Meruňkový koláč 6x jinak! S tvarohem, vláčný kefírový s drobenkou i francouzský clafoutis

19. srpna 2019 • 00:00

Poslední třešně sezobali špačci, jahody jsou už vysbírány, nicméně sezóna meruněk je ale v plném proudu. A protože netrvá dlouho, je třeba ji patřičně využít. Koláče se sladkými šťavnatými plody, které uzrály pod naším sluníčkem, totiž chutnají nejlépe. Receptů na ně je celá řada – vybrali jsme pro vás ty nejlepší, na kterých si jistě pochutná celá rodina.

Tvarohový koláč s meruňkami

Pokud si rádi pochutnáte na domácím moučníku, ale nemáte příliš rádi suché a dusivé koláče, určitě byste měli ochutnat ten s tvarohovým krémem a meruňkami. Je nejen výborný, ale především úžasně vláčný. A hotový je za 50 minut. Korpus z másla, polohrubé mouky, cukru a vajíčka je naplněný vrstvou krému z tvarohu a smetany s vanilkou, následuje vrstva zralých rozpůlených meruněk a znovu vrstva tvarohového krému. Použít můžete koláčovou formu, ale klidně i vyšší hranatý pekáček. Mimo sezónu můžete čerstvé meruňky klidně nahradit kompotovanými a užít si tak tyto letní plody i v zimě.

Koláč s pistáciemi, medem a meruňkami

Skutečnou lahůdkou je i další moučník, inspirovaný orientální kuchyní. Nenechte se odradit delším časem přípravy, většinu doby se totiž těsto bude chladit v lednici a mrazáku. Korpus koláče s medem a meruňkami tvoří oblíbené křehké těsto, náplň pak drobenka ze zázvorových sušenek a nesolených pistácií. Pozor, při pečení tahle náplň hodně nabude, takže by měla sahat maximálně do poloviny hloubky formy. Do pistáciové náplně poté naskládejte rozpůlené vypeckované meruňky řezem dolů, abyste nepřišli o jejich šťavnatost během pečení. Zakápněte je medem a posypte nasekanými pistáciemi. Originální a neskutečně dobré.

Meruňkový koláč z kefírového mléka

Ovocné moučníky na plech s drobenkou patří mezi ty nejpopulárnější. Chuť nakyslého ovoce totiž sladká, dokřupava upečená drobenka skvěle doplňuje. Milují je děti i dospělí. A navíc jsou tyhle koláče rychlé a téměř bez práce. Receptů na ně jsou stovky, korpus v nich ale obvykle tvoří klasické kynuté, třené nebo piškotové těsto. My pro vás tentokrát máme recept na meruňkový koláč z kefíru. Kysaný mléčný výrobek korpus zvláční a dodá mu příjemnou chuť. Použít můžete buď ochucené meruňkové kefírové mléko, nebo to bez příchuti. Kromě něj už budete potřebovat jen polohrubou mouku, vejce, cukr, máslo a prášek do pečiva. Povrch poklaďte rozpůlenými vypeckovanými meruňkami a bohatě posypte drobenkou, kterou můžete vylepšit špetkou mleté skořice nebo plátky mandlí.

Meruňkové clafoutis

V našich končinách je poněkud netradičním moučníkem clafoutis. Letní dezert typický pro francouzskou kuchyni, který se nejčastěji připravuje s třešněmi, využít ale můžete jakékoliv letní ovoce. Dělá se z řídkého palačinkového těsta a jí se ještě teplý nebo alespoň vlažný, protože upečené těsto si postupně sedá. Vyzkoušejte tentokrát třeba tak trochu jiné meruňkové clafoutis, kde je místo obyčejného mléka použité mléko mandlové. To si můžete koupit nebo z mandlí a vody snadno připravit také doma. Na plátky posekané madle pak zdobí i povrch moučníku. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Snadné a rychlé nepečené meruňkové řezy

Nepečené moučníky s ovocem patří k oblíbeným, a to nejen v létě. Připravit se dají celoročně, ať už z čerstvého, mraženého nebo kompotovaného ovoce. Jsou osvěžující, lehké a navíc rychle hotové, i když musíme počítat s nějakou tou hodinou na ztuhnutí v lednici. Základem jsou obvykle piškoty a nějaký ten smetanový produkt, jako je tvaroh, zakysaná smetana, mascarpone a další. V odlehčených variacích mléčný výrobek nahrazuje pudink svařený s ovocnou šťávou, jako v receptu na nepečené meruňkové řezy. Dozdobit můžete tento koláč šlehačkou, tvarohem nebo třeba zakysanou smetanou.

Glazovaný meruňkový koláč

Z křehkého ořechového těsta je pak korpus meruňkového koláče podle časopisu F.O.O.D. Na jeho přípravu budete kromě nastrouhaných vlašských ořechů potřebovat hladkou mouku, studené máslo, pokrájené na kostičky, cukr, žloutky, skořici a citronovou a pomerančovou kůru. Vše zpracujte v hladké těsto, pracujte rychle, nejlépe rukama zchlazenýma ve studené vodě, aby se těsto tzv. nespařilo. Povrch ořechového těsta pomažte meruňkovým džemem, poklaďte rozpůlenými vypeckovanými meruňkami řezem dolů a pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Aby byl koláč ještě lepší, potřete ještě horký povrch po upečení ještě tenkou vrstvou džemu.

Vanilka pozvedne každý dezert o level výš. Vyrobte si domácí vanilkový extrakt ze dvou surovin >>>

Autor: Lenka Chvostová