Tvarohová bábovka s jablky: Nejlepší, jakou jste kdy jedli!
Patříte k milovníkům bábovek? Pak musíte vyzkoušet tuto skvělou tvarohovo-jablečnou nadýchanou bábovku, kterou potěšíte celou rodinu. Díky citronové kůře je obzvlášť svěží a spotřebujete na ni jablka, kterých máte plný sklep. Přesvědčte se sami!
Bábovku lze připravit na nespočet způsobů. Nepochybně má každá rodina svůj ověřený a oblíbený recept. Tato bábovka je nadýchaná a voňavá po jablkách a citronové kůře. Na závěr ji nezapomeňte poprášit moučkovým cukrem.
Suroviny na tvarohovo-jablečnou bábovku
Na těsto:
160 g másla
1 špetka soli
moučkový cukr na zasypání
1 lžička vanilkového cukru
200 g hrubé mouky
500 g měkkého tvarohu polotučného
citronová šťáva a kůra
1 ks prášku do pečiva
4 ks sněhu z bílku
4 ks žloutků
220 g třtinového cukru
Na náplň:
2 lžíce hrubé mouky
citronová šťáva z 1/2 citronu
2 ks jablek
Postup
1. V hluboké míse vyšlehejte máslo se žloutky, cukr a citronovou kůru do světlé pěny. Přidejte tvaroh a citronovou šťávu. Do druhé mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs vmíchejte do tvarohové směsi.
2. Z bílků vyšlehejte tuhý lesklý sníh, přidejte vanilkový cukr a zlehka zašlehejte. Poté jej přimíchejte opatrně do těsta. Oloupaná a na kostičky nakrájená jablka pokapaná citronem promíchejte se lžící hrubé mouky. Zlehka vmíchejte do těsta.
3. Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy.
4. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C dozlatova, asi 55–60 minut. Nechte vychladnout ve formě, asi 20 minut, poté vyklopte a zasypte moučkovým cukrem. Milované bábovky mohou být překvapivě svěží díky ovoci a citrusové kůře.
Vyzkoušet můžete i výbornou bábovku podle KOKO s borůvkami.