Avokádový krém: Připravte si na štědrovečerní tabuli zdravý dezert

22. prosince 2018 • 00:00

Postrádáte ve štědrovečerním menu dezert, ale cukroví už vám leze i ušima? Netrapte se zdlouhavou přípravou moučníku a oslňte rodinné příslušníky zdravou čokoládovou pěnou, kterou s pomocí pár surovin připravíte za pět minut a zavděčíte se s ní dospělým i dětem. 

Ne všechny tuky jsou špatné. Avokádo neboli hruškovec přelahodný je zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi, je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje vitaminy A, C a E a všechny jeho benefity si můžete užít také na sladko v avokádové pěně.

Až budete dezert připravovat, používejte opravdu zralé avokádo i banány. Čím zralejší banány budete do avokádové pěny přidávat, tím sladší bude.

Suroviny na 4 porce

2 velké zralé banány
2 střední avokáda
4 lžíce Holandského kakaa
2 lžíce javorového sirupu 

Na zdobení:

nasekané oříšky nebo kokosové lupínky

Avokádový krém ve dvou krocích

Avokádo v půlce rozřízněte a zbavte pecky. Pomocí lžíce vyprázdněte obsah avokáda do mísy a přidejte k němu na menší kousky nalámaný banán. Přisypte kakao a celou směs opatrně do hladka rozmixujte. Na závěr pěnu dle chuti doslaďte javorovým sirupem.

Avokádovo-čokoládovou pěnu naservírujte do skleniček, ozdobte nasekanými oříšky nebo kokosovými lupínky a nechte vychladit. 

Vyzkoušejte i další dezerty

Místo avokádové pěny můžete vyzkoušet i čokoládovou tofu pěnu, která obsahuje místo kakaa karob neboli svatojánský chléb. Mezi oblíbené dezerty i svačinky patří také chia pudingy. V nejrůznějších obměnách je tak můžete připravit i o vánočních svátcích. Sladkokyselou chuť a vánoční chutě nabízí puding s chia semínky a pomerančemmalinový chia puding s růžovou vodou zase ocení pro svou barvu zejména ženy. Využijte například i sezónní nabídky ovoce a připravte si pečené hrušky. Můžete je podávat například se zmrzlinou.

Další recepty na dezerty do skleničky nebo zmrzliny najdete ZDE >>>

Autor: Veronika Duží