Dezerty s jedlými květy a bylinkami: Tvarohová bábovka, mátové věnečky i malinový naked cake

3. června 2019 • 00:00

Voňavé čerstvé bylinky si spojujeme spíše se slanými pokrmy, využít se ale dají i při přípravě neodolatelných sladkých dezertů, které povýší na úplně jinou úroveň. Upečte si některý z nich a vyzkoušejte netradiční spojení chutí!

Přesvědčte se, že i bazalka, tymián či máta si se sladkými dezerty rozumí, a vyzkoušejte ty nejlepší recepty z časopisu F.O.O.D. A pokud zrovna na aromatické bylinky nemáte chuť, připravte si třeba některý z dezertů s jedlými květy, které potěší vaše chuťové buňky a navíc krásně vypadají. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Věnečky s mátovým krémem

Nadýchané a křupavé zároveň, naplněné lahodným lehkým krémem. Takové jsou domácí věnečky z odpalovaného těsta. Jejich příprava sice může vypadat složitě, zvládnete je ale, i když nejste zrovna cukrářský mistr. Na základ těsta budete potřebovat máslo, mléko, cukr, mouku, kastrol se silným dnem a dřevěnou vařečku. A do hotového vychladlého základu pak už jen žloutky. Upečené vychladlé věnečky se sice nejčastěji plní vanilkovým krémem, vy ale vyzkoušejte variantu s krémem mátovým. Ten je připravený z ušlehané šlehačky ochucené cukrem utřeným s lístky čerstvé máty. Ta je ostatně skvělým parťákem pro sladké pečení. Můžete jí zákusky nejen dekorovat, ale třeba ji i nasekat do krému či rozmixovat do korpusu. 

Tvarohové bábovičky s bazalkovým cukrem

Pokud si na odpalované těsto přece jen netroufáte, pusťte se třeba do přípravy jednoduchých báboviček, které se zaručeně povedou. Díky tvarohu jsou navíc nádherně vláčné a mají příjemnou sladkokyselou chuť. Ozvláštnit je můžete třeba bazalkovým cukrem. Ten připravíte tak, že v hmoždíři utřete cukr s čerstvými bazalkovými lístky. Mini bábovičky jsou neskutečně roztomilé a na pikniku se vyhnete nepraktickému krájení, nicméně pokud tyto formičky nevlastníte, nalijte těsto do velké bábovkové formy. Recept na tvarohové bábovičky s bazalkovým cukrem najdete zde. 

Nahý dort s malinami a tymiánem

Nahé dorty v posledních letech zažívají boom. Použít je můžete na každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin nebo třeba svatbu. Jsou rychle hotové a jednoduché na přípravu. Navíc nejsou zdaleka tak sladké, jako dorty celé potřené krémem, polité polevou nebo potažené marcipánem či cukrovou hmotou. A i když na první pohled mohou vypadat tak trochu ledabyle, působí netradičním a zajímavým dojmem. Překvapte příště oslavence třeba nahým dortem s malinami a tymiánem. Ten je naplněný svěžím a lehkým krémem z mascarpone, smetanového sýra, šlehačky a čerstvých malin, které skvěle doplňuje čerstvý tymián.

Dezerty z jedlých květin

Dalším z gastronomických trendů, který ve své kuchyni můžete jednoduše využít i vy, je používání jedlých květin. Ty jsou skvělou surovinou při zdobení slaných pokrmů, míchaných nápojů, k doplnění salátů, a samozřejmě největší využití pro ně najdete při zdobení sladkých dezertů. Pokrmu dodají netradiční příchuť, ozvláštní ho ale především vizuálně. Pořídit se dají ve specializovaných obchodech, použít ale můžete i květy bez postřiku z vlastní zahrádky či truhlíku. Z planě rostoucích a okrasných rostlin k jedlým patří například maceška, sedmikráska, pampeliška, měsíček, fialka, violka trojbarevná, lichořeřišnice, kopretina, oblíbené jsou okvětní plátky růží. Snadno dostupné jsou také květy bylinek. Připravte svým blízkým některý z dezertů, který potěší jak jejich mlsné jazýčky, tak i oči. Pokud dáváte přednost exotickému ovoci, určitě byste měli vyzkoušet mangový cheesecake. Milovníci sladkých borůvek zase ocení cupcakes s borůvkovým krémem a borůvkovou náplní zdobené jedlými květy. Každého pak stoprocentně potěší křehké máslové sušenky s jedlými květy, které jsou jednoduché na přípravu a uložené ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží i dva týdny. Recept můžete oprášit nejen na oslavy a pikniky, ale také na Vánoce a Velikonoce.

Baví vás recepty z F.O.O.D.u? Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě, ZDE >>>

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Také tak milujete dezerty?😳🌸 my jsme dnes vyzkoušeli tyhle neskutečné tartaletky s džemem, šlehačkou a čerstvým ovocem.💕 jsou tak akorát do pusy a výhodou je, že nedají zas tolik moc práce. A takový dezerty jsou nejlepší. No ne?☺️ — Co budete potřebovat na 12 košíčků: ☑️200 g hladké mouky ☑️100 g krupicového cukru ☑️120 g studeného másla ☑️lžíce studené vody ☑️1 vejce ☑️400 ml smetany ke šlehání ☑️3 lžíce moučkového cukru ☑️semínka z vanilkového lusku ☑️jahodový džem ☑️jahody a borůvky na ozdobu — V míse smícháme mouku, cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Přidáme lžíci studené vody a vypracujeme drobenku. Dále přidáme do směsi vejce a mixujeme, dokud se všechny suroviny nespojí v kompaktní těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Pracovní plochu poprášíme moukou a vyválíme si těsto na zhruba 0,5 cm silnou placku. Vykrájíme z ní kolečka, která pokryjí tak akorát dno i boky formiček. Důkladně do nich těsto namačkáme (nemusíte je nijak vymazávat) a okraje zarovnáme, aby byly košíčky hezky rovné. Formičky s těstem vložíme na 30 minut do lednice. Poté je rozložíme na plech a vložíme do dobře předehřáté trouby na cca 10 minut, dokud nebudou okraje košíčků zlatavé. Košíčky nechte po upečení vychladnout, půjdou pak z formiček lehce vyklepnout. Vychlazené korpusy naplňte lžičkou jahodového džemu a vanilkovou šlehačkou. Tu připravíme vyšleháním smetany s moučkovým cukrem a semínky z vanilkového lusku (můžete použít i vanilkový extrakt). Hotové tartaletky ozdobíme čerstvým ovocem, zaprášíme moučkovým cukrem. A připravíme kafe.😁☕️ — @recepty.cz_ #coffeetime #czechfood #foodie #foodgram #foodstagram #dnesjem #recepty #recept #foodie #foodinspiration #tartlets #dort #dnessnidam #dnespecu #zdravejidlo #dobrerano #snidane #vareni #weekoninstagram #igerscz #czechblogger #foodblogger #foodgram #receptycz🍽

Příspěvek sdílený Recepty.cz (@recepty.cz_),Kvě 9, 2019 v 11:06 PDT

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.