Telecí: Recept 5x jinak. Řízek, líčka na víně i roláda. To musíte zkusit!

5. února 2019 • 00:00

Jemná chuť, křehká textura a minimální podíl tuku staví telecí maso na vrchol pomyslného kulinářského žebříčku. Ať už z něj připravíte nedělní řízek smažený na másle nebo slavnostní menu s telecími líčky na červeném víně, neuděláte chybu. Zkuste těchto pět receptů a hýčkejte své chuťové pohárky.

Patří telecí maso mezi vaše oblíbené a saháte po něm často? Máme pro vás recepty, mezi kterými si rozhodně vyberete. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Plněné závitky se sýrem a slaninou

Jsou závitky vaší nedělní stálicí? Vyzkoušejte nahradit příště krůtí nebo kuřecí maso telecím. A nemusíte se bát, že strávíte v kuchyni celé dopoledne,jako při přípravě hovězích ptáčků, které ne a ne změknout. Díky jemnosti telecího masa budete mít závitky za hodinu na stole. Vyzkoušejte telecí závitky se slaninou, sýrem a netradiční karamelizovanou cibulkou v náplni.

Telecí líčka na červeném víně

Hovězí líčka jsou vnímána jako pomyslná kuchařská maturita, do které se pouští jen zkušení a ostřílení matadoři. Pokud se ale nezaleknete dlouhého seznamu ingrediencí a více než tří hodin přípravy, budete vystřeleni do gastronebe. Vyzkoušejte tento recept na telecí líčka na víně a kořenové zelenině z kuchyně šéfkuchaře Michala Pšeničky z Café Imperial.

Ptáčky z telecího masa

Tradice v trochu slavnostnější podobě? Ptáčky se na našich stolech už neobjevují tak často jako dřív a je to škoda. Každý dělá ptáčky po svém, ale až ochutnáte tyto ptáčky z telecího masa s krupicovými noky podle tradičního rodinného receptu, zařadíte je do svého kulinářského repertoáru. Mleté telecí s voňavým špekem v kabátku z telecí kýty je jednoduchá kombinace chutí s fantastickým výsledkem.

Telecí řízky na másle

Telecímu masu snad nesluší nic víc než klasický trojobal a jemné máslové aroma. Sváteční telecí řízky smažené na másle nejsou zrovna příkladem dietního stravování, jednou za čas si je ale dopřát můžete. Nejlépe si je vychutnáte s pažitkovými brambory, pokud ale zbydou, večer zmizí i studené s chlebem a kyselou okurkou.

Telecí roláda s jablky, hrozny a perníkem

Hledáte typicky zimní recept, který vás zahřeje, a zbylo vám ve spíži ještě pár medových perníčků z Vánoc? Telecí roláda s náplní z jablek, rozinek a cideru s nalámanými perníčky zní možná neobvykle, v tomto případě se ale experimentování vyplatí. Připravte k ní bramborovou kaši z brambor vařených ve slupce a vychutnejte si čarovnou zimu.

K telecímu masu neodmyslitelně patří smetanová bramborová kaše. Naučte se ji podle našeho videonávodu jednou provždy >>>

Autor: Redakce