Domácí koblihy: Masopustní, z trouby i rychlé bez kynutí

5. února 2024 • 00:15

Dobré a nadýchané koblihy patří k bujarému masopustu už od nepaměti. Odkud se bere jejich tradice? A jak na ty nejlepší domácí kobližky, které se rozplývají na jazyku? Máme pro vás tipy jak na klasiku, tak i na modernější i snazší verze!

Masopustní koblihy a jejich tradice

Zvyk připravovat masopustní české koblihy sahá až do 13. století, kdy vznikla tradice masopustních průvodů tvořených lidmi v maskách, tanečníky a hudebníky s hlasitou hudbou. Bujaré masopustní veselí bylo spojené s oslavou období mezi dvěma postními dobami a samozřejmě také s hodováním. Nesměly chybět zabijačky, klobásy, škvarky a pálenky. Co se sladkého týče, prim právě hrály tradiční kobližky s náplní – povidlovou, makovou nebo tvarohovou. Tradiční kobližky byly velmi tučné, byly totiž smažené ve velkém množství tuku. Tehdy ovšem masopustní koblihy znamenaly něco mimořádného, a proto se na nich nesmělo šetřit.

Připravte si masopustní koblížky podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

 

Koblihové těsto

Nejlepší koblihy jsou samozřejmě čerstvé a podomácku dělané. Každá dobrá kobliha by měla být také nadýchaná jako pírko, k čemuž vám nejlépe pomůže hladká mouka. Do těsta na klasické masopustní koblihy patří také rum, který těsto dobře nakypří. Díky němu kobliha tolik nenasákne olejem. Do kynutého těsta patří také máslo utřené s cukrem a žloutky.

Na nadýchané těsto se nejlépe hodí mouka hladká Na nadýchané těsto se nejlépe hodí mouka hladká • Autor: istock

Jak na kynuté koblihy?

Tradiční koblihy se připravují kynuté. Aby těsto vykynulo správně, je potřeba ho důkladně zpracovat. Výsledné těsto musí být hladké a hebké. Pokud použijete elektronický hnětač, budete mít s těstem samozřejmě mnohem méně námahy a práce. Takto zpracované těsto nechte odpočívat v zahřáté keramické míse, aby nezchladlo. Povrch těsta lehce poprašte moukou. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem. 

 

Koblihy bez kynutí

Pokud si na kynuté těsto netroufáte, zkuste koblihy bez kynutí. Jejich příprava je velmi jednoduchá a tím, že koblihy nemusejí kynout, také velmi rychlá. Pro něco sytější variantu můžete zkusit koblihy z tvarohu, ani na ty není potřeba kynuté těsto. Pokud hledáte něco rychlého, zkuste tento recept na rychlé a snadné koblihy – na stole je budete mít do chviličky!

Koblihy můžete plnit marmeládou, ale také povidly nebo tvarohem Koblihy můžete plnit marmeládou, ale také povidly nebo tvarohem • Autor: istock

Plnění koblih snadno a rychle

Koblihy můžete plnit dvěma způsoby. Vykynuté těsto rozválejte na dvě placky. Z jedné vykrajujte skleničkou kolečka. Doprostřed dejte vámi vybranou náplň (zkuste marmeládu, tvaroh nebo povidla). Poté přikryjte druhou polovinou těsta, zamačkejte okolo náplně a skleničkou opět vykrajujte kolečka. Pořádně stlačte okraje. Druhou variantou je smažit koblihy neplněné, po usmažení udělat z boku do koblihy dírku a cukrářským sáčkem dovnitř stříknout náplň. 

 

Z těsta vykrajujte skleničkou kolečka Z těsta vykrajujte skleničkou kolečka • Autor: istock

Jak koblihy smažit?

Pokud se rozhodnete pro tradiční smažené koblihy, smažte je ve větším množství tuku. Na středně velký hrnec budete potřebovat alespoň jeden litr. Kdyby bylo oleje málo, neudělá se koblihám světlý kruh okolo jejich obvodu. Olej je potřeba také pořádně rozehřát, alespoň na 180 °C. Jedině tak se koblihy dobře nafouknou. Chladný olej by totiž způsobil, že koblihy splasknou. Koblihy smažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a vychladnout. 

 

Koblihy se musejí smažit ve větším množství oleje Koblihy se musejí smažit ve větším množství oleje • Autor: istock

Koblihy z trouby

Smažení může v některých vyvolávat obavy o štíhlou linii. Abyste se vyhnuli nadměrnému množství tuku, zkuste koblihy z trouby. Jednoduše koblihy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte půl hodiny kynout. Pak upečte při 180 °C asi 12–15 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koblihy potřete máslem a pocukrujte. 

Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku >>>

Video se připravuje ...

Autor: red