Domácí koblihy: Masopustní, z trouby i rychlé bez kynutí

1. března 2018 • 00:00

Dobré a nadýchané koblihy patří k bujarému masopustu už odnepaměti. Odkud se bere jejich tradice? A jak na ty nejlepší domácí koblížky, které se rozplývají na jazyku? Máme pro vás tipy, jak na klasiku, tak i na modernější i snadnější verze!

Masopustní koblihy a jejich tradice

Zvyk připravovat masopustní české koblihy sahá až do 13. století, kdy vznikla tradice masopustních průvodů tvořených lidmi v maskách, tanečníky a hudebníky s hlasitou hudbou. Bujaré masopustní veselí bylo spojené s oslavou období mezi dvěma postními dobami a samozřejmě také s hodováním. Nesměly chybět zabijačky, klobásy, škvarky a pálenky. Co se sladkého týče, prim právě hrály tradiční kobližky s náplní  povidlovou, makovou nebo tvarohovou. Tradiční koblížky byly velmi tučné, byly totiž smažené ve velkém množství tuku. Tehdy ovšem masopustní koblihy znamenaly něco mimořádného, a proto se na nich nesmělo šetřit.

Jak na masopustní koblihy? Recept najdete zde. 

Tradiční masopustní koblihy se dávaly jako pohoštění maškarním průvodůmTradiční masopustní koblihy se dávaly jako pohoštění maškarním průvodům • Autor: istock

Koblihové těsto

Nejlepší koblihy jsou samozřejmě čerstvé a po domácku dělané. Každá dobrá kobliha by měla být také nadýchaná jako pírko, k čemuž vám nejlépe pomůže hladká mouka. Do těsta na klasické masopustní koblihy patří také rum, který těsto dobře nakypří. Díky němu kobliha tolik nenasákne olejem. Do kynutého těsta patří také máslo utřené s cukrem a žloutky.

Na nadýchané těsto se nejlépe hodí mouka hladkáNa nadýchané těsto se nejlépe hodí mouka hladká • Autor: istock

Jak na kynuté koblihy?

Tradiční koblihy se připravují kynuté. Aby těsto vykynulo správně, je potřeba ho důkladně zpracovat. Výsledné těsto musí být hladké a hebké. Pokud použijete elektronický hnětač, budete mít s těstem samozřejmě mnohem méně námahy a práce. Takto zpracované těsto nechte odpočívat v zahřáté keramické míse, aby nezchladlo. Povrch těsta lehce poprašte moukou. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem. 

Kynuté těsto a recepty na nadýchané koblihy

 

Koblihy bez kynutí

Pokud si na kynuté těsto netroufáte, zkuste koblihy bez kynutí. Jejich příprava je velmi jednoduchá, tím, že koblihy nemusí kynout, také velmi rychlá. Pro něco sytější variantu můžete zkusit koblihy z tvarohu, ani na ty není potřeba kynutého těsta. Pokud hledáte něco rychlého, zkuste tento recept na rychlé a snadné koblihy  na stole je budete mít do chviličky!

Koblihy můžete plnit marmeládou, ale také povidly nebo tvarohemKoblihy můžete plnit marmeládou, ale také povidly nebo tvarohem • Autor: istock

Plnění koblih snadno a rychle

Koblihy můžete plnit dvěma způsoby. Vykynuté těsto rozválejte na dvě placky. Z jedné vykrajujte skleničkou kolečka. Doprostřed dejte vámi vybranou náplň (zkuste marmeládu, tvaroh nebo povidla). Poté přikryjte druhou polovinou těsta, zamačkejte okolo náplně a skleničkou opět vykrajujte kolečka. Pořádně stlačte okraje. Druhou variantou je smažit koblihy neplněné, po usmažení udělat z boku do koblihy dírku a cukrářským sáčkem dovnitř stříknout náplň. 

Tipy na dokonalé koblihy: s marmeládou, čokoládou i ořechy

 

Z těsta vykrajujte skleničkou kolečkaZ těsta vykrajujte skleničkou kolečka • Autor: istock

Jak koblihy smažit?

Pokud se rozhodnete pro tradiční smažené koblihy, smažte je ve větším množství tuku. Na středně velký hrnec budete potřebovat alespoň jeden litr. Když by bylo oleje málo, neudělá se koblihám světlý kruh okolo jejich obvodu. Olej je potřeba také pořádně rozehřát, alespoň na 180 °C. Jedině tak se koblihy dobře nafouknou. Chladný olej by totiž způsobil, že koblihy splasknou. Koblihy smažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a vychladnout. 

 

Koblihy se musí smažit ve větším množství olejeKoblihy se musí smažit ve větším množství oleje • Autor: istock

Koblihy z trouby

Smažení může v některých vyvolávat obavy o štíhlou linii. Abyste se vyhnuli nadměrnému množství tuku, zkuste koblihy z trouby. Jednoduše koblihy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte půl hodiny kynout. Pak upečte na 180 °C asi 1215 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koblihy potřete máslem a pocukrujte. 

Recepty na koblihy a jejich zdravější verze najdete tady. 

Autor: Tereza Langmajerová