Vánoční Pavlova: Nadýchaný dezert, kterým všechny ohromíte!

21. prosince 2022 • 18:00

Vypadá velmi efektně a každé sousto se vám doslova rozplyne na jazyku. A co je nejlepší – jeho příprava je jednodušší, než se na první pohled zdá.

Pavlova je taková velká nadýchaná pusinka, která se rozplývá na jazyku. O tomto dortu se traduje, že byl vytvořen na počest primabaleríny Anny Pavlové, která byla považována za největší balerínu své doby a říkalo se o ní, že netančí, ale vznáší se, jako by měla křídla – proto ten název. I konzistence dortu je lehká jako baletní sukně.

Místo jedné velké Pavlovy můžete připravit i její miniverze >>>

Video se připravuje ...

Dobře ušlehaný sníh je základ

Na výrobu tohoto dezertu nepotřebujete žádné speciální ingredience, formy ani  přístroje. Vystačíte si s dobrým šlehačem, protože základem je dobře ušlehaný sníh z vaječných bílků a cukru. Šlehač pak využijete ještě jednou, na vyšlehání smetany.

Je jen na vás, zda z hmoty upečete jeden vyšší kruhový plát, vytvarujete ji do věnce nebo uděláte třeba několik kruhových plátů, které pak spojíte k sobě. Tvar věnce se ale k Vánocům hodí asi nejvíc, a když ho dozdobíte červeným ovocem a zelenými lístky máty, bude naprosto dokonalý.

Co budete potřebovat:

  • 4 bílky z čerstvých vajec
  • 220 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 2 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou nebo kokosovou příchutí (nebo kukuřičného škrobu)
  • 2 lžičky citronové šťávy nebo vinného octa

Postup:

1. V čisté, dokonale odmaštěné míse vyšlehejte bílky pokojové teploty s polovinou cukru a solí do velmi tuhého sněhu. Dejte si pozor, aby se vám do bílků nevloudila ani kapička žloutku. Do sněhu poté přisypte zbytek cukru a řádně prošlehejte. Mezitím si smíchejte pudinkový prášek s citronovou šťávou nebo octem, směs přidejte do ušlehaného sněhu a opět řádně prošlehejte. To zajistí sněhu větší stabilitu. Vzniklá hmota by měla být lesklá a dokonale držet tvar.

Pomocí lžíce nebo zdobicího sáčku naneste hmotu na plech vyložený papírem na pečení do požadovaného tvaru. Jelikož hmota při pečení trochu klesne, udělejte ji trochu vyšší. Nanesenou sněhovou hmotu na vrchu uhlaďte, aby se vám pak upečený tvar dobře zdobil.

Troubu si předehřejte na 150 °C. Jakmile vložíte sněhovou hmotu do trouby, snižte teplotu na 120 °C a sušte 80 minut. Během pečení (sušení) troubu neotvírejte. Po uplynutí doby troubu vypněte (stále ji neotvírejte) a nechte dort v troubě vychladnout. Pak ho můžete přemístit na vhodnou podložku. Je hodně křehký, proto s ním manipulujte velmi opatrně.

Čím ji ozdobit?

Při zdobení Pavlovy se můžete kreativně vyřádit. Budete potřebovat čerstvě ušlehanou šlehačku, kterou můžete ochutit trochou cukru a vanilky. S cukrem to nepřehánějte, protože upečený sněhový základ je sám o sobě dost sladký. Dále si připravte barevné ovoce. Pro vánoční čas je ideální červeně zbarvené, jako jsou jahody, maliny, zrníčka z granátového jablka, brusinky, červený rybíz… Použít ale samozřejmě můžete i jiné barvy a druhy ovoce, například mandarinky, kaki, fíky nebo kumquaty. Ovoce může být čerstvé nebo mražené. Část rozvařte s cukrem a trochou vody na polevu a nechte vychladnout. Je-li poleva moc tekutá, zahustěte ji trochou škrobové moučky, aby z dortu nestékala.

Upečený sněhový základ potřete nejdříve šlehačkou, pak ho přelijte polevou a ozdobte ovocem. Nezapomeňte svůj sladký výtvor doplnit i něčím zeleným. Ideální je čerstvá máta, případně bazalka nebo jehličky rozmarýnu. A úplně na závěr ho můžete ještě poprášit moučkovým cukrem, aby byl správně zimně zasněžený.

Inspirujte se v naší galerii nebo zkuste některý z těchto receptů:

Vánoční Pavlova s čokoládou

Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami

Pavlova s marakujou a mangem

Party Pavlova s kakaem a exotickým ovocem

Autor: AK