Halloumi burger: Připravte si hit letošního F.O.O.D. pikniku doma

6. září 2018 • 00:00

Osmý ročník festivalu jídla F.O.O.D. piknik opět přinesl řadu gastronomických novinek a specialit. Jednou z nich je právě burger s grilovaným sýrem Halloumi. Zkuste si tento svěží hit v domácí máslové bulce přichystat podle našeho receptu i doma.

Čerstvý sýr Halloumi, původem ze slunného Řecka, je výbornou součástí lehkých zeleninových salátů, skvěle ale chutná i v burgerové housce. A ačkoliv je hovězí burger nepřekonatelná klasika, v téhle večeři vám maso rozhodně chybět nebude. 

Suroviny na domácí burger

225 g sýru Halloumi
1 menší lilek
1 menší cuketa
4 lžíce bazalkového pesta
salátové listy (polníček, rukola, salát crispy)
1 větší rajče
1 avokádo
olivový olej

Bulky na hamburger musí být domácí

1,5 hrnku hladké mouky (190 g)
120 ml teplého mléka
1 vejce
1 lžíce cukru krupice
20 g rozpuštěného másla
0,5 lžičky soli
0,5 balíčku sušeného droždí

Dostrojení povrchu bulek

1 vejce
bílý/černý sezam
mák

Vegetariánský burger: recept se sýrem Halloumi

Nejprve si připravíme kvásek na domácí bulky. Polovinu teplého mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a dobře promícháme. Necháme stranou vzejít kvásek. Ve vedlejší míse smícháme zbytek mléka, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a sůl, přidáme napěněný kvásek a postupně zapracováváme mouku. Vytvoříme hnětením hladké nelepivé těsto, ve kterém se tvoří při zpracovávání bubliny. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat na teplém místě cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

Housky na burger posypte sezamem nebo mákem

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 4 díly a vytvarujeme pravidelné kulaté bulky. Ty poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme je odpočívat další půl hodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 185 °C, bulky potřeme rozšlehaným vejcem a dostrojíme sezamovými semínky nebo mákem a pečeme do zlatova zhruba 1520 minut. Pokud chcete povrch bulek rustikálně matný, potírejte je při pečení vodou nebo rozpuštěným máslem.

Grilovaná zelenina chutná v burgeru božsky

Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit přebytečnou vodu. Plátky zeleniny poté osmažíme do zlatova na olivovém oleji. Halloumi sýr omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky a také osmažíme na olivovém oleji. Připravené housky plníme salátovými listy, plátky rajčat a avokáda, grilovanou zeleninou a zlatavým Halloumi sýrem. Navrch přidáme bazalkové pesto a podáváme.

Vyzkoušejte také recept na grilovaný sýr Halloumi  v lehkém salátu >>>

Autor: Karolína Fourová