Svatební tabule pod širým nebem: Inspirujte se v galerii těch nejkrásnějších

25. června 2023 • 10:00

Svatby, které se konají v období od pozdního jara do brzkého podzimu, mají jedno velké kouzlo – mohou se odehrávat pod širým nebem, a to včetně svatební hostiny. Příroda navíc v tuto dobu nabízí spoustu možností, jak tabuli, k níž svatební hosté zasednou, nazdobit. Inspirujte se v naší velké galerii.

Svatby odehrávající se pod širým nebem jsou v posledních letech velmi populární. Venkovní prostory nabízejí větší prostor pro nápaditou, osobitou a originální výzdobu. Pro spoustu lidí je také čím dál víc důležitá udržitelnost, návrat k přírodě a přirozenosti, což se odráží také v charakteru mnoha svateb.

Video se připravuje ...

Místo záplavy barevných balonků a drahých doplňků i letos venkovním svatbám vévodí dekorace v boho, rustikálním nebo vintage stylu, které čerpají inspiraci z přírody a umí být velmi elegantní. Důležité jsou barevně sladěné květiny, hodně se také využívá dřevo, kov nebo sklo. Stále je in vše, co vypadá opotřebovaně, takže spousta dekorací se dá sehnat v bazarech nebo třeba na bleších trzích.

Nechybí různé dekorace z mechu, větviček, šišek a dalších přírodnin. Barevné stužky nahrazují jutové provázky a stříbrné tácy prkénka ze surového dřeva. Ani bílé ubrusy, které v minulosti nesměly chybět na žádné svatbě, už nejsou pravidlem. Naopak se využívá krása dřevěných stolů, jimž dodá slavnostní nádech vhodně zvolené nádobí a další dekorace. Nechybí vázy s živými květinami (hodně se využívá luční kvítí), nejrůznější svíčky, kamínky, zelené větvičky. Častým doplňkem bývají obyčejné zavařovací sklenice, které slouží jako vázy nebo se do nich dávají čajové svíčky a používají se pak jako lucerny.

Hodně barevná svatební tabule v boho stylu Hodně barevná svatební tabule v boho stylu • Autor: iStock

U lesa, nebo na zámku?

Důležité je vždy vybírat dekorace s ohledem na celkový charakter svatby a místo, kde se svatební hostina odehrává. Pokud to bude někde na zahradě nebo u lesa, jsou vhodné přírodní materiály a třeba barevné keramické talíře, které se naopak příliš nehodí na svatbu někde na zámku, kde se uplatní spíše broušené sklo, bílé porcelánové nebo stříbrné talíře a ručně kované svícny.  

Raději méně než příliš mnoho

Pro výzdobu svatební tabule platí jednoduché a důležité pravidlo – má hostům stolování zpříjemnit, ne znesnadnit, takže by měla být slavnostní a zároveň prakticky řešená. Vždy je potřeba nechat dostatek prostoru na talíře, příbory a skleničky a každý by se měl cítit při jídle komfortně, ne složitě kličkovat mezi hořícími svíčkami a vázičkami, když si bude chtít něco podat nebo si s někým přiťuknout. Určitě by neměly chybět ani jmenovky na stůl, aby každý host věděl, kam si má sednout. Ani v tomto směru se meze nekladou a klasické jmenovky vytištěné na tvrdém papíru mohou nahradit například oblázky s nakreslenými iniciálami nebo kousky březové kůry s vyrytými jmény.

Krásná kombinace květin, mechu a sukulentů Krásná kombinace květin, mechu a sukulentů • Autor: iStock

Pro každého hosta pak můžete na talířek přichystat jako sladké přivítání například mexické svatební sušenky, které se doslova rozplývají na jazyku:

Mexické svatební sušenky Mexické svatební sušenky • Autor: iStock

Mexické svatební ořechové sušenky

Co budete potřebovat:

  1. Ořechy za stálého míchání opražte nasucho na pánvi, nechte vychladnout a pak je umelte.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Přidejte mouku, sůl a mleté ořechy a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte nejméně hodinu odležet v lednici.
  3. Z těsta vytvarujte menší kuličky, obalte je v moučkovém cukru, rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 20 minut nebo dokud nezačnou sušenky na povrchu hnědnout.
  4. Upečené sušenky nechte na plechu 10 minut prochladnout, pak je ještě jednou obalte v moučkovém cukru a nechte zcela vychladnout, ideálně na mřížce. Skladujte je při pokojové teplotě a ve vzduchotěsné nádobě.

Autor: AK