Cukroví bez lepku a tipy, jak zvládnout pečení s bezlepkovou moukou na jedničku a bez stresu

23. listopadu 2019 • 00:00

Co by byly Vánoce bez domova provoněného pečícím se cukrovím? Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých trpíte intolerancí na lepek, máte volbu trochu složitější, ale není třeba věšet hlavu. Bezlepkových receptů je nespočet a my pro vás vybrali ty nejlepší!

Někdo sází na osvědčenou klasiku, jiní zase rádi rok co rok zkouší nové recepty. Pochutnat si na nich samozřejmě můžete, i pokud vám lepek nevadí, protože toto cukroví je zkrátka vynikající. Vyzkoušejte třeba recepty z časopisu F.O.O.D. Vytvořila je pro vás Zdeňka Mazúrová, která se věnuje bezlepkovému pečení na svém blogu Liščí mlsání.

5 tipů, jak na bezlepkové vánoční pečení

1. Na pečení bezlepkového vánočního cukroví Zdeňka doporučuje mouku Jizerka zlatá, která se jí nejlépe osvědčila. Ta obsahuje bezlepkový pšeničný škrob a lupinovou mouku. Vhodná je ale i mouka Doves Farm, což je směs rýžové, bramborové, kukuřičné a pohankové mouky a tapioky.

2. Počítejte s tím, že se bezlepkové těsto chová jinak než to běžné. Je křehčí a lepivější. Proto vždy pracujte s menším kouskem těsta, důkladně ho podsypte moukou nebo lépe – lehce obalte v mouce a opatrně rozválejte. Válečkem těsto spíše roztahujte a nesnažte se ho vyválet příliš tence. Tak 3–5 mm je ideální výška, aby se s kousky těsta dobře pracovalo.

3. Odlišný charakter bezlepkového těsta si žádá i jiné zacházení. Například se obtížně vyklápí z formiček, proto je lepší hledat alternativní cesty. Místo tradičních ořechů proto Zdeňka dělá vykrajovaná ořechová kolečka.

4. Řada sladkých dezertů se obejde zcela bez mouky, zaměřte se na ně. Například oblíbený dezert Pavlova zase obsahuje jen pár lžic kukuřičného škrobu.

5. Vsaďte na ořechy. Jemně mleté mandle, vlašské či lískové ořechy dokážou dobře zastoupit mouku v dezertech i v cukroví. Jen počítejte s tím, že mají různý podíl tuku, proto je nelze zaměňovat: Pokud je v receptu uvedeno množství mandlové mouky, nelze ji nahradit stejným množstvím mletých vlašských ořechů, které mají vyšší podíl tuku. Takže dodržujte receptury.

Linecká srdíčka z bezlepkové mouky

Linecké je patrně jedno z nejoblíbenějších, léty prověřených vánočních cukroví, které má rád každý. Připravit si jej můžete snadno i v bezlepkové verzi. Vězte, že na tom není nic složitého, s receptem na bezlepkové linecké cukroví si poradí hravě i začátečník. Tradičně používanou hladkou mouku vyměňte za bezlepkovou a pusťte se do práce. Výhodou je, že přípravu můžete nechat až na poslední chvíli – bezlepkové linecké totiž není potřeba nechat uležet a můžete si na něm pochutnávat hned poté, co upečená srdíčka slepíte marmeládou.

Ořechové cukroví bez lepku s vanilkovým krémem

Ořechy jsou tradiční surovinou, která najde své uplatnění v mnoha vánočních receptech. Jestliže ořechové cukroví patří k vašim oblíbeným, zkuste bezlepková ořechová kolečka s vanilkovým krémem. Nejprve se pusťte do máslového krému. Ten získá nezaměnitelnou chuť Vánoc díky dřeni z vanilkového lusku. Poté si připravte těsto, z něhož vykrájíte kolečka, která po upečení krémem slepíte. Hotové cukroví můžete ozdobit čokoládovou polevou, aby bylo ještě lákavější. Jenom pozor, aby jej mlsní strávníci nesnědli ještě před Vánocemi.

Bezlepkové išelské dortíčky

Išelské dortíčky pocházejí z Rakouska, kde získaly také svůj název podle lázeňského města Bad Ischl. Staly se ovšem i oblíbenou klasikou českých Vánoc a vy si díky našemu receptu můžete vyzkoušet jejich bezlepkovou variantu. Jedná se opět o slepované cukroví, které potěší především ty, kteří si rádi pochutnají na čokoládě, protože kakao se přidává jak do těsta, tak do krému. Kromě toho se hotové bezlepkové išelky namáčejí v čokoládové polevě. Zdobit můžete mandlemi nebo třeba vlašskými oříšky, tak aby bylo hotové cukroví nejen chutné, ale i pěkné na pohled.

Více bezlepkových vánočních receptů na vás čeká ve vánočním speciálu časopisu F.O.O.D. Koupit si ho elektronicky i přímo do schránky můžete ZDE >>>
Už máte vánoční speciál časopisu F.O.O.D.? Koupit si ho můžete elektronicky do mobilu nebo do schránky bez poštovného! Už máte vánoční speciál časopisu F.O.O.D.? Koupit si ho můžete elektronicky do mobilu nebo do schránky bez poštovného! • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.