Luxus na vašem stole: 30 nejkrásnějších makronkových dortů, ze kterých oči i chuť přecházejí
Vykouzlete famózní slavnostní dort a ozdobte ho stylově! Makronky patří mezi to nejkrásnější možné zdobení. Inspirujte se v galerii plné makronkových dortů a připravte je podle toho nejlepšího receptu.
Ozdobte dort stylově! Božské makronky vám v tom pomohou.
Francouzské makronky jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Většina hospodyněk dává přednost jejich koupi v cukrárně, jelikož příprava je spojena s obavami z výsledku. Nenechte se odradit prvními nevydařenými pokusy, výroba makronek vyžaduje jistou trpělivost, přesnost a umění, ale my vám s tím pomůžeme. Nebojte!
Suroviny na makronky:
- 200 g moučkového cukru
- 150 g bílků (asi z 5 vajec) pokojové teploty
- 200 g mandlové mouky
- 200 g cukru krupice
Na vanilkovou náplň:
- 250 g smetany
- 250 g bílé čokolády
- 3 vanilkové lusky
Na pistáciovou náplň:
- 300 g smetany
- 300 g bílé čokolády
- 50 g pistáciové pasty (rozmixujte 50 g mandlového sirupu a 100 g loupaných pistácií)
Na čokoládovou náplň:
- 300 g smetany
- 340 g čokolády té nejvyšší kvality
- vanilkový lusk
Postup na ty nejlepší makronky:
1. Na těsto promíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svařte s 50 ml vody na cukrový sirup. Bílky ušlehejte do polotuha, snižte rychlost a zvolna za stálého šlehání přilévejte cukrový sirup. Sníh nechte vychladnout na asi 50 °C a rychle spojte s mandlovou směsí. Z odpočatého těsta tvořte pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem malé makronky. Nechte chvilku stát, aby povrch makronek trochu oschl. Pak pečte 14 až 15 minut v troubě předehřáté na 140 °C. Sejměte z plechu a nechte vystydnout.
2. Na pistáciovou náplň prohřejte smetanu s pistáciovým krémem, směs po částech přimíchejte k nasekané čokoládě a dohladka promíchejte. Nechte vychladit. Do těsta na makronky přidejte pár kapek zeleného barviva.
3. Na vanilkovou náplň zahřejte k bodu varu nasekanou čokoládu, smetanu a vanilku a nechte asi hodinu odležet. Znovu zahřejte, dobře promíchejte, přeceďte a nechte asi 2 hodiny chladit.
4. Na čokoládovou náplň prohřejte smetanu, vmíchejte čokoládu a vychlaďte. Těsto na makronky obarvěte 30 g kakaa.
Dorty, kterým budou makronky slušet
Mramorový dort s čokoládovou polevou
S mramorovým dortem s čokoládovou polevou ohromíte každého hosta i oslavence. Korpus z bílé a hořké čokolády je proložen lahodným krémem z mascarpone. Na závěr přijde na vrch dortu ještě čokoládová poleva a lahodné markonky.
Piškotový dort s malinovým mascarpone
Šetřete čas a připravte si korpusy na dort den předem a den poté vyšlehejte hustý krém z mascarpone, smetany a malin. Před podáváním ho ozdobte oblíbeným ovocem a makronkami. Tento piškotový dort s malinovým mascarpone vypadá zkrátka senzačně.
Dort Míša
Kombinace kakaového korpusu, jemného a nadýchaného tvarohového krému a čokoládové polevy, přesně to je všemi milovaný Míša dort. S tímto dortíkem rozhodně chybu neuděláte. Přidejte na ozdobu makronky, které se budou na čokoládové polevě nádherně vyjímat.
Čokoládové mini dacquoise
Francouzská delikatesa, jejímž základem je korpus z ořechovo-mandlových pusinek, vynese vaše chuťové pohárky rovnou do nebe. Vyzkoušejte specialitu francouzských cukrářů mini dacquoise, které bývají zdobené makronkami a nastrouhanou čokoládou.