, několik si jich nechte stranou na ozdobení. Pistácie nasekejte nahrubo. 

4. Na krém vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem dotuha. Pak zašlehejte tvaroh a podle chuti moučkový cukr. Vmíchejte nakrájené jahody a pistácie.

5. Roládu rozviňte, potřete džemem a rozetřete na ni většinu krému. Opatrně ji stočte a dejte vychladit. Před podáváním roládu ozdobte zbylým krémem, jahodami, pistáciemi a růžovými lístky.

 

Tvarohové bábovičky s bazalkovým cukrem

Tvarohové bábovičky s bazalkovým cukrem Tvarohové bábovičky s bazalkovým cukrem • Autor: F.O.O.D.

Roztomilé a krásně vláčné bábovičky plné tvarohu jsou důkazem, že nápadité zdobení může povýšit celkem běžný moučník na sladký skvost. Zajímavou chuť i barvu dodává bábovičkám bazalkový cukr. Kromě jedlých květů můžete využít ke zdobení i jedlý plevel ze zahrady. Recept najdete ZDE

Pudinková hrnková bábovka bez mouky

Bábovka s jedlými květy Bábovka s jedlými květy • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek oleje
  • šťávu a kůru z 1/2 bio citronu
  • 1 hrnek solamylu
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na dokončení:

  • 1 světlou polevu (může být kupovaná nebo například domácí citronová)
  • čerstvé nebo sušené jedlé okvětní lístky

Postup:

1. Žloutky, krupicový a vanilkový cukr a olej vyšlehejte v míse dohladka. Přimíchejte citronovou šťávu a kůru, solamyl, pudinkové prášky a kypřicí prášek. Nakonec po částech zapracujte tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte 40 - 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vyndání z trouby nechte bábovku krátce zchladnout, pak ji vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

3. Nakonec bábovku přelijte rozehřátou polevou a posypejte okvětními lístky.

 

Věnečky s mátovým krémem

Věnečky s mátovým krémem Věnečky s mátovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Z odpalovaného těsta se dá připravit to nejkrásnější a nejnadýchanější pečivo. Tyto věnečky, které se doslova rozplývají na jazyku, jsou důkazem! Slepené svěžím mátovým krémem a ozdobené bílou čokoládou a mátovými lístky jsou vyloženě k nakousnutí. Recept najdete ZDE.

Nahý dort s malinami a tymiánem

Nahý dort s malinami a tymiánem Nahý dort s malinami a tymiánem • Autor: F.O.O.D.

Toto sladké malinové pokušení potěší i ty, kteří si na těžké moučníky příliš nepotrpí. Dort je navíc rychle hotový a nazdobený vypadá úžasně. Přitom stačí jen pár větviček čerstvého tymiánu, který v kombinaci s malinami vypadá i chutná úžasně. Recept najdete ZDE.

Máslové sušenky s jedlými květy

Máslové sušenky s jedlými květy Máslové sušenky s jedlými květy • Autor: F.O.O.D.

Jednoduché a přitom chutné máslové sušenky, do kterých jsou zapečené jedlé květy, můžete uzobávat ke kávě či čaji. Nebo třeba někomu dát v hezké krabičce jako jedlý dárek. Recept najdete ZDE

Cupcakes s borůvkovým srdcem

Cupcakes s boruvkovým srdcem Cupcakes s boruvkovým srdcem • Autor: F.O.O.D.

Nečekejte, až dozrají borůvky. Na cupcakes, které vypadají jako malá umělecká díla, vám stačí mražené. Recept najdete ZDE.

Video se připravuje ...
Autor: AK, BPŽ