Sušení meruněk doma není nic těžkého. Podívejte se, jak na to

19. července 2018 • 00:00

Máte doma množství meruněk, které rozhodně nemůžete spotřebovat? Zkuste zbytek úrody nasušit na zimu! Můžete je pak nakrájet třeba do domácího müsli, perníku, ale hodí se skvěle i do kuskusu nebo pod pomalu pečené vepřové maso. Jak meruňky sušit doma bez zbytečné chemie?

Jak sušit meruňky? Zvládne to i dítě

Meruňky pečlivě omyjte pod tekoucí vodou, osušte, překrojte na poloviny a odstraňte pecku. I když se mohou zdát zprvu veliké, více než na polovinu meruňky nekrájejte, ztratí procesem sušení velké množství vody a výrazně se scvrknou.

Aby meruňky při sušení nezhnědly a zachovaly si hezkou barvu, je potřeba je ponořit před sušením na pár minut do citronové vody. Plody pak nechte pouze okapat na utěrce nebo mřížce, ale neomývejte je. Citron zabrání oxidaci a meruňky zůstanou krásně světlé.

Sušení meruněk v troubě

Jak ale postupovat, když nemáte sušičku na ovoce, kde se plody rovnoměrně vysuší za pár hodin bez práce? Můžete je položit na mřížku nebo plech vyložený pečicím papírem a vložit do trouby. Horkovzdušnou troubu předehřejte pouze na 3040 °C a ovoce v ní na tuto teplotu nechte zhruba 2 hodiny. Poté teplotu zvyšte na 6070 °C a hodinu až dvě před koncem sušení opět snižte na původní teplotu. Sušení bude trvat 610 hodin, podle množství vody obsaženém v konkrétních plodech. Usušené meruňky nechte ještě chvíli v pootevřené troubě vypářit.

Meruňky i jiné ovoce můžete zavařit jako kompot. Podívejte se na osvědčené recepty ZDE >>>

Autor: Karolína Fourová