Zdravé školní svačiny, které v koši rozhodně neskončí: Plněná bageta, sendvič nebo wrap s kuřecím masem

10. září 2019 • 00:00

Nosí vám děti domů rozjedené či zcela netknuté svačiny nebo je raději dají kamarádce či kamarádovi? A co když jim nechutnají ani školní obědy? V takovém případě buď zůstanou celé dopoledne bez jídla, nebo si cestou ze školy koupí párek v rohlíku, hranolky či nějakou sladkost. Jak tedy na to, aby se po svačině zaprášilo a aby chutnala?

Všichni víme, že pravidelná vyvážená strava je základ pevného zdraví. A ač se to nezdá, i svačina je velmi důležitou součástí naší životosprávy. A to nejen u dospělých, ale i u dětí. Určitě není lákavá představa jíst napůl rozmačkaný banán, od kterého načichnou všechny sešity, nebo slisovaný neidentifikovatelný kus pečiva v rozmáčeném ubrousku. A mít každý den ke svačině to samé jakbysmet. Připravte svým dětem tedy něco, co je osloví již na první pohled a co samy budou chtít ochutnat. Vzpomeňte si na to, jak si slavní šéfkuchaři dokáží pohrát s jídlem na talíři, než ho prezentují svým hostům.

Bagety s masovými koulemi

V Americe patří k nejoblíbenějším jídlům, původ mají v Itálii a najdete je snad v každé mezinárodní kuchyni. Řeč je o masových kuličkách, které děti milují. Většinou se podávají s omáčkou a těstovinami. Proč ale nezkusit připravit dětem ke svačince právě tento jejich oblíbený pokrm trochu jinak? Co třeba taková bageta s masovými koulemi? Masové koule můžete připravit z druhu masa, které vaše děti mají nejraději. Příprava není složitá, a přidáte-li omáčku z rajského protlaku a posypete-li tuto dobrotu nastrouhaným sýrem, vaše děti si jídlo hned zamilují.

Kuskus s kuřecím masem na kari

Kdo zná kuskus, určitě ví, že tato surovina si neklade žádné nároky na přípravu. Do kuliček tvarovaná pšenice se nevaří, ale zalévá se vroucí vodou nebo vařícím vývarem. Do Evropy se dostal se severoafrickými přistěhovalci a u nás se připravuje spíše jako příloha k zelenině či masu. Je ale možné udělat ho i jako sladký dezert či připravit z něj vynikající svačinu. Většina dětí miluje kuřecí maso, proč tedy nezkusit kuskus s kuřecím masem na kari? Kari dá jídlu výjimečnou chuť a spolu s granátovým jablkem vznikne svačina nebo lehký oběd, po kterých se jen zapráší.

Flapjack: jeden recept, nespočet variant

Slyšeli jste už o laskomině jménem flapjack? Složením se podobá müsli tyčince a pro děti je ideálním přírodním zdrojem energie, plným vlákniny. Základem této lahodné tyčinky jsou ovesné vločky, oříšky, sušené ovoce, zkrátka vše, co mají děti rády. Jako pojidlo můžete použít javorový sirup, med nebo např. datlový sirup. Zapojte do jeho výroby i děti a uvidíte, jak si ho oblíbí. Děti si do něj mohou přidat jejich oblíbené suroviny a díky bohatému výběru vytvořit více variant příchutí. Jeho příprava není složitá, opravdu skvěle chutná, a když k němu přibalíte kelímek jogurtu, ideální svačina je na světě!

Wrapy s kuřecím masem

Chcete připravit dětem opravdu něco výjimečného? Něco, co jim bude zaručeně chutnat a nedá se srovnat se zalisovaným sendvičem ze svačinových automatů? V takovém případě je wrap s kuřecím masem tou správnou volbou. Tortillu, do které suroviny zabalíte, si můžete připravit z pšeničné nebo kukuřičné mouky, celozrnnou, ale i atraktivní zelenou obarvenou špenátem. Díky jednoduché přípravě je ideální variantou pro rychlou svačinu, které nikdo neodolá. Připravit se navíc dá den předem a náplň můžete lehce uzpůsobit tomu, co vaše děti milují.

Sendviče s lososovou pomazánkou

Lososa si většinou rychle zamilují i ti, kterým ryby, jak se říká, "nevoní". Proto by sendviče s lososovou pomazánkou v nabídce vydatných svačinek pro vaše ratolesti neměly chybět. Pro lepší chuť lososa upečte v troubě s trochou másla a na dochucení pomazánky použijte jemnější limetkovou šťávu. Pak už stačí jen přidat smetanový sýr, rukolu a tenké plátky ředkviček.

Více receptů na hravé školní svačiny nebo skvělá dětská jídla najdete v zářijovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Více školních svačin i dětských jídel najdete v zářijovém čísle časopisu F.O.O.D. (09/2019) Více školních svačin i dětských jídel najdete v zářijovém čísle časopisu F.O.O.D. (09/2019) • Autor: F.O.O.D.

Autor: Kateřina Rovenská, F.O.O.D.