Šílené kombinace, které chutnají skvěle: Tohle je 12 nejpodivnějších!

17. března 2024 • 03:17

Slaný karamel a pizza s ananasem už nejsou žádnou novinkou. Ale co takhle piškot se špenátem, kapusta s kokosem nebo králík s krupicovou kaší? I na první pohled velmi podivné kombinace umí mile překvapit. Možná nebudou vyhovovat všem, je ale plno těch, kteří se do nich zamilují už při prvním soustu. Inspirujte se neotřelými nápady na výborná jídla.

Jsou chvíle, kdy vás určité jídlo může přestat bavit, protože je zkrátka pořád stejné. Pak je ideální čas začít experimentovat a kombinovat. I na první pohled šílené kombinace surovin totiž ve výsledku mohou být dokonalé a poskytnou vám netušené chuťové zážitky. Několik takových jsme pro vás našli. Nebojte se a zkuste některou z nich. 

I klasické lívance můžete podávat neobvykle, třeba se slaninou a javorovým sirupem >>>

Video se připravuje ...

1. Slanina a javorový sirup

Maso a sladké je kombinace, kterou ne každý snese. Příkladem je třeba kuřecí prso s broskví nebo pizza Hawai se šunkou a ananasem. Nebojte se toho a zkuste lívance z batátů spolu s křupavou slaninou, javorovým sirupem a ořechy, jsou naprosto skvělé!

Lívance se slaninou a javorovým sirupem Lívance se slaninou a javorovým sirupem • Autor: iStock

2. Maso v Kofole

Nakládání masa do marinády je běžný postup, díky kterému maso získá skvělou chuť i strukturu. Zkusili jste už maso naložit do colového nápoje? Trhané uzené v Kofole díky ní získá nasládlou chuť a křehkost. Výborně se hodí třeba do burgerů.

Bulky s trhanou šunkou v Kofole Bulky s trhanou šunkou v Kofole • Autor: F.O.O.D.

3. Čokoláda s mátou

Peprmintová chuť jde s nasládlou čokoládovou hezky dohromady. Nejčastěji mátu najdete v hořké nebo mléčné čokoládě nebo naopak kousky hořké čokolády například v mátové zmrzlině. Méně obvyklá je kombinace máty s bílou čokoládou, jako u těchto věnečků s mátovým krémem.

Mátový krém s bílou čokoládou je zkrátka skvělý Mátový krém s bílou čokoládou je zkrátka skvělý • Autor: F.O.O.D.

4. Jogurt a chléb

Chleba s žervé nebo tvarohem je klasika. Báječně ale funguje i bílý jogurt, obzvlášť ve spojení s tímto bramborovým chlebem, jarní cibulkou a mátou. Pokud vám kombinace přijde málo šílená, zkuste si chleba připravit nasladko, potřít ho ovocným jogurtem a obložit třeba nakrájenou kompotovanou broskví.

Chléb s jogurtem je výživný a výborný Chléb s jogurtem je výživný a výborný • Autor: F.O.O.D.

5. Švestky a chilli

Chilli se hodí k mnoha druhům ovoce, jako je například ananas nebo mango, ale výborné jsou třeba i naše české švestky! Zkuste pikantní marinádu na maso nebo ke grilovaným sýrům, do které můžete místo švestek, pokud nejsou zrovna k dispozici, použít i švestková povidla. Chilli sladkokyselou chuť švestek parádně podtrhne.

Švestková pikantní marináda Švestková pikantní marináda • Autor: recepty.cz

6. Fazole a čokoláda

Fazole rozmixované do sladkého těsta vytvoří vláčnou strukturu a na chuti to vůbec nepoznáte! Navíc dodají těstu dávku bílkovin a vlákniny. Fazolové brownies už patří k oblíbeným dezertům.

Fazole v čokoládovém brownies vůbec neucítíte Fazole v čokoládovém brownies vůbec neucítíte • Autor: iStock

7. Čokoláda a řepa

Podobně jako u fazolí je to i s červenou řepou, která navíc dezert krásně obarví. Čím více řepy přidáte, tím bude chuť dezertu „zemitější“. Zkuste tuto bábovku z řepy anebo čokoládový dort!

Červená řepa dodá korpusu krásnou barvu Červená řepa dodá korpusu krásnou barvu • Autor: iStock

8. Piškot a špenát

Rozmixovaný špenát piškotové těsto krásně obarví a zároveň nijak nenaruší jeho chuť. Ze zeleného těsta , které se k jaru skvěle hodí, můžete upéct muffiny i dort. Díky jejich barvě se jim přezdívá „mechové“ a výborně je barevně i chuťově doplní lesní ovoce.

Špenátový dort Špenátový dort • Autor: iStock

9. Kuře a skořice

Kuřecí špízy naložené v marinádě s česnekem, citronovou šťávou a skořicí vás mile překvapí. Máte-li všechny tyto suroviny v oblibě, určitě se do receptu pusťte! Neotřelou chuť doladí hrstka drcených pistácií.

Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi • Autor: F.O.O.D.

10. Králík a krupicová kaše

Už jste měli krupicovou kaši na slano? Vyzkoušejte ji s trhaným králičím nebo jiným masem a uvidíte, že se stane vaší novou oblíbenou přílohou a zachutná i dětem.

Trhané králičí maso se slanou krupicovou kaší Trhané králičí maso se slanou krupicovou kaší • Autor: F.O.O.D.

11. Růžičková kapusta s kokosovým mlékem

Kokosové mléko se hojně využívá v asijské, latinskoamerické i africké kuchyni. V mnoha pokrmech jím můžete nahradit kravské mléko nebo smetanu, dodá jim jemnou a exotickou chuť. Růžičková kapusta v kokosové omáčce s jasmínovou rýží je opravdová delikatesa!

Růžičková kapusta v omáčce z kokosového mléka Růžičková kapusta v omáčce z kokosového mléka • Autor: F.O.O.D.

12. Vafle s lososem

Vaflové těsto připravené bez cukru můžete podávat i na slano. Vafle s lososem, vejci a avokádem jsou skvělá víkendová snídaně, kterou si ihned oblíbíte. Tato kombinace se báječně hodí i k lívancům.

Vafle s lososem, vejci a avokádem Vafle s lososem, vejci a avokádem • Autor: iStock

Autor: red