Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které musíte zkusit!

25. července 2023 • 00:00

Ne pro každého znamená okurková sezona odpočinek a nicnedělání. Obzvlášť v Čechách. Skoro by se dalo říct, že kdo nezavařuje okurky, není Čech. Základem úspěchu je dobrý nálev. Tak akorát sladký a příjemně nakyslý. Lepší než různé experimenty je v tomto případě vsadit na osvědčené recepty. My pro vás máme čtyři, které určitě stojí za vyzkoušení.

Kromě dobrého nálevu je důležitý i výběr hlavní ingredience – malých okurek nakládaček. Na zavařování jsou ideální okurky velké přibližně 5 až 10 cm. Pokud máte okurky větší, rozkrojte je podélně na půlky nebo čtvrtky. Chcete-li je nechat v celku, alespoň je na několika místech propíchněte, například vidličkou nebo pletací jehlicí. To můžete udělat i s menšími okurkami. Nasáknou díky tomu víc láku a budete si na nich moci pochutnat dříve. Okurky na nakládání by měly být čerstvé, nejlépe sklizené ten samý den. Pokud jsou z předchozího dne, uchovejte je v chladu, aby zůstaly pevné. Na omak měkké okurky sice zavařit můžete, ale nebude to ono.

Video se připravuje ...

Čistota je základ úspěchu

Než se pustíte do nakládání, je důležité okurky důkladně očistit. To znamená zbavit je zbytků stopek, případně květenství, a dobře je umýt. Namočte je do studené vody, nechte odmočit a pak jednu po druhé dobře očistěte kartáčkem a opláchněte v čisté vodě. Je to trochu otravná práce, obzvlášť když máte okurek hodně, ale to nejhorší budete mít za sebou.  

Okurky je nutné předem důkladně omýt, nejlépe kartáčkem Okurky je nutné předem důkladně omýt, nejlépe kartáčkem • Autor: iStock

Čisté musí být i sklenice na zavařování a víčka. Umyjte je saponátem a důkladně vypláchněte vroucí vodou nebo je ve vodě krátce povařte. Také je můžete umýt v myčce na nádobí (použijte program s nejvyšší teplotou). Případně sklenice po ručním umytí naplňte trochou vody a dejte asi na tři minuty do mikrovlnky zapnuté na nejvyšší výkon.

Co by v nálevu nemělo chybět?

Na přípravu nálevu si můžete samozřejmě koupit některý z již hotových kořenicích přípravků, například Deko, které stačí zředit vodou, dochutit a povařit. Právě Deko ale obsahuje konzervat v podobě kyseliny benzoové. Na druhou stranu, sklenice pak není nutné už sterilovat. Často se používá i Nova (existuje i ve verzi pro diabetiky), která žádné konzervanty neobsahuje, proto se sklenice sterilovat musí.  Chcete-si nálev upravit podle svých chuťových preferencí, připravte si vlastní. Jeho základem jsou voda, kvasný lihový ocet, cukr a sůl. V každém receptu najdete trochu jiný poměr. Další přísady, kterými se okurky doplňují, závisí často na rodinných zvyklostech. Bývá to celý pepř, nové koření, bobkový list, semínka hořčice, celeru nebo kopru, chilli papričky, cibule, mrkev, česnek, křen, vinné listy, kopr včetně květenství… Někdy je koření součástí nálevu nebo se sype rovnou do sklenic a teprve pak zalévá nálevem.

Kromě nejrůznějšího koření se využívají při nakládání například i vinné, višňové, rybízové nebo i dubové listy. Kromě nejrůznějšího koření se využívají při nakládání například i vinné, višňové, rybízové nebo i dubové listy. • Autor: iStock

Jak sklenice naplnit

Na dno sklenic rozdělte mrkev a cibuli nakrájené na kolečka (stačí dvě až tři od každého), přidejte kopr, koření (pokud není součástí nálevu), případně další přísady pro zvýraznění chuti (stroužek česnek, chilli papričku apod.), a naskládejte do nich nastojato a pěkně těsně vedle sebe okurky. Zalijte je vychladlým nálevem asi půl centimetru pod okraj a sklenice dobře uzavřete.  

Sterilace v hrnci, troubě nebo myčce

Takto připravené sklenice s okurkami sterilujte ve velkém hrnci naplněném vodou 20 minut při teplotě 80 °C. Pro tento případ je dobré pořídit si teploměr. Okurky můžete sterilovat i v troubě. Připravte si hlubší plech, vyložte ho utěrkou a nalijte do něj horkou vodu do výšky asi dva centimetry. Pokud použijete horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na 200 °C a sklenice sterilujte asi 8 – 10 minut. U elektrické trouby nastavte teplotu na 150 °C a sklenice sterilujte při spodním i horním ohřevu 15 minut. Pak teplotu snižte na 100 °C, zapněte jen dolní ohřev a sterilujte ještě 20 minut. Každá trouba ale peče jinak, proto berte uvedené teploty a časy spíš jako základní orientační bod a vyzkoušejte si sami, při jaké teplotě a době sterilování budou okurky nejlepší.

Kromě toho se dají okurky sterilovat i v myčce na nádobí

Aby byly hezky křupavé

Po sterilaci nenechávejte okurky stát v horké vodě v hrnci ani ve vypnuté troubě. Ihned po sterilaci je postavte na linku zakrytou utěrkou dnem vzhůru a nechte vychladnout do druhého dne. Křupavost si můžete ještě pojistit rychlejším zchlazením. Sklenice ihned po sterilaci dejte do dřezu s trochou horké vody a postupně připouštějte studenou vodu tak, aby nestříkala přímo na sklenice, mohly by popraskat.  

Takto připravené okurky potřebují několik týdnů na odležení (nejméně měsíc). Pak je můžete začít konzumovat. Ale pokud jste je před naplněním do sklenic propíchli, jde to i dříve.  

Nemáte recept na nálev? Vyberte si:

Domácí nálev bez chemie

Co budete potřebovat:

  • 3 l vody
  • 750 ml kvasného lihového octa
  • 130 g soli
  • 330 g cukru

Na každou sklenici:

  • asi 420 g okurek
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • malou lžičku hořčičného semínka
  • 3 kolečka mrkve
  • 1 kolečko cibule
  • snítku kopru

Postup:

Všechny suroviny na nálev povařte 15 minut a nechte vychladnout. Do sklenic rozdělte okurky, mrkev, cibuli a kopr, přidejte koření a zalijte nálevem. Sklenice uzavřete a sterilujte. 

Bzenecký nálev na okurky

Co budete potřebovat:

  • 3 l vody
  • 1 l Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 120 g soli
  • 400 g cukru
  • 30 tabletek sacharinu
  • 30 kuliček nového koření
  • 30 kuliček černého pepře
  • 1 lžíci hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • kousek celé skořice

Kromě toho:

  • 7 kg okurek
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr

Postup:

Všechny přísady na nálev (včetně koření) povařte 20 minut. Do sklenic rozdělte nakrájenou mrkev, cibuli a kopr, přidejte okurky, vše zalijte nálevem, sklenice uzavřete a sterilujte.  

TIP: Sacharin najdete v řadě receptů na nálev, a to z jednoho prostého důvodu. Okurky díky němu zůstanou hezky křupavé.

Tradiční znojemský nálev

Dokonalá kombinace cukru, soli, octa a koření, to je tajemství tradičního znojemského nálevu. Recept na jeho přípravu najdete ZDE

Nálev do sklenice (bez vaření)

Co budete potřebovat na 1 sklenici:

  • okurky
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky cukru
  • 4 tablety sacharinu
  • pár plátků cibule
  • několik koleček mrkve
  • snítku kopru
  • pár plátků křenu
  • 80 ml octa
  • vodu na dolití

Postup:

Okurky a všechny ostatní uvedené přísady dejte do sklenic a každou dolijte převařenou vodou. Sklenice zavíčkujte a sterilujte. 

Video se připravuje ...
Autor: AK