Prvorepublikové recepty: Kremrole, laskonky a sachr aneb Co mlsal prezident Masaryk?

28. října 2022 • 00:00

Na jakých dezertech si pochutnávaly naše prababičky, přenádherná Adina Mandlová nebo kouzelná Lída Baarová? Pojďte se vrátit do časů, kdy ještě máslo a cukr nebyly sprostá slova, a upečte poctivé domácí laskonky či kremrole nebo vyzkoušejte bábovku podle receptu z roku 1900 a nadýchněte se s námi nostalgické vůně první republiky.

Starý recept na bábovku z roku 1900

Jsou zkrátka nesmrtelné. Ačkoliv se bábovky v našich kuchyních drží už hodně přes sto let, recepty se mění. Bábovka z roku 1900 je poctivá a nešizená. Pokud dostanete chuť na trochu nostalgického luxusu, vyzkoušejte citronovou bábovku hotelu Ritz. Na tomhle moučníku si v roce 1920 pochutnávaly dámy z lepší společnosti a se šlehačkou navrchu a lesními plody si určitě získá i vás. 

Video se připravuje ...

Trápí vás často bábovka, která nejde vyklopit? Zabalte formu po vyjmutí z trouby do utěrky namočené ve studené vodě a teprve potom ji vyklopte. „Babská rada“, která ale funguje pokaždé! Naučte se i na další triky, jak na dokonalou bábovku, a suché pocukrované nudy už se bát nemusíte.

Laskonky s oříškovým i čokoládovým krémem

Zákusek, který v cukrárnách stále patří mezi bestsellery, už doma umí jen málokdo. Přitom jejich příprava nezabere příliš času. Počítejte ale s tím, že laskonky bez speciální šablony neuděláte. Hotové naplňte například lískooříškovým krémem, sluší jim ale i jakýkoliv jiný krém, třeba kávový, nebo si pochutnejte na netradičních čokoládových laskonkách.

Sachrův dort vyžaduje kvalitní suroviny

Jeden z nejlegendárnějších zákusků všech dob, jehož původní receptura je přísně tajná. Ochutnejte oblíbený Sachrův dort. Ačkoliv při jeho pečení někdo používá kakao, právě skutečná čokoláda je tajemstvím intenzivní čokoládové chuti slavného dezertu. Důležitá je ale i chuť meruňkového džemu do náplně, která by měla být lehce kyselá, aby s čokoládovým základem tvořila dokonalý pár. Celé mistrovské dílo potom korunuje čokoládová poleva. S touhle čokoládovou polevou na dort vytvoříte dokonalou křupavou vrstvu a váš sachr bude vypadat jako od profesionála.

Kynuté koláče z roku 1900

Až se pustíte do pečení téhle tradiční dobroty, pochopíte, proč se říká, že bez práce nejsou koláče. Kynuté koláče skutečně nejsou žádná pětiminutovka, ale každý, kdo někdy cítil vůni těch čerstvě upečených, ví, že to stojí za to. Po autentických posvícenských koláčcích z roku 1900 se jen zapráší. A pokud vás od pečení zrazuje jen strach z přípravy kynutého těsta, naučte se zvládnout kynuté těsto krok za krokem a kvásek už nebude váš úhlavní nepřítel.

Punčové řezy: recept na klasiku

Pokud máte také pro tuhle nostalgickou šťavnatou dobrotu slabost, na domácí punčové řezy cukráři být nepotřebujete a s naším receptem se vám povedou na první pokus. Jediné, co musíte mít na jejich přípravu v malíku, je piškotový základ. Naučte se piškot na dort podle videonávodu a punčové řezy zvládnete levou zadní.

Kremrole se vracejí na scénu

Co by to bylo za výlet do první republiky bez kremrolí. Při nakousnutí křehkého listového těsta plněného nešizenou náplní si každý na staré časy rád zavzpomíná. Upečte si domácí kremrole podle našeho receptu. Kremrole můžete zkusit také z domácího listového těsta. S tímhle návodem na listové těsto krok za krokem ho zvládnete tak, že by i prababička byla hrdá. A o tom, že mít recept na listové těsto v malíku se hodí každou chvíli, není potřeba mluvit. Zkrátka ale nepřijdou ani vegani. Zkuste netradiční veganské kremrole. Jejich náplň je z aquafaby. O co se jedná a jak vyrobit veganský sníh jako z bílků, se dozvíte v tomto videu.

Autor: red