Dorty ve skleničce: Krásná a jednoduchá delikatesa ideální na cesty

13. června 2022 • 00:00

Dorty ve skleničce jsou hit. Dají se totiž dobře skladovat a převážet, nádherně vypadají, ještě lépe chutnají a jsou velmi vděčné, protože se vám povedou, i když nejste mistři v pečení dortů.

Když klasický velký dort uděláte jako několik minidezertů zabalených do skla, promění se v nádhernou přenosnou dobrotu. Tu pak můžete servírovat na zahradní party, na pikniku, vychutnat si ji v práci k odpolední kávě, vzít ji s sebou na výlet nebo třeba na koupaliště. A když si dáte tu práci a skleničky ještě hezky ozdobíte stužkami, můžete někoho potěšit skvělým jedlým dárkem.

Video se připravuje ...

Základem je korpus

Udělat dort ve skleničce není vůbec složité. Především budete potřebovat vhodné skleničky. Dostatečně široké a velké tak akorát, aby se do nich vešla přibližně jedna porce. Pokud chcete dezert přenášet, měly by být skleničky uzavíratelné. A dále vše, co potřebujete na klasický dort. Základem je koprus, například piškotový, čokoládový, také třeba citronový, makový nebo hezky červený red velvet.

Korpus tentokrát nepečte v kulaté formě a ve vysoké vrstvě, jako když děláte dort, ale na plechu. Po upečení a vychladnutí z něj vykrojte kolečka o stejném průměru, jako mají skleničky. Do každé vložte jedno, přidejte krém a takto vrstvěte, dokud nebudou skleničky plné. Jednotlivé vrstvy můžete prokládat i ovocem.

Chce to něco lehčího

Pokud jde o krém, zapomeňte na těžký máslový. Do skleničkových dortů je ideální něco lehčího, buď jen šlehačka, nebo jednoduchý krém z tvarohu a mascarpone či ze šlehačky a smetanového sýru. Inspirovat se můžete také nepečenými dorty a klasický korpus nahradit rozdrcenými sušenkami. Zkuste třeba nepečený cheesecake s korpusem z kakaových sušenek nebo jeho luxusnější verzi se dvěma druhy krému – z jahod a bílé čokolády s mákem. A opravdu krásně se bude ve skleničce vyjímat nádherně fialový borůvkový cheesecake.

Mangový dortík ve skleničce Mangový dortík ve skleničce • Autor: iStock

Nezapomeňte je ozdobit

Dokončení je už zcela na vás. Povrch mini dortíků můžete posypat rozdrobeným zbytkem pečeného korpusu, čokoládovými hoblinkami, drcenými ořechy nebo griliášem, rozlámanými sněhovými pusinkami, přelít polevou, ozdobit ovocem…

Zkuste i trifle nebo tiramisu

Když je řeč o nepečených dortech, naskládejte si do skleniček třeba i trifle. Tento dezert kombinující piškot, krém a ovoce je přímo určený k tomu, aby ho lidé nejprve hltali očima. Zkuste trifle s jahodami nebo dietnější verzi s lesním ovocem a rýžovými chlebíčky.

Ve skleničkách výborně vypadá i italské tiramisu. Chutnat vám jistě bude nejen to klasické, ale i nejrůznější varianty – s drobným ovocem, třešněmi, griotkou a amarettem, se zakysanou smetanou, pomazánkovým máslem nebo kokosovou smetanou a ostružinami.

Video se připravuje ...

Autor: AK