Vaříme a pečeme ze zásob: Skvělé jídlo se dá udělat i ze zbytků v ledničce nebo konzerv ve spíži
Ve vaší ledičce nebo spíži se možná skrývají potraviny, na které jste trošku pozapomněli. Pokud jsou ještě k jídlu, můžete si z nich připravit oběd nebo večeři, po po kterých se jen zapráší. Možností je spousta.
Asi každý má doma špagety nebo jiné těstoviny. A pokud najdete v zásobách i konzervu s tuňákem, máte večeři skoro hotovou!
Špagety s tuňákem
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 500 g špaget
- 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 100 g pórku
- olivový olej
- 1 hrst kaparů
- 100 g sýra Grana Padano
- 1 hrst čerstvé petrželky
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou olivového oleje na skus.
2. Ve větší pánvi zpěníme na oleji nadrobno pokrájenou šalotku, přidáme plátky česneku a necháme je rozvonět. Pak přisypeme pokrájený pórek a krátce podusíme. Vložíme kousky okapaného tuňáka, pokrájené kapary a nakonec špagety s troškou vývaru.
3. Podle chuti osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem.
Konzervu tuňáka využijete i do dalších receptů:
Těstoviny s tuňákem a rajčaty>>>>
Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou
Zapečené sterilované fazole
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:
- 800 g bílých fazolí v tomatové omáčce
- 1 velká cibule
- 100 g anglické slaniny
- 1 chilli paprička
- 200 g listů špenátu
- 4 vejce
- 1 lžíce octa
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Ve velké pánvi opečeme nadrobno pokrájenou slaninu, přidáme nasekanou cibuli, chilli papričku a krátce opečeme. Do základu vmícháme sterilované fazole s omáčkou a podle chuti přidáme sůl a pepř.
2. Ve vroucí vodě s octem postupně jedno po druhém připravíme ztracená vejce, listy špenátu krátce spaříme ve vroucí vodě, zchladíme v ledové vodě, necháme odkapat, osolíme a opepříme. Přimícháme je k fazolím, navrch položíme ztracená vejce a necháme krátce prohřát.
3. Servírujeme s čerstvým pečivem.
Využijte sterilované fazole v rajčatové omáčce i do dalších jídel:
Špagety s mrkvovo-fazolovou omáčkou
Žemlovka z toastového chleba
Doba přípravy: 60 minut
Suroviny:
- 500 g plátků bílého toastového chleba
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g pokrájených oloupaných jablek
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
- 1 skořicový cukr
- 250 ml mléka + 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g másla
Postup:
1. Tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem a pudinkovým práškem, pokrájená jablka smícháme se skořicovým cukrem.
2. Mléko osladíme a pak v něm postupně lehce namočíme plátky toastového chleba a spolu s jablky a tvarohem jimi střídavě naplníme zapékací mísu důkladně vymazanou máslem. Poslední vrstva bude z chleba, na něj rozložíme tenké plátky másla.
3. Žemlovku pečeme při teplotě 175 °C zhruba 35 minut dozlatova.
TIP: Místo jablek můžete dát do žemlovky okapané kompotované ovoce, toastový chleba lze nahradit třeba plátky vánočky a do žemlovky přidat hrst rozinek namočených v rumu nebo nasekané vlašské ořechy.
Toastový chleba se dá i jinak chutně využít:
Dezert na způsob francouzského toastu
Smaženky s pečenou zeleninou a pestem
Lokše z vařených brambor
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:
- 400 g vařených brambor
- 100 g polohrubé mouky + mouka na vál
- 150 g másla
- špetka soli
- Na nádivku:
- 200 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
- špetka mleté skořice
Postup:
1. Nejdříve připravíme makovou nádivku. V kastrůlku smícháme mletý mák s mlékem, přivedeme k varu a krátce povaříme do zhoustnutí. Odstavíme z plotny a vmícháme moučkový cukr a skořici.
2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme špetku soli a postupně přisypáváme mouku a vše zpracujeme v tužší těsto. Z něj na lehce pomoučněném válu vyválíme tenké placky a ty pak z obou stran opečeme na suché litinové pánvi.
3. Horké lokše potřeme rozpuštěným máslem, naplníme makovou nádivkou a srolujeme. Podáváme teplé.
Stojí za vyzkoušení: Lokše můžete plnit také švestkovými povidly nebo sladkým tvarohem. Naslano je můžete podávat omaštěné rozpuštěným sádlem a naplněné vařeným kysaným zelím. Přidat můžete i pokrájené pečené vepřové maso nebo teplé škvarky.
Zkuste i tyto recepty ze zbylých vařených brambor:
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony
Bramborové placky s brokolicí a pórkem
Sedlácké brambory s brynzou a slaninou
Frittata s jarní cibulkou a hráškem
Rýžová kaše s kompotovanými višněmi
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:
- 400 g vařené rýže
- 400 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 750 ml višňového kompotu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
Postup:
1. Rýži zalijeme mlékem, přidáme krupicový cukr, máslo a vaříme za občasného míchání na mírném ohni, až se rýže rozvaří na kaši.
2. Kompot scedíme a nálev svaříme v rendlíku se skořicí, třtinovým cukrem a škrobem, až lehce zhoustne. Pak do něj přidáme višně a prohřejeme.
3. Kaši rozdělíme do hlubokých talířů a přidáme porci višňového rozvaru. Ihned podáváme.
A jak se dá ještě vařená rýže zužitkovat?
Rýžová kaše s jablky a mandlemi
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem
Cuketové muffiny se slaninou a sýrem
Frittata s rýží, hráškem a žampiony