Štědrovečerní menu jinak: Kaštanová polévka, kapr v mandlích a pohár se žloutkovým krémem

6. prosince 2018 • 00:00

Ctíte tradice, a tak si bez kapra a bramborového salátu štědrovečerní večeři nedokážete představit, i když toužíte po změně? Klasiku si nemusíte odpírat, ale můžete ji letos trochu ozvláštnit. Uvidíte, že s pokrmy podle receptů z časopisu F.O.O.D. sklidíte úspěch.

Štědrovečerní menu jinak:

Vánoční polévka z kaštanů
Kapří řízky pečené v mandlích
Bramborový salát s kapary
Vánoční dezert s krémem a malinami

Vyzkoušejte čtyři recepty z listopadového čísla časopisu F.O.O.D. a přesvědčte se, že štědrovečerní menu může mít mnoho podob a že i ten náš český kapr s bramborovým salátem se dá připravit tak trochu jinak. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Vánoční polévka z kaštanů

I když se v našich končinách o Štědrém večeru podává ve většině rodin obvykle polévka rybí, připravovaná z kapří hlavy a vnitřností, spousta lidí ji právě kvůli těmto ingrediencím nemá zrovna v oblibě. Zkuste ji proto letos nahradit netradiční, ale vynikající polévkou z jedlých kaštanů, které znáte především z vánočních trhů jako voňavou pečenou dobrotu. Kaštany jsou u našich evropských sousedů oblíbenou ingrediencí při přípravě mnoha chutných pokrmů, od polévek až po dezerty. A jedním z nich je právě krémové kaštanová polévka plná zeleniny, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje na těle i na duši.

Kapří řízky pečené v mandlích

Tyhle řízky jsou vážně skvělé a navíc i dietní. Marinováním v citronové šťávě s olejem, pepřem a solí ztratí maso případnou bahnitou pachuť a bude chutnat naprosto dokonale. Nejlepší bude, když filetům dopřejete lázeň přes noc. Klasický trojobal nahrazuje drobenka z nasucho opečeného a rozmixovaného toastového chleba s mandlemi, ovoněná česnekem, zelenou petrželkou a citronovou kůrou. Kapří řízky v citronovo-mandlové krustě pečené bez tuku jen tak nasucho v troubě si stoprocentně zamilujete.

Bramborový salát s kapary

K řízkům z kapra patří bezpochyby i bramborový salát. Vyměňte letos ten z mrkví, hráškem, salámem a vajíčky natvrdo za mnohem jednodušší a hlavně odlehčenou verzi bez hromady majonézy. Na bramborový salát s kapary budete potřebovat jen pár ingrediencí a hotový je raz dva. Přesto chutná skvěle.

Vánoční dezert s krémem a malinami

A zapomenout nesmíme ani na slavnostní dezert. Doma připravený krém ze smetany ke šlehání a žloutků, ovoněný pravou vanilkou, bude skvěle vypadat naservírovaný ve vysokých sklenicích, doplněný cukrářskými piškoty, čerstvými malinami a posypaný sekanými nesolenými pistáciemi. Tenhle krásně vypadající a navíc skutečně chutný vánoční pohár se žloutkovým krémem bude skvělou tečkou za celým menu.

Další skvělé recepty nejen na štědrovečerní menu najdete v novém prosincovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Prosincové číslo časopisu F.O.O.D. Prosincové číslo časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.