Šílené kombinace, které chutnají skvěle: Tohle je 12 nejpodivnějších!

2. března 2021 • 00:00

Slaný karamel a pizza s ananasem už nejsou žádnou novinkou. Ale co takhle piškot se špenátem nebo kapusta s kokosem? Podivné kombinace někomu nesednou a jiní je milují. Inspirujte se neotřelými nápady na výborná jídla.

1. Slanina a javorový sirup

Maso a sladké je kombinace, kterou ne každý snese. Příkladem je třeba kuřecí prso s broskví nebo pizza Hawai se šunkou a ananasem. Zkuste lívance z batátů spolu s křupavou slaninou, javorovým sirupem a ořechy, jsou naprosto skvělé!

2. Maso v Kofole

Marinování masa je běžný postup, který mu dodá skvělou chuť i strukturu. Zkusili jste už maso naložit do colového nápoje? Trhané uzené v Kofole díky ní získá nasládlou chuť a křehkost. Výborně se hodí třeba do burgerů.

3. Čokoláda s mátou

Peprmintová chuť jde s nasládlou čokoládovou hezky dohromady. Nejčastěji ji najdete v hořké nebo mléčné anebo naopak kousky hořké čokolády třeba v mátové zmrzlině. Méně obvyklá je kombinace peprmintu s bílou čokoládou, jako u těchto věnečků s mátovým krémem.

4. Jogurt a chléb

Chleba s žervé nebo tvarohem je klasika. Báječně ale funguje i bílý jogurt, obzvlášť ve spojení s tímto bramborovým chlebem a bylinkami. Pokud vám kombinace přijde málo šílená, zkuste si chleba připravit nasladko třeba s ovocným jogurtem a nakrájenou broskví.

5. Švestky a chilli

Chilli se hodí k mnoha sladkým plodinám, jako jsou ananas, mango, ale i naše české švestky! Zkuste pikantní marinádu na maso nebo ke grilovaným sýrům. Chilli sladkokyselou chuť švestek parádně podtrhne.

6. Fazole a čokoláda

Fazole rozmixované do sladkého těsta vytvoří vláčnou strukturu a na chuti to vůbec nepoznáte! Navíc dodají těstu dávku bílkovin a vlákniny. Fazolové brownies už patří k oblíbeným dezertům.

7. Čokoláda a řepa

Podobně jako u fazolí je to i s červenou řepou, která navíc dezert krásně obarví. Čím více řepy přidáte, tím bude chuť dezertu „zemitější“. Zkuste tuto bábovku z řepy anebo čokoládový dort!

8. Piškot a špenát

Rozmixovaný špenát piškotové těsto krásně obarví a zároveň nijak nenaruší jeho chuť. Ze zeleného těsta můžete upéct muffiny i dort, díky jejich barvě se jim přezdívá „mechové“ a skvěle se k nim hodí lesní ovoce.

9. Kuře a skořice

Kuřecí špízy naložené v marinádě s česnekem, citronovou šťávou a skořicí vás mile překvapí. Máte-li všechny tyto suroviny v oblibě, určitě se do receptu pusťte! Neotřelou chuť doladí hrstka drcených pistácií.

10. Králík a krupicová kaše

Už jste měli krupicovou kaši na slano? Vyzkoušejte ji s trhaným králičím nebo jiným masem a uvidíte, že se stane vaší novou oblíbenou přílohou a zachutná i dětem.

11. Růžičková kapusta s kokosovým mlékem

Kokosové mléko se hojně využívá v asijské, latinskoamerické i africké kuchyni. V mnoha pokrmech jím můžete nahradit kravské mléko nebo smetanu, dodá jim jemnou a exotickou chuť. Růžičková kapusta v kokosové omáčce s jasmínovou rýží je opravdová delikatesa!

12. Vafle s lososem

Vaflové těsto připravené bez cukru můžete podávat i na slano. Vafle s lososem, vejci a avokádem jsou skvělá víkendová snídaně, kterou si ihned oblíbíte. Tato kombinace se báječně hodí i k lívancům.

Autor: MM