Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Po celém světě jsou meruňky považovány za symbol štěstí a bohatství. Není divu. Šťastnými vás učiní už jen to, když si na nich můžete pochutnat. A obohatí vás, kromě chuti, i svými účinky. Meruňky jsou totiž nejen dobré, ale i nesmírně zdravé a dokonce díky nim můžete omládnout!
Věřili byste, že tohle ovoce, tak typické pro naše léto, vůbec nepochází z Evropy, ale z Asie, konkrétně z Číny? První zmínky o pěstování meruněk v této oblasti jsou dokonce staré už více než 4000 let. Do Evropy se dostaly přes Arménii a do České republiky se rozšířily z Itálie přes Slovinsko a Rakousko.
Z meruněk si můžete upéct tento úplně jednoduchý koláč>>>
Kromě toho, že meruňky skvěle chutnají a nacházejí široké uplatnění ve sladkých i slaných pokrmech, jsou také nesmírně zdravé. Důkazem jsou obyvatelé pohoří Karákóram na hranicích Indie, Pákistánu a Číny, kteří díky hojné konzumaci meruněk žijí v průměru o deset let déle než Středoevropané. Není tedy divu, že odborníci radí jíst meruněk co nejvíc. Jak vám mohou prospět?
Omládnete
Meruňky i olej, který se lisuje z jejich jader, mají skvělé účinky zejména na pleť, ale také na kvalitu vlasů a nehtů. Obsahují kyselinu pantotenovou, která je schopna pálit tuky a zpevňuje pokožku. Další látka, již najdete v meruňkách v hojném množství, beta-karoten, posiluje imunitu a působí jako velmi efektivní omlazovací prostředek. Posiluje pokožku zevnitř a připravuje ji na slunění. Kromě toho má výborné regenerační účinky a dokáže skvěle zklidnit kůži spálenou od sluníčka. Stačí na postižená místa nanést směs ze 4 rozmačkaných nebo rozmixovaných zralých meruněk a 2 lžic olivového oleje, nechat 15 minut působit a pak pláchnout vodou.
Prospějí anemikům i těhotným ženám
Meruňky jsou vynikajícím zdrojem železa a měli by je proto do jídelníčku pravidelně zařazovat hlavně lidé trpící anémií, kteří mají bledou pleť, ženy v období těhotenství nebo kojení a také dárci krve.
Uklidní vám nervy
Meruňky obsahují niacin (kyselinu nikotinovou), který přispívá k normální činnosti nervové soustavy, uvolňuje napětí, snižuje míru únavy a vyčerpání.
Srovnají vám tlak i trávení
Meruňky je dobré jíst i kvůli obsahu draslíku. To je velmi důležitý prvek, který kontroluje správné fungování srdce a mozku a také stabilizuje krevní tlak. Kromě toho je draslík důležitý pro správné vstřebávání a rovnoměrné rozložení vápníku. Studie ukazují, že meruňky mohou zvrátit úbytek kostní hmoty a dokonce změnit metabolismus kostí u žen po menopauze. Obsažená vláknina (zejména v sušených meruňkách) zase zlepšuje trávení, usnadňuje peristaltiku střev a chrání před trávicími obtížemi.
Jsou výborné pro kuřáky
Hodně meruněk by měli jíst kuřáci, a to nejen kvůli vysokému obsahu vitamínu C, který jejich tělo spotřebovává při kouření ve velkém. Důvodem je i to, že meruňky přispívají k rychlejší regeneraci sliznice plic.
Pomůžou astmatikům i při horečce
Díky flavonoidům i vitamínu E, který působí jako antioxidant a bojuje proti volným radikálům, jsou meruňky velmi dobré pro ty, kteří trpí astmatem. A je dobré je jíst i v době, kdy máte horečku nebo když vás trápí nachlazení či chřipka.
Meruňky 3x jinak
Vyzkoušejte tři recepty s meruňkami, které možná ještě neznáte:
Tvarohový koláč s meruňkami
Co budete potřebovat:
- 500 g meruněk
- 80 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 750 g měkkého tvarohu
- 70 g krupičky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
- špetku soli
- vanilkový lusk
Postup:
1. Meruňky opláchněte vodou, rozpulte a zbavte pecek.
2. Do mísy dejte povolené máslo, přidejte třtinový cukr, citronovou kůru a špetku soli, a vše vyšlehejte do krémové konzistence. Pak zašlehejte jedno po druhém vejce, tvaroh a semínka z vanilkového lusku. Nakonec vmíchejte krupičku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem na pečení a nahoru položte půlky meruněk řeznou stranu nahoru. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30-40 minut dozlatova.
TIP: Pokud máte kyselejší meruňky, můžete je před pečením lehce posypat cukrem nebo pokapat medem.
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Co budete potřebovat:
- 500 g meruněk
- 150 g pohankové mouky
- 70 g solamylu
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 100 g třtinového nebo kokosového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 120 g másla
- 3 vejce
Na drobenku:
- 150 g mletých ovesných vloček
- 150 g mletého kokosu
- 100 g kokosového cukru
- 10 lžic másla
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, solamyl, prášek do pečiva a oba druhy cukru. Pak přidejte změklé máslo a vejce, a vypracujte hladké těsto.
2. Připravené těsto dejte do vymazané koláčové formy a poklaďte ho rozpůlenými meruňkami.
3. Z mletých ovesných vloček, strouhaného kokosu, kokosového cukru a másla vytvořte prsty drobenku. Nasypte ji rovnoměrně na meruňky, koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.
Pikantní meruňkové čatní
Co budete potřebovat:
- 1 kg meruněk
- 3 velké cibule
- 1 lžíci oleje
- kousek čerstvého zázvoru (asi 3 cm)
- 1 lžičku mletého chilli (nebo 2 nakrájené chilli papričky zbavené semínek)
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst rozinek
- 2 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce třtinového cukru
Postup:
1. Meruňky opláchněte vodou, vypeckujte a nakrájejte na kousky.
2. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a nechte ji zpěnit. Pak přidejte meruňky, nastrouhaný zázvor, chilli, utřený česnek, rozinky, ocet a cukr, promíchejte a pomalu duste za občasného zamíchání, dokud se tekutina neodpaří a čatní nezačne houstnout.
3. Ještě horké čatní naplňte do čistých skleniček, uzavřete je víčky, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
TIP: Meruňkové čatní je vynikající jako doplněk k sýrům (pecorino, kozí, hermelín...) a s dobrým chlebem.
Zkuste i další recepty:
Meruňková zavařenina s vanilkou
Tvarohové knedlíky s meruňkami
Grilovaná vepřová panenka s meruňkami a kukuřicí
Meruňkový koláč dle časopisu F.O.O.D.
Ovocné knedlíky k létu patří. Udělejte si je s jahodami nebo meruňkami>>>