Meruňková cukrářka: Inspirujte se tou nejšťavnatější galerií a připravte si dezert přesně podle své chuti!

8. července 2021 • 00:00

Meruňky se již objevily na pultech našich obchodů a svádí k přípravě oblíbených bublanin, knedlíků a koláčů. Sluncem malované krásky svojí sladkou, ale zároveň svěží chutí skvěle ladí s mnoha druhy krémů, náplní i těst, a proto si je tak můžeme užít opravdu naplno.

Na sezónu šťavnatých meruněk se těšíme celý rok a v naší kuchyni patří mezi to nejoblíbenější ovoce. Vynikající jsou v pečených i nepečených dezertech, zmrzlinách či nápojích, např. ve formě smoothie. Plody však uzrají většinou všechny najednou, a tak je zapotřebí je rychle zpracovat. Připravit z nich můžeme výborné zavařeniny v podobě kompotu nebo marmelády, ze kterých snadno vykouzlíme mnoho dalších skvělých dezertů včetně lahodného Sachru a lineckého cukroví i po zbytek roku. Pokud nemáme času nazbyt, meruňky lze také jednoduše zamrazit nebo usušit. Přezrálé plody ale můžeme nechat odborně zpracovat i na vynikající meruňkovici, jejíž silné aroma se v kulinárním odvětví rozhodně neztratí.

Nesmíme také zapomenout na meruňkové pyré, které má nepřeberné množství využití >>>

Meruňky mají ve sladké kuchyni široké využití. Lahodnou kombinaci tvoří s tvarohem, mákem, marcipánem či ořechy. Z koření jejich chuť zase skvěle doplňuje např. badyán, vanilka, anýz nebo zázvor. Nabídka meruňkových dezertů je natolik široká, že si zajisté přijdou na své jak milovníci české kuchyně, tak gurmáni, kteří rádi objevují neotřelé kombinace s nádechem exotiky. My jsme pro vás vybrali 20 receptů, jak pro všední dny, tak pro výjimečné okamžiky.

Vyzkoušet můžete např.:

Meruňkový koláč s drobenkou

Nepečený meruňkový dort

Meruňkový koláč z kefíru

Meruňkový závin

Křehký koláč s ořechy a meruňkami dle časopisu F.O.O.D.

Meruňkový koláč z remosky

Jogurtové lívance s meruňkami

Meruňkový clafoutis

Makový koláč s meruňkami

Meruňkové muffiny

Mandlovou buchtu s meruňkami – bez lepku

Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami

Křehké řezy s tvarohem a meruňkami

Kakaovou buchtu s meruňkami

Jednoduchý meruňkový dort

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Koláč s medem a meruňkami

Meruňkový koláč s müsli

Meruňkový chlebíček

Meruňkový koláč z cukety

Bonusem ještě jeden meruňkový recept na snadný dezert >>>

Autor: VDŠ