Lék na předvánoční stres: Klasický, nealkoholický i veganský vaječný likér

9. prosince 2020 • 00:15

Bez vaječného likéru se zkrátka neobejdou žádné Vánoce. Vůně vanilky k nim neodmyslitelně patří. Zapomeňte letos na ten kupovaný a pusťte se do domácí přípravy, která vám nezabere příliš času a nebudete potřebovat ani mnoho surovin. Domácí vaječný likér můžete připravit i bez alkoholu a přinášíme také tip na veganskou verzi!

Ať už během předvánočního shonu nebo na Štědrý den, poctivý vaječňák zkrátka přijde vhod při jakékoliv příležitosti. Největší vliv na jeho výslednou chuť bude mít rum, který použijete. Není potřeba shánět ten nejluxusnější a nejdražší, ale pokud si za něj trochu připlatíte, rozdíl zaručeně poznáte.

Domácí vaječný likér  

Suroviny:
3 žloutky
100 ml rumu
8 g vanilkového cukru
1 plechovka kondenzovaného mléka
1 plechovka Salka  

Postup na domácí vaječný likér do 10 minut

1. Žloutky přelijeme do mísy, přisypeme vanilkový cukr a ušleháme do pěny. Bude to trvat asi 3 minuty.

2. Do našlehané žloutkové pěny přilijeme kondenzované mléko a opět asi 3 minuty šleháme.

3. Nakonec zašleháme rum. Máte-li rádi vaječňák sladší, můžete přidat i Salko. Pokud chcete připravit nealkoholickou verzi, rum vynechte. 

4. Hotový nápoj přelijeme do láhve a uložíme do lednice.

Podívejte se na video, jak připravit vaječný likér krok za krokem

Veganský nevaječný likér  

Suroviny:
720 ml kokosového mléka
240 ml kokosového krému
75 g kešu ořechů
130 g bílého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
180 ml bourbonu

Postup na veganský likér do 15 minut

1. Všechny přísady kromě bourbonu dejte do mixéru a nechte mixovat, dokud nebude konzistence jemná a bez hrudek.  

2. Poté vylijte do hrnce a jemně zahřívejte a metličkou promíchejte, dokud nedojde ke zhoustnutí.  

3. Po zhoustnutí likér odstavte z plotýnky a přidejte bourbon. Míchejte ponorným mixérem přímo v hrnci, abyste odstranili všechny hrudky.  

4. Nalijte likér do nádoby a vložte do lednice na několik hodin, dokud úplně nevychladne. Při servírování můžete posypat skořicí a muškátovým oříškem.

Autor: DF