Jahodové dezerty do skleničky: Sladké pochoutky na piknik, grilovačku i do práce

24. června 2019 • 00:00

Jsou jednoduché, rychlé a skvěle chutnají. Navíc i krásně vypadají. Oslnit s nimi můžete třeba nečekanou návštěvu, pokud je ale uděláte do uzavíratelné sklenice s víčkem, můžete si je přibalit do piknikového koše nebo třeba vzít do práce, až vás po obědě bude honit mlsná. Všichni kolegové vám tuhle pochoutku budou závidět.

Není nad čerstvé voňavé jahody. Jsou sladké, šťavnaté a plné chuti. Nejradši si je vychutnáváme jen tak nebo třeba jen rozmačkané s cukrem. Byla by ale škoda nevyužít jejich potenciál třeba při přípravě osvěžujících dezertů. Vyzkoušejte tři netradiční recepty a vyberte si ten, který vám bude chutnat nejvíc. Klidně ale můžete do svého kuchařského repertoáru zařadit všechny. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Trifle s jahodami

Tradiční chlazený dezert z Velké Británie pochází z viktoriánského období. Připravoval se obvykle do velké skleněné mísy, aby vynikly všechny vrstvy, a podával se při větších společenských sešlostech. V původním receptu do něj patří speciální cukrářské piškoty, alkohol, smetanový žloutkový krém a marmeláda. Navrch pak šlehačka, kandované nebo čerstvé ovoce, oříšky a lámaná čokoláda. My pro vás máme recept na jednodušší moderní odlehčenou verzi bez alkoholu, kterou klidně můžete podávat i dětem. Základ trifle s jahodami servírovaného ve skleničkách tvoří piškotový korpus, krém z našlehaného mascarpone a pyré z čerstvých jahod. Pořádný kopec šlehačky nakonec a trocha jahod na ozdobu nemůžou chybět.

Jahodový cheesecake ve skleničkách

Svoji skleničkovou variantu má i stále oblíbenější cheesecake. Příprava je v podstatě stejná, jako když použijete dortovou formu, jen místo ní tentokrát sáhněte po skleničkách. Na dno nasypte vrstvu najemno rozdrcených nebo namletých máslových sušenek a na ně navrstvěte krém ze smetanového sýra, šlehačky, moučkového cukru, ovoněný vanilkovým extraktem a ochucený pyré z čerstvých jahod. Nakonec povrch ozdobte čerstvými jahodami a jahodové cheesecaky do skleničky dejte vychladit do ledničky. Před servírováním je můžete ještě dozdobit lístkem meduňky či máty.

Eton mess s jahodami

Pokud hledáte jednoduchý a efektní dezert nejen pro zvláštní příležitost, je jahodový Eton mess tou pravou volbou. Tahle pochoutka také původem z Británie je pojmenovaná podle Eton College, kde se podává při tradičním zápasu v kriketu. Na přípravě tohoto dezertu není nic složitého, tvoří ho v podstatě jen tři ingredience, chutná ale božsky. Spojení křupavých sněhových pusinek, šlehačky a pyré z voňavých jahod je zkrátka dokonalou kombinací. Vyzkoušejte ji a dáte nám za pravdu.

Ve skleničkových dezertech oceníte i jemnou vůni vanilky. Vyrobte si domácí vanilkový extrakt podle video návodu ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová