Udělejte si piknik! Máme tipy na slané i sladké dobroty

25. května 2023 • 00:00

Jestli se chystáte vyrazit s rodinou nebo přáteli do přírody, vynechte tentokrát hospodu, na kterou narazíte cestou, a prostřete si uprostřed zelené louky, v parku nebo pod vysokým smrkem, kde zrovna není mraveniště. Uvidíte, že na to budete vzpomínat rádi a mnohem déle než na hospodský guláš.

Na piknik nepotřebujete žádné složité a drahé vybavení. Co by vám ale rozhodně nemělo chybět, je pikniková deka, která je odolná proti vlhkosti. Pak si klidně můžete udělat i snídani v trávě, na níž je ještě ranní rosa. Obejdete se i bez speciálního piknikového koše. Skvěle ho nahradí větší proutěný košík, který si sami vybavíte nádobím a příbory přesně tak, jak potřebujete. Jestli to umíte se šicím strojem, možná zvládnete ušít i vnitřní organizér, který zafixuje jednotlivé vybavení, a předejde tak neuspořádanému chaosu. Ideální jsou také různé chladicí tašky, v nichž si nejen nápoje udrží osvěžující teplotu. Naopak na teplou kávu k moučníku se vám bude hodit termoska, a pokud míříte na piknik autem a v teplém počasí, možná se oceníte i autochladničku.

Pokud jde o jídlo, piknikové menu nemusí být vůbec složité. Naopak by mělo být co nejjednodušší a poskládané tak, aby se jídlo i pití daly dobře zabalit a přenášet.

Ideální na piknik jsou různé saláty>>>

Video se připravuje ...

Malé zdravé předkrmy

Do malých krabiček nebo skleniček si zabalte různé pomazánky a dipy, ideálně bez klasické majonézy, která se v horku rychle kazí. Hodí se nejen k pečivu, ale výborně se do nich namáčí i nakrájená zelenina, jako jsou okurky, papriky, mrkev či řapíkatý celer. Chutnat by vám mohl dip z pečeného česneku, dip z karamelizované cibulepomazánka z pečeného celeru nebo falešná škvarková pomazánka. Skvělou inspiraci najdete i ve světě. Výborný je arabský hummus, ať už klasický, z červené řepy, mrkve nebo avokáda, mexické guacamole nebo řecké bylinkové tzatziki

Dobré pečivo

K pomazánkám a dipům budete potřebovat dobré čerstvé pečivo, které můžete využít i místo přílohy. Dáváte-li přednost domácímu, upečte si na piknik vlastní housky, špaldové rohlíky, křupavé bagety jen ze čtyř surovin, podmáslový chléb nebo jednoduchou italskou focacciu.

Hlavní chod do ruky i do krabičky

Jako hlavní chod připravte jídlo, které se dá jíst rukama nebo jen vidličkou. Snažte se vyhnout vejcím, rybám nebo kuřecímu masu, které se v horku rychle kazí. Skvělou volbou jsou různé slané koláče nebo záviny, které se dají upéct den předem, například slaný závin se špenátem a sýrem fetaquiche s čedarem a rajčaty nebo mini quiche s hruškami a kozím sýrem.

Vděčné jsou také sendviče nebo wrapy, které lze udělat s masem i ve variantě pro vegetariány, například sendviče se šunkou a avokádemsendviče s pažitkovou pomazánkou a mozzarellou, tortilly plněné marinovaným hovězím masem a grilovanou zeleninoubramborové wrapy s uzeným masem nebo vegetariánské wrapy s pečenými batáty, čočkou a kozím sýrem

Do sklenic nebo krabiček připravte také různé saláty. Osvěžující a zároveň sytý je salát tabouleh, lehký bramborový salát nebo do vedra ideální mexický těstovinový salát.

Sladká tečka

I sladkosti by měly být snadné na přenášení a konzumaci. Jako ideální se jeví muffiny v praktických papírových košíčcích nebo bábovka, kterou lze snadno zabalit do alobalu a na pikniku ji nakrájet. Jednoduché na převážení jsou i dorty ve skleničkách. Nezapomínejte ani na ovoce. Ideální sladkou tečkou může být miska jahod, zralých meruněk nebo nakrájeného melounu. Z něj můžete připravit i velmi osvěžující a lehký salát s fetou.  

Ať nemáte žízeň!

Promyslete také to, co budete pít. Přece jen na sluníčku je žízeň o to větší. Místo klasických minerálek či barevných limonád si připravte domácí verzi v podobě ledového čaje nebo domácí ovocné limonády

Video se připravuje ...

Autor: AK