Za nejlepšími burgery z pop-upu na F.O.O.D. piknik: Bez čeho se správný dvouručák neobejde?

Video se připravuje ...
27. července 2020 • 00:00

Doba, kdy burgery znamenaly jenom hřích z fast foodu, je dávno pryč. Burgery z kvalitních surovin dobyly restaurace, naše grily i kuchyně. Podívejte se na video z F.O.O.D. pikniku 2018 a nechte si poradit od odborníků na slovo vzatých, podle čeho se kvalitní burger pozná a bez čeho se neobejde.

O to, jaké maso nebo jakou housku vybrat i jaký burger mají nejraději oni sami, se s námi podělili burgeroví odborníci z Burger Lafroit a Tommy´s Food Truck na loňském ročníku F.O.O.D. pikniku. Burgery jsou jejich vášeň, zeptali jsme se jich proto ve videu v úvodu článku na všechno, co by vás mohlo o přípravě domácích burgerů zajímat.

Cheeseburger s čedarem i pikantními jalapeños

I ti nejodvážnější experimentátoři nedají dopustit na klasickou kombinaci hovězího masa, čedaru a slaniny. V Burger Lafroit používají místo plátkového čedaru ten strouhaný. Navrstvíte si ho tak přímo na grilující se maso, a snadněji se tak vyhnete nechtěnému roztečení plátku sýra všude mimo burger.

Majonéza bez vajec i ochucená klasika

Domácí nad kupovaným vyhraje vždycky. Jestli tedy něco v nešizeném burgeru chybět nemůže, jsou to právě domácí omáčky, majonézy a relishe. Naučte se vyzrát na klasickou domácí majonézu nebo se naučte majonézu bez vajec podle našeho video návodu. Pak už můžete jenom zkoušet kombinace s česnekem, dijonskou hořčicí nebo s wasabi.

Maso na burger je základ úspěchu

Ačkoliv jsou oblíbené krůtí, kuřecí a v poslední době stále častěji i rybí burgery, ten původní a nejlepší je jedině z mletého hovězího. U masa na burger je nejdůležitější, aby nebylo úplně libové. Na podílu tuku totiž závisí finální šťavnatost, a proto vybírejte vždy hovězí s 20–30% podílem tuku. Při tepelné úpravě tento tuk povolí, rozpustí se a udělá maso šťavnatější a taky chutnější. Ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti. Na přípravu těch nejlepších burgerů je ideální například přední hovězí, konkrétně maso z krku. Vysušeného výsledku se potom rozhodně bát nemusíte.

Houska na burger musí být horká a křupavá

Vypadá to jako drobnost, ale na dobré bulce záleží. Splést se nemůžete, sáhnete-li po máslové klasice. Zajímá vás, proč musí být vždy opečená? Jedině křupavá a horká burgerová houska dokáže maso správně doplnit. Proto jí před podáváním položte rozkrojenou vnitřní stranou na gril vedle masa a nechte prohřát a lehce opéct také ji. Sehnat v obchodě tu pravou burgerovou bulku může být někdy oříšek. Bulky na burgery naštěstí nejsou žádná věda, a proto se do nich můžete směle pustit i doma. Například podle receptu od královny pečení z kvásku, Maškrtnice.

Vegetariánský burger: recept se sýrem nebo žampiony

Možná zastáváte i vy názor, že vegetariánské burgery zkrátka nejsou burgery. Je pravda, že se nejedná o pravý a originální recept, to ale neznamená, že si nemůžete i na burgeru bez masa pochutnat. Halloumi burgeru s grilovanou zeleninou by měli dát šanci i zapřísáhlí masožrouti a zkusit příště něco netradičního.

Pokud milujete dobré jídlo a chcete se potkat s přáteli a posedět venku ještě před začátkem podzimu, přijďte letos v neděli 30. 8. 2020 na F.O.O.D. piknik na Ladronce a dejte si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli. Vstup je tradičně zdarma a na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

F.O.O.D. piknik F.O.O.D. piknik • Autor: F.O.O.D. piknik

Autor: Redakce